Ghid turistic Praga

Panoramă Praga, cu Podul Carol și Cetatea Panoramă Praga, cu Podul Carol și Cetatea

In vechime, Praga a fost general recunoscut ca unul dintre cele mai spectaculoase orase si in randul celor mai vizitate destinatii de pe vechiul continent. Si recunoasterea nu a venit pur si simplu. Denumit „orasul celor 100 de turnuri”, „orasul de aur” sau „mama tuturor oraselor”, capitala Cehiei nu inceteaza sa uimeasca numarul sporit de vizitatori, sositi din toate colturile lumii.

Prima documentare scrisa despre Praga dateaza din secolul al X-lea, cand, la marginea lumii stiute, un comerciant evreu este impresionat de asezarea din piatra pe care o gaseste aici. Legenda spune ca Praga a fost fondat 200 de ani mai devreme, de catre printesa Libuse si sotul ei Premysl, incepand o dinastie cu acelasi nume. Printesa, care avea darul de a vedea viitorul, alege locul conform previziunilor sale, prevazandu-i faima eterna. Dovezile istorice nu neaga legendele – nucleul orasului a fost stabilit in secolul al IX-lea in jurul unui castel pe o colina de pe malul drept al raului Vltava, cunoscut in zilele noastre sub denumirea de Vysehrad sau „castelul inalt”. In timp, s-a dezvoltat intr-unul din cele mai importante centre comerciale din partea centrala a Europei, atragand comercianti din cele mai indepartate colturi ale continentului. Primul pod, cunoscut ca Podul Judith, a legat cele doua parti ale orasului, peste raul Vltava, inca din 1170 dar este daramat de viituri in secolul al XIV-lea. Ulterior, este inlocuit cu faimosul Pod Carol, supravietuitor peste secole, pana in contemporaneitate.

In secolul al XIII-lea, regele Otakar al II-lea fondeaza un district autonom german, numit Mala Strana („sectiune mica” pe romaneste), in zona cunoscuta ulterior ca Hradcany.

Panoramă aeriană a districtului castelelor sau Hradcany, din Praga
Districtul castelelor (Hradcany)

Astazi, reteaua sinuoasa de strazi inguste pozitionata la poalele Castelului din Praga, constituie una dintre cele mai sarmante regiuni ale orasului. Mala Strana si Stare Mesto („orasul vechi” pe romaneste), situat pe partea opusa a raului, sunt conectat de mai multe poduri si reprezinta inima capitalei Cehiei, un loc magic, in care spiritul antic inca dainuie, fara sa aiba de gand sa dispara, odata cu trecerea timpului.

De-a lungul istoriei sale de peste 1000 de ani, Praga a fost intotdeauna o localitate cosmopolita. Mostenirea sa culturala este un rezultat armonios datorat influentelelor cehesti, germane si evreiesti, toate marcand vizibil atat topografia generala a orasului, cat si atmosfera unica gasita aici. Varietatea stilurilor arhitectonice si combinatiile lor unice stau la baza spiritului praghez. Capitala Cehiei uimeste, impresioneaza pe oricine vine aici. L-a fermecat pe Mozart, a carui lucrare „Don Giovanni” a rulat pentru prima data aici, pe Albert Einstein, pe Andre Breton sau formatia britanica Rolling Stones care s-a intors aici pentru a performa, aproape in fiecare an.

Terasă pe acoprișul unei clădiri din Praga
Restaurantul „Cowboy” pe acoperișul unei clădiri din Praga

Orasul este cald si primitor, radiind de un puternic spirit boemian, nascut parca din berea servita in puburi sau portiile gigantice de fripturi de porc servite in localurile specifice. Traditiile descoperite aici sunt foarte bine evidentiate si de restaurantele de tip conac care impanzesc orasul, mai ales in zona centrului sau istoric. Acolo puteti incerca cele mai delicioase specialitati locale, precum „veprova pecene s knedliky a zelim”, in traducere libera „porc cu galuste si varza”, probabil cea mai cunoscuta reteta culinara a Cehiei. Mai putem nota clatitele de cartofi prajiti numite bramboracki sau clasica reteta de branza prajita, servita cu un sos tartar, un fel de sos de maioneza, gatit la rece.

Cu toate cele specificate in micul nostru ghid turistic dedicat orasului Praga, nu doar minunile arhitectonice sunt cele care au adus capitalei Cehiei titulatura de „oras de aur”. Este faimos si pentru productia de bere, servita in nenumaratele restaurante, baruri sau terase, multe dintre ele fiind propriul producator al bauturii slab alcoolizate.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...