Poziționat strategic, între India, China, Afganistan și Iran, Pakistanul urmează cursul fluviului Indus începând de la lanțul spectaculos montan din partea de nord (ce include al doilea cel mai înalt vârf al lumii – K2), până la Marea Arabiei. Fluviul traversează provinciile fertile Punjab și Sindh în părțile de est și de sud. Sud-vestul Pakistanului consistă în platoul arid Belucistan. Orasele majore, Karachi, capitala Islamabad, Lahore și Rawalpindi, sunt toate situate într-un relief jos, pe valea Indului.
Națiunea pakistaneză în sine poate că este ceva mai nouă pe scena internațională, însa regiunea bazinului hidrografic al Indusului a adăpostit civilizații umane cu multe mii de ani în urmă. Astfel, țara de astăzi se poate mândri cu o cultură bogată și o istorie fascinantă, de la Alexandru cel Mare la apogeul importanței comerciale a drumului mătăsii, cel ce făcea legătura dintre Imperiul Roman, China și India. Rivalitățile dintre dinastiile hinduse și islamice sunt de legendă, iar Imperiul Britanic și-a adus aportul la dezvoltarea incipientă a economiei de astăzi.
Viața în aglomeratele orașe din partea de sud este un amestec de tradiții străvechi și tehnologie modernă, marile aglomerări urbane fiind locurile în care amatorii de shopping pot apela cu încredere la bazarurile multicolore și la produsele artizanale expuse de artiștii locali găsite aici. Lahore, în mod special, se mândrește cu o arhitectură antică minunată, desenată în nuanțe de roz, cu edificii din marmura alba și frumoasa moschee în stil mogul, Badshahi (sau Moscheea Regală), una dintre cele mai mari ale lumii, aproape la fel de frumoasă precum Taj Mahal în India.
Pakistanul este adesea trecut cu vederea ca și destinație turistică din cauza problemelor de securitate, însă pentru cei suficient de curajoși pentru a îl vizita, peisajele și arhitectura se vor ridica la înălțimea așteptărilor.
Surse imagini