Ghid turistic Cehia

Dunărea, în Praga Dunărea, în Praga

O ţară modernă, Cehia este cu siguranţă un loc extraordinar pentru a-ţi petrece vacanţa. Acest mic stat din centrul Europei, cu moştenirea sa istorică bogată, multitudinea de atracţii turistice, monumente şi peisajele sale montane pitoreşti, este accesibilă de oriunde de pe vechiul continent, inclusiv din România. Locul natal al lui Franz Kafka, Miloš Forman şi Václav Havel, această ţară fascinantă nu are nevoie de multe prezentări pentru a fi apreciată ca o destinaţie turistică de top.

Praga, fără îndoială cea mai preţioasă bijuterie din coroana turistică cehă, şi-a câştigat meritat un loc în sufletele europenilor şi creşte în popularitate de la an la an. Cunoscută pentru atmosfera sa minunată, capitala Cehiei oferă vizitatorilor o gamă variată de atracţii turistice, de la Oraşul Vechi la Castelul Hradčany, de la catedrala Sfântul Vitus la Piaţa Wenceslas, Muzeul Naţional sau podul Carol.

După ce petreceţi un timp pentru a răsfoi monumentele istorice ale oraşului, puteţi să vă bucuraţi de galeriile de artă, cluburile de noapte sau faimoasele bărării ori pubs. Într-adevăr, puburile sunt un element important în cultura ţării. În aceste localuri aveţi posibilitatea să serviţi nu mai puţin faimoasa bere Pilsner.

Catedrala din cartierul Hradčany
Catedrala Sf. Vitus din cartierul Hradčany, Praga

Opriţi-vă pentru un timp în „U Zlatého Tygra” („La tigrul de aur” pe româneşte) şi vedeţi unde obişnuiau să socializeze Václav Havel sau Bohumil Hrabal la o halbă de bere. Totuşi, este bine de ştiut că Cehia nu înseamnă doar bere, iar în special în regiunea Moravia, se fac nişte vinuri excelente.

În afară de Praga, există multe alte locuri pitoreşti care merită cu prisosinţă vizitate, oferind clădiri cu o arhitectură fermecătoare, oraşe vechi, castele antice şi monumente istorice care dăinuie de secole întregi. Pentru cei cu înclinaţii spre ştiinţa şi arta construcţiilor, vorbind strict despre arhitectură, Cehia poate fi considerată paradisul pe pamânt. Indiferent de unde te-ai afla în Cehia, nu eşti niciodată la mai mult de câţiva kilometri distanţă de o cladire proiectată în stil renascentist, gotic, baroc, cubist sau art nouveau. Din acest punct de vedere, merită vizitat oraşul Brno, al doilea cel mai important oraş al Cehiei şi capitala străveche a regiunii Moravia.

Şi dacă sunteţi într-un tur al ţării, mergeţi să vedeţi Olomouc sau Liberec, cu primăria sa care aduce izbitor cu centrul Braşovului sau centrul său comercial enorm. Mai departe, dacă sunteţi amatori de curse cabaline, puteţi vizita încantătoarea localitate Pardubice, renumită pentru cursele cu obstacole care se organizeaza aici, înca din 1874.

De fapt, Cehia adăposteşte un număr important de oraşe impresionante prin simplitatea şi arhitectura lor. Dacă zăboviţi mai mult, vizitaţi Boemia, o regiune înţesată de păduri magice, localităţi şi castele străvechi, în special în jurul localităţii České Budějovice, pe malul râului Vltava. Castele impresionante se mai pot vedea în Karlštejn, Konopiště şi Český Krumlov iar Kutná Hora adăposteşte o catedrală şi un osuar incluse în patrimoniul cultural UNESCO. Lednice, un mic oraş situat în partea de sud a Cehiei, găzduieşte un castel remarcabil şi un parc extrem de vast.

Arhitectura cehă în Český Krumlov
Arhitectură tipică, central-europeană

Partea de nord a Republicii Cehia este ţinutul munţilor, o atracţie turistică deosebită pentru amatorii de schi sau de sporturi de iarnă în general. Munţii Krkonoše, deşi nu foarte înalţi şi impozanţi, sunt arealul Český Ráj („Raj” înseamnă „paradis” sau „rai” pe româneşte) şi a pădurilor Šumava. Pe timpul verii puteţi explora acolo peşterile misterioase şi întinderile de păduri verzi, vă puteţi căţăra pe stâncile provocatoare dacă sunteţi un alpinist înfocat iar pe timpul iernii puteţi vizita centrul de schi din Harrachov, pentru a profita de facilităţile excelente pe care le oferă atât schiorilor fond cât şi săritorilor cu schiurile. Dacă tot ce căutaţi este relaxare, atunci vizitaţi staţiunea istorică Karlovy Vary.

Centrul Cehiei poate fi descris ca fiind pitoresc, atractiv şi plin de vestigii istorice. Totul este foarte accesibil şi din punct de vedere al preţurilor şi al infrastructurii, Cehia beneficiind de o reţea feroviară complexă şi drumuri de calitate. Poziţia ei din centrul Europei şi deservită de câteva aeroporturi, este o ţară în care se ajunge fără eforturi deosebite. Frumuseţea maiestuoasă a Pragăi, aura misterioasă pe care o respiră oraşele Cehiei, munţii minunaţi şi specialităţile culinare de aici pot deveni cu uşurinţă experienţele voastre turistice preferate.

În finalul acestui ghid turistic dedicat Republicii Cehia, vă invităm să reţineţi un singur lucru extrem de important: deşi o ţară mică, pentru a o vedea şi a învaţă ceva din vizita voastră, aveţi nevoie de mai multe zile sau să reveniţi, de ce nu, oricând aveţi ocazia!

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...