Mai mare nu înseamnă neapărat mai prosper! Mai bogat poate că înseamnă mai multe șanse de viață, un prezent satisfăcător și un viitor mai promițător. Resursele pot dicta avuția unei țări, însă o și pot îngropa, dacă aceste resurse naturale nu sunt exploatate așa cum trebuie. Primele țări din clasamentului nostru, al celor mai bogate din lume, depind de anumite bogății din subteran. Însă nu există o regulă din acest punct de vedere – serviciile și o bună organizare pot ridica mediul de trai.
Topul a fost întocmit pe baza cifrelor furnizate de Fondul Monetar Internațional, iar numerele sunt estimative pentru anul 2021. Dolarul este moneda utilizată în calcularea acestor venituri pe cap de locuitor, având la bază paritatea puterii de cumpărare și produsul intern brut (PIB în română, cunoscut pe plan internațional și ca GDP – Gross Domestic Product). Cele mai bogate țări ale lumii din punct de vedere al venitului anual pe cap de locuitor sunt, în ordine inversa, următoarele:
10. Danemarca – 61.480 dolari / cap de locuitor
O națiune cu până în 6 milioane de locuitori, Danemarca s-a dovedid a fi un partener economic stabil și un debitor important pe plan global. Cu exporturi de aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an și o piață a muncii ocupată în procent de 80% de servicii, Danemarca se găsește pe locul 10 în clasamentul celor mai bogate state ale lumii. Principalele produse de export sunt din industria farmaceutică, componente și aparate electrice și electronice, instrumente optice și medicale, dar și produse agricole sau pește.
09. San Marino – 61.510 dolari / cap de locuitor
Un stat atât de mic și înconjurat de Italia, San Marino poate fi considerat extrem de ușor ca o enclavă italiană, deși stă mult mai bine din punct de vedere economic decât singurul său vecin. San Marino își bazează economia pe servicii bancare și manufactură, exportând vinuri și lactate, produse ceramice, îmbrăcăminte sau mobilă, dar nu numai. Este definiția unui stat dezvoltat din toate punctele de vedere, cu taxe pentru proprii cetățeni mult mai mici decât media europeană. Este motivul pentru care obținerea cetățeniei San Marino este extrem de dificilă.
08. Brunei – 64.410 dolari / cap de locuitor
Împărțind insula Borneo cu Malaezia și Indonezia, Brunei se poate considera un stat norocos. Accesul la resursele de petrol și gaze naturale îi conferă un statut aparte, iar măsurile economice luate, pe rând, de autoritățile de la Bandar Seri Begawan, au avut menirea să întărească din punct de vedere economic statul sud-asiatic.
07. Statele Unite ale Americii – 68.310 dolari / cap de locuitor
Ocupând o suprafață imensă și adăpostind un număr important de locuitori, Statele Unite ale Americii beneficiază de aportul unor resurse naturale deosebite, ocupând primele locuri în clasamentele exploatatorilor de petrol sau gaze naturale. O economie robustă, bazată pe resurse naturale, nu putea susține, totuși, un număr atât de mare de locuitori. Astfel, diversificându-și industria în special după Primul Război Mondial, Statele Unite ale Americii dispune, probabil, de cea mai solidă economie de sine stătătoare a planetei. Ramurile cele mai extinse sunt cele financiare, dar și de producție, fiind al doilea cel mai mare exportator al lumii, după China. Infrastructura gigantică, politica de expansiune și investițiile în exterior participă și ele la susținerea economică, la fel cum o fac și turismul, în mod particular sau serviciile, la modul general.
06. Norvegia – 69.170 dolari / cap de locuitor
În Norvegia lucrurile stau de la bine la foarte bine, datorită, în primul rând, caracterului de luptător al națiunii vikinge, de conservare a tot ce înseamnă mijloc de viață, culminând, în ultima perioadă de timp, cu un fond de economii fabulos, obținut de pe urma extracției de petrol din mările înconjurătoare. În clasamentul nostru, al celor mai bogate țări ale lumii, este prima din țările de dimensiuni importante. O economie bazată pe resurse naturale nu poate fi scoasă cu adevărat în evidență decât printr-o politică conservatoare, cu gânduri și consecințe sănătoase pentru viitor, așa cum este economia norvegiană.
05. Elveția – 75.880 dolari / cap de locuitor
Neutralitatea, seriozitatea și rigurozitatea sunt calitățile Elveției, micul stat centrul Europei, caracteristici folosite din plin de sute de ani, pentru dezvoltarea unei economii puternice și un mediu de trai unic în lume. Civilizația elvețiană este un simbol al prosperității și motorul din spatele unei industrii bancare de excepție, recunoscută pentru corectitudine și o secretizare dusă până la absurd. Valorile elvețiene nu pot fi puse la îndoiala nici atunci când vorbim despre industrie, în special cea dedicată mecanicii fine – ceasurile elvețiene fiind renumite în lume. Industriile farmaceutice, alimentare sau chimice pun și ele umărul la progresul micului stat central-european, iar turismul, în special cel dedicat mediului de afaceri, ocupă un loc de vârf in evoluția serviciilor.
04. Qatar – 97.260 dolari / cap de locuitor
Bineînțeles că este vorba despre petrol. Și atunci când capacitățile de exploatare necesită forță de muncă din import, pentru că populația locală nu poate face față cererii, sumele obținute din cea mai importantă industrie a regiunii nu pot fi neglijabile. Bine, petrolul este și va rămâne disponibil în același ritm pentru încă suficient de mulți ani, iar impreună cu gazele naturale, exploatate și ele considerabil, mai ales în ultima vreme, aduc la bugetul statului resurse importante pentru dezvoltarea turismului, ramură a serviciilor pe care se bazează, în perspectiva, atât Qatar, cât și alte state din regiune.
03. Irlanda – 99.240 dolari / cap de locuitor
Un centru important pentru cele mai importante companii din industria IT, Irlanda a profitat de poziția geografică, cea mai aproape de continentul nord-american cu excepția statului insular Islanda. Peste 35 de miliarde de dolari în taxe sunt generate de către cele 200 de companii din mediul tehnologic și al internetului, cel ce furnizează un număr fantastic de locuri de muncă. Prin politica degajată în ceea ce privește coloșii IT, Irlanda a reușit în ultimii ani să scadă drastic datoria publică, de la un record de 119,7% în 2012, la 68,5% în 2017.
02. Singapore – 102.740 dolari / cap de locuitor
Țara în care guma de mestecat a fost interzisă prin lege, Singapore beneficiază de câteva măsuri drastice pe care guvernul le-a luat nu cu mulți ani în urmă și a explodat din punct de vedere economic, acționând ca un adevărat hub industrial pentru Asia de sud-est. Lipsa de resurse naturale a fost combătută printr-o politică de atragere de investiții străine, factorul determinant în dezvoltarea economică a micului stat insular, desprins în 1965 din Malaezia. Turismul joacă, la rându-i, un rol esențial în economia Singapore. Și cum să nu beneficiezi de un asemenea aport, când pui la dispoziția călătorilor unul din cele mai moderne aeroporturi din lume -Changi -, o insulă, Sentosa, considerată un paradis al vacanțelor la distracție pe malul mării?
01. Luxemburg – 122.740 dolari / cap de locuitor
Mic nu înseamnă neapărat slab. Când ai la dispoziție un sistem bancar atât de bine pus la punct, o industrie a oțelului diversificată, plasată într-un mediu de viață atât de tradițional încât și-a atras supranumele de „inima verde a Europei”, nu ai cum să nu prosperi. Luând în calcul poziția geografică extraordinară, în mijlocul Europei occidentale și nenumărate posibilități de export, Luxemburg își confirmă statutul de unul din cele mai dezvoltate state ale lumii, fără a beneficia de resursele naturale incredibile de care dispun statele din Orientul Mijlociu, Rusia sau giganții din America de Nord.
În clasamentul celor mai bogate țări ale lumii întocmit de Fondul Monetar Internațional, Romania ocupa locul 45, cu 32.950 dolari pe cap de locuitor, departe de fruntea clasamentului. Cu un venit pe cap de locuitor de aproximativ 4 ori mai mic decat al Luxemburgului, România este devansată, în mod surprinzator în acest clasament, de state precum Bahamas, Estonia sau Malta, aflându-se spre coada clasamentului țărilor din Uniunea Europeana. Partea bună este că, potrivit estimărilor FMI, am depășit Croația, Grecia, fiind de ceva vreme în fața vecinilor bulgari.
Tot după noi în acest clasament găsim state importante, precum Brazilia, Africa de Sud sau China. Republica Moldova se afla și ea în urma noastră, cu 13.880 dolari pe cap de locuitor.
Surse imagini
- Grădina botanică din Copenhaga: Kristijan Arsov - Unsplash | Licență Unsplash
- Panoramă San Marino: 12019 - Pixabay | Licență Pixabay
- Răsărit de soare în Brunei: jenya jutakeo - Flickr | CC BY-ND 2.0 Generic
- Banca Rezervei Federale din Cleveland: C Hanchey - Flickr | CC BY-NC 2.0 Generic
- Panoramă Ålesund: Samuel Han - Unsplash | Licență Unsplash
- Bremgarten, Argovia, pe malurile Reuss: ClauDiO Thürlemann - Unsplash | Licență Unsplash
- Linia orizontuilui în Doha, capitala Qatar: LAGRANDEENTERPRISE - Pixabay | Licență Pixabay
- Panoramă a orașului și zona limitrofă Mării Irlandei: Gabriel Ramos - Unsplash | Licență Unsplash
- Merlion Park, Singapore: Graham-H - Pixabay | Licență Pixabay
- Centrul vechi din capitala Luxemburg: Dennis Jarvis - Flickr | CC BY-SA 2.0 Generic
- Cele mai bogate țări din lume: Aaron Patterson - Flickr | CC BY 2.0 Generic