Au trecut mai mult de o suta de ani de cand liderii comunitatii evreiesti din Praga au hotarat ca trebuie sa faca ceva drastic, pentru a pastra in viata cultura si traditiile iudaice in capitala de atunci a Cehoslovaciei. Cartierul de baza a comunitatii evreiesti din Praga scade in dimensiuni pe parcursul timpului, in favoarea noilor planuri de restructurare a orasului iar demolarile care au loc, mai ales in a doua jumatate a secolului X,IX, lovesc multe dintre cladirile de valoare din Josefov. Pentru a contracara efectele micsorarii teritoriilor evreiesti, in 1906, liderii miscarii evreiesti, doctorii Hugo Leben si Augustin Stein pun la cale constructia unui muzeu, care sa salveze cat se poate din valorile acestei comunitati vulnerabile.
Urmeaza un proces destul de anevoios, prin care, multe obiecte si artefacte au fost adunate, unele pentru a fi prezentate in vitrinele muzeului, altele pentru simpla lor pastrare in conditii bune. O sarcina cu mult mai grea are muzeul din momentul in care nazistii incep sa cucereasca portiuni semnificative din Europa. Evreii din Praga stiu ca artefactele lor nu pot avea scapare in fata tavalugului antisemit german, dar nu pot face nimic pentru a le salva. Atunci cand Hitler intra in Praga, Muzeul Evreiesc fusese deja vizitat de unul din oamenii lui, cu scopul de a-si pregati comandantul suprem, cel putin din punct de vedere logistic, aducandu-i informatii despre comunitatea uzurpata de ideologia nazista.
Hitler, in perioada in care sta la Praga, nu se oboseste sa coboare in oras, prefera sa stea deasupra tuturor, intr-una dintre cladirile din complexul Castelului din Praga. Atunci cand ura impotriva rasei evreiesti ia amploare si incep exterminarile, nazistii fac un pas aproape imposibil de imaginat, ordonand ca toate obiectele si valorile comunitatilor evreiesti din Moravia si Boemia sa fie aduse la Praga pentru a fi inmagazinate in salile muzeului. Muzeul Evreiesc urma sa functioneze doar ca un simplu exemplu al unei rase exterminate, ca un cimitir al unei civilizatii peste care nazistii s-au ridicat, asa cum s-au ridicat si asupra tuturor celorlalti („uber alles”, expresie celebra pentru Germania nazista).
Dupa lungile batalii din al Doilea Razboi Mondial si victoria aliatilor, Praga si Muzeul Evreiesc trec printr-o perioada la fel de grea, poate nu la aceleasi cote de ura antisemita, dar la fel de distructiva. Muzeul Evreiesc din Praga este confiscat de stat in 1948 si trimis in anonimat, nefiind disponibil decat pentru elita societatii comuniste de atunci. Toate activitatile traditional legate de istoria acestuia sunt oprite, procesul constant de conservare al cladirii este si el sistat. Locul incepe sa arate din ce in ce mai mult ca un edificiu parasit. Evreii se chinuie sa pastreze ce mai putea fi salvat si, inarmati cu perserenta si rabdare, asteapta vremuri mai bune.
Faza cea mai optimista din istoria comunitatii evreiesti si Muzeului Evreiesc din Praga vine dupa aproximativ 40 de ani, cand, la sfarsitul anilor ’80, blocul comunist european pica, lasand locul democratiilor in fasa, prilej de bucurie pentru majoritatea populatiei, indiferent de etnie sau statutul social. Dupa lungi negocieri, in 1994, Muzeul Evreiesc revine in sanul comunitatii iudaice din oras. Se fac eforturi semnificative pentru renovarea sa si redarea publicului larg. Din acest moment, numarul de vizitatori creste in mod exponential. Se crede ca astazi mai mult de 2000 de oameni vin in cartierul evreiesc Josefov si la muzeu, in fiecare zi, cu scopuri exclusiv turistice. Exista servicii destinate publicului larg, expozitii de arta cu caracter temporar, galerii de arta, Sinagoga Spaniola din Praga este gazda unor concerte muzicale de calitate.
Curand au fost puse bazele unui Centru Educational si Cultural al comunitatii evreiesti, laolalta cu realizarea unei enciclopedii. Acesta este un loc pierdut in istorie, cu un trecut innegurat care, desi tragic, plin de mandrie si curaj, niciodata pierdut in propriile lacrimi. Muzeul evreiesc din Praga adaposeste acum cea mai mare colectie de obiecte iudaice din lume, aproximativ 40.000 de creatii artistice si 100.000 de carti. Este unic nu doar pentru numarul mari de volume depozitate aici, ci si pentru faptul ca sunt aduse in exclusivitate de pe toata suprafata Boemiei si Moraviei, usurand astfel munca celor care doresc sa se intereseze si sa invete despre istoria si viata evreilor din Cehia.
Detalii obiectiv turistic
- Adresa
U Stare skoly 1, Praga
- Transport
cu metroul pana la statia Staromestska
- Telefon+420.222.749.211
- Website
- Orar
duminica – vineri / sambata: inchis // vara: 09:00 – 18:00; iarna: 09:00 – 16:30
- Tarif
adulti – 300 coroane cehesti (aprox. 12 euro)
studenti si copii 6 – 15 ani – 140 coroane
copiii sub 6 ani – gratuit
Surse imagini
- Cover: Tjflex2 - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic