Ghid turistic Singapore

Panoramă Panoramă

Singapore este cea mai mică ţară din sud-estul Asiei, cu o suprafaţă de numai 630 kmp şi o populaţie de 2 milioane de locuitori. Capitala şi singurul oraş este Singapore iar limbile oficiale sunt malaeziana, mandarina, tamil şi engleza. Este un oraş puternic industrializat, dar turismul joacă şi el un loc important în economie.

Oraşul a fost distrus în secolul al XI-lea, dar a fost reconstruit două secole mai târziu. Cu toate acestea, nu a căpătat importanţă până în secolul al XVIII-lea. Sir Stamford Raffles a decis să fondeze un nou oraş aici, iar râul lângă care s-a hotărât să-şi construiască prima casă i-a luat numele. Râul Raffles continuă să fie cea mai importantă parte a oraşului. Clădirile esenţiale de birouri, sediile celor mai semnificative companii şi ariile dedicate distracţiei se află toate de-a lungul acestui râu. Cele mai apreciate atracţii şi obiective turistice din Singapore sunt situate în trei districte: Orchard Road, Chinatown şi Little India.

Datorită obsesiei pentru modernism, Singapore arată la prima vedere destul de şocant, dar are şi părţi mai discrete, aproape anonime pentru ochiul unui necunoscător. Chiar dacă influenţele lăsate în urmă de dominaţiile chineză şi engleză sunt puternice, Singapore este cu siguranţă un oraş asiatic, unde tradiţiile malaeziene şi indiene sunt menţinute în viaţă, de la Feng Shui la religia strămoşească. De-a lungul străzilor aglomerate din Chinatown se află adoratorii templelor şi adepţii religiilor oculte, ancestrale. În Mica Indie (Little India) puteţi achiziţiona materiale textile de calitate precum cele folosite la manufactura de sariuri, condimente rare şi picturi ce-i înfăţişează pe zeii hinduşi. În micile magazine de pe Arab Street veţi auzi fără îndoială vocea imamului din moscheea Sultan.

Centrul populaţiei de religie musulmană este şi districtul cărţilor tradiţionale, a eşarfelor indoneziene, a sarongurilor şi a mătăsurilor elegante. Puteţi găsi, de asemenea, esenţe de trandafiri şi alte esenţe florale pe care nu le veţi găsi în nicio altă parte a lumii. Cea mai mare şi mai vizitată moschee din Singapore poate fi găsită tot aici – Sultan’s Mosque dar şi o alta moschee mai mică şi mai cochetă, numită Malabar Muslim Jama-ath. Restaurantele indiene pot fi găsite pe North Bridge Street şi Bussorah, oferind un adevărat spectacol gastronomic în timpul Ramadanului.

Sir Stamford Raffles şi-a lăsat amprenta în centrul oraşului, o amprentă care nu a putut fi ştearsă de dominaţia chineză asupra populaţiei sau a industriei. Raffles a mutat districtul de afaceri al oraşului la sudul râului ce-i poartă numele, transformând partea nordică într-un centru administrativ. În acest fel a fost creată structura eficientă folosită şi în zilele noastre. Una dintre principalele atracţii turistice de aici este clădirea Empress Palace, o construcţie impozantă din 1865 ce găzduieşte acum un muzeu. Dispune şi de câteva galerii de artă, un magazin de antichităţi şi un restaurant elegant. Hotelul Raffles a devenit un adevărat simbol al luxului oriental. În aceeaşi zonă se pot vedea şi câteva biserici impozante, precum catedrala Saint Andrew şi catedrala Good Shepherd (catedrala Sfântul Andrei şi catedrala Bunului Păstor).

Jurong este centrul industrial al oraşului, dar tot aici se pot vedea câteva obiective turistice foarte apreciate de vizitatori precum parcul tematic Haw Par Villa, ce dă viaţă personajelor din mitologia chineză. Insula Sentosa este locul perfect pentru o escapadă în care vă puteţi da frâu liber imaginaţiei. Este o insulă / resort cu toate facilităţile şi tot confortul de care aveţi nevoie – hoteluri de lux, parcuri, muzee, plaje, restaurante, facilităţi sportive şi aşa mai departe.

În micul dar strălucitorul Singapore, superlativele te lovesc cu puterea unui baros. Un fenomen geopolitic improbabil, centru bancar şi sediu al marilor companii de afaceri – naţiunea s-a transformat de o jumătate de secol dintr-un port obscur într-unul din cele mai importante centre comerciale ale Asiei de sud-est. Veţi fi loviţi de intrigă şi copleşiţi de Singapore încă de la aterizarea pe aeroportul Changi, unul dintre cele mai frumoase şi mai bine dotate aeroporturi din lume, dacă nu cumva cel mai modern şi mai sofisticat.

Schimbările din ultima perioadă de timp, inimaginabile acum 50 de ani, se datorează unui număr de factori, caz în care am putea să filozofăm puţin şi să ne imaginăm mii de familii tinere întoarse acasă după terminarea conflictelor armate, familii înstărite şi educate, apoi am putea să vorbim despre direcţia economică profilată de ultimele guverne, cu ajutorul Marii Britanii. Nu este totuşi ca şi când reputaţia oraşului este una de neatins. Rămâne în multe feluri locul pe care diverşi critici îl batjocoresc, numindu-l Elveţia Asiei. Este încă o ţară în care libertatea presei este discutabilă, unde ambele, atât homosexualii, cât şi guma de mestecat sunt strict interzise şi se pedepsesc prin lege. Este locul unde anumite încălcări ale legii se pedepsesc încă cu lovituri de baston.

În spatele strălucirii zgârie-norilor, a palisadelor elegante şi a turnurilor moderne sau a magazinelor de lux, se găseşte o altă realitate, şi ea pe cale să se schimbe. Toate aceste critici aduse oraşului, pe bună dreptate, sunt şi nu sunt de actualitate. Politicienii din noua generaţie doresc această schimbare şi cresc în acest fel ratingul micuţului stat asiatic, pentru binele tuturor. Este o cursă pentru tehnologie legată strict de lupta cu prejudecăţile.

O răsplată surprinzătoare a celor care vizitează Singapore este descoperirea multor clădiri vechi, păstrate aici într-o stare destul de bună. Ţara pare să fi păstrat mai multe clădiri intacte din timpul epocii coloniale decât majoritatea celorlalte oraşe din regiune, precum Vientiane, Phnom Penh sau Hanoi, unde aceste structuri au fost lăsate în paragină. Totuşi, Singapore este încă împânzit cu vechi şi demodate locuinţe terasate, de clădiri ornamentate cu stucatură folosite pe post de depozite pe malul râului, de biserici în stil neo-gotic şi clădiri guvernamentale vaste, proiectate într-un mod pe care-l putem considera mai degrabă bombastic decât cochet. Acesta este vechiul Singapur, o adunare pestriţă dar bogată, cu influenţe parcă prea consistente ale locaţiei geografice.

Zelul de a construi noi atracţii se datorează succesului raportat de oraş în timpul organizării unor evenimente internaţionale, cel mai notabil dintre ele fiind cursa de Formula 1. Câteva străzi centrale se închid pentru a fi dedicate evenimentului sportiv, iar celelalte locaţii se transformă în săli de concerte pentru starurile internaţionale. Aşa au apărut barurile selecte, terasele cochete şi cluburile delirante, cu tot ce şi-ar imagina un fanatic clubber european.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...