Sinagoga Spaniolă din Praga

Dată: 20 Apr 2014
Autor: 
Categorii atracție: Sinagogi

Pe toata suprafata Europei, putem gasi cateva edificii religioase evreiesti absolut incantatoare, trezind in noi sentimentele cele mai diverse. Una dintre acestea este, fara indoiala, Sinagoga Spaniola din Praga. Pozitionata in inima cartierului evreiesc Josefov si parte a complexului de cladiri Muzeului Evreiesc, Sinagoga Spaniola din Praga intriga prin mai multe lucruri. Cel mai important si mai vizibil este bogatia decoratiilor interioare si exterioare, neobisnuita pentru o asemenea structura. Al doilea detaliu deosebit este vizibil mai mult cunoscatorilor si este legat de arhitectura maura a cladirii.

Relativ noua, in comparatie cu alte sinagogi din Praga, Sinagoga Spaniola a fost proiectata de catre Vojtech Ignatz Ullmann acum aproximativ 150 de ani. Au fost facute toate eforturile financiare pentru ca structura sa devina una memorabila, luand in considerare si o perioada mai lunga de finalizare. Decoratiile interiorul au durat cu siguranta mai mult decat cele exterioare si, laolalta cu geamurile colorate gen vitralii, au fost proiectate de arhitectii Baum si Munzberg. Proiectul este gata in 1893.

Daca ajungeti aici, veti fi bucurosi sa observati fundatia simpla, in forta rectangulara si domul masiv, cocotat in varful sectiunii centrale a Sinagogii Spaniole. Pe trei dintre laturi sunt amenajate galerii pe structuri de metal, care se deschid integral sub naos. Decoratiile interioare sunt remarcabile; predomina elementele de stucatura, arabescuri cu motive islamice, aplicate atat pe usi, balustradele galeriilor, cat si pe pereti.

Din pacate, nu Sinagoga Spaniola nu a aratat intotdeauna in forma si conditia in care o puteti vedea acum. Cand nazistii au intrat in oras, au luat la tinta tot ce se lega de comunitatea evreieasca, distrugand orice le-a aparut in cale, dupa bunul plac. Nu este nevoie sa mai specificam ca accesul la serviciile oferite de aceasta nu a mai fost posibil. Si problemele nu s-a terminat aici. Dupa plecarea nazistilor, au sosit comunistii, care au recurs la izolarea sinagogii, interzicerea folosirii acesteia si au lasat-o in paragina.

Toate iernile friguroase care au trecut peste constructia ramasa fara niciun fel de incalzire termica, au facut foarte mult rau decoratiunilor si structurii in sine. Intr-un final, dupa ce comunistii au fost dati jos de la putere, comunitatea evreieasca a inceput un proces lung de restaurare a tuturor edificiilor culturale reprezentative, incluzand si Sinagoga Spaniola. La 130 de ani dupa inaugurare, in 1998, Sinagoga Spaniola este redata publicului larg si reprezinta una dintre atractiile turistice cele mai populare din Praga. Faima recenta se poate datora si concertele de muzica clasica, sustinute periodic aici.