Ghid turistic Statele Unite ale Americii

Panoramă New York, Manhattan Panoramă New York, Manhattan

De la câmpiile vaste, munţii acoperiţi de zăpadă, pădurile dense şi formaţiunile stâncoase bizare până la zgârie-norii semeţi şi o scenă culturală faimoasă, Statele Unite ale Americii este un colaj al extremelor. Nimic nu vă poate pregăti pentru prima voastră vizită în linia orizontului oferită de insula Manhattan, prima voastră călătorie într-un „yellow cab”, suprafeţele largi de preerie, sunetele dulci ale muzicii jazz din New Orleans sau excesul de lumină din Las Vegas.

Când vine vorba despre decoruri naturale, veţi avea nevoie de mult timp şi răbdare pentru a găsi o ţară similară. Minunaţi-vă la spectacolul electrizant oferit de cascada Niagara din partea de nord a statului New York sau căutaţi-vă antidotul pentru haosul urban în mijlocul fermelor din Midwest. Există apoi pădurile din South Dakota, decorurile impresionante oferite de munţii şi linia de coastă a Californiei şi bineînţeles faimosul Grand Canyon, doar unul dintre cele aproximativ 400 de parcuri naţionale ale Statelor Unite ale Americii.

America dispune şi de peisaje create de om, la fel de impresionante ca şi cele oferite de mama natură. Chiar dacă oraşul New York este cel mai populat de zgârie-nori, incluzând clădirea simbolică Chrysler şi Empire State Building, alte oraşe se mândresc cu o arhitectură admirabilă, incluzând Sears Tower din Chicago sau Casa Albă din Washington D.C.

Şi ce se poate spune despre oameni? Statele Unite au fost cunoscute dintotdeauna ca un teren al pionieratului şi a reprezentat pentru mult timp un pământ al promisiunilor pentru cei ce au dorit să urmărească „the american dream” (visul american). Generaţii de emigranţi au realizat cultura acestei ţări, un amestec unic de diferite influenţe culturale iar emigraţia continuă să cizeleze identitatea naţională, de la mâncare la limbă şi muzică. De fapt, cel mai diversificat habitat uman din lume este oraşul New York iar 45% din populaţia totală a Statelor Unite este compusă din emigranţi.

Statele Unite ale Americii este o ţară uriaşă ce nu se poate vizita într-o singură viaţă. Pentru iubitorii mişcării în aer liber, marele vest american păstrează încă mult din aspectul pe care l-au descoperit pentru prima dată pionierii exploratori ce au îndrăznit să treacă fluviul Mississippi. Formaţiunile naturale spectaculoase precum gheizerii din Yellowstone sau nesfârşitul cer albastru al statului Montana te vor face să te simţi de parcă acest teritoriu binecuvântat se întinde la infinit.

Pentru cei ce iubesc muzica, New Orleans reprezintă o vizită obligatorie, cu suntele sale de jazz, Cajun sau Zydeco. New Orleans sau cum îl denumesc americanii „the Crescent City”, este cunoscut şi pentru preparatele sale culinare, unice în regiune, precum fierturile de languste, senvişurile cu sea-food, gumbo, jambalaya, fasolea roşie cu orez, muffuletta. Mardi Gras este o atracţie în sine a oraşului, pentru atmosfera de petrecere şi numărul impresionant de concerte muzicale derulate aici în timpul festivităţilor.

Chiar dacă istoria Statelor Unite este mai scurtă în comparaţie cu cea a Europei, există şi aici o mulţime de locuri în care puteţi învăţa despre momentele de început din istoria dezvoltării lumii noi. Boston, Philadelphia sau Washington D.C. dispun toate de situri istorice ce comemorează istoria tinerei naţiuni americane iar câmpurile de bătălie, statuile, monumentele de pe suprafaţa ţării oferă oportunităţi în plus pentru a învăţa despre marile momente ale poveştii americane.

Statele Unite prezintă o gamă considerabilă de tipuri climatice. De exemplu, Hawaii şi Florida sunt tropicale, în timp ce Alaska este arctică. De asemenea, câmpiile din Midwest sunt semi-aride, iar cele ale Marelui Bazin (Great Basin) din sud-vest au o climă deşertică aridă. Cu atât de multe tipuri de climă coexistând în aceeaşi ţară, este dificil de tras o concluzie despre vreme. Cu toate acestea, este posibil să discutăm despre vremea din Statele Unite ale Americii la nivel regional şi să notăm totuşi că primăvara şi vara rămân în general perioadele cele mai temperate pentru a vizita S.U.A.

New England, zona Mid-Atlantic, Midwest şi regiunile din vest sunt destinaţii cu câte patru sezoane anuale. Chiar dacă fiecare dintre aceste sezoane fluctuează în funcţie de locaţie, fiecare regiune trece prin veri fierbinţi, ierni reci, primăveri înfloritoare şi toamne aspre. Cu toate că New England este faimoasă pentru coloritul superb al frunzişului copacilor din perioada de toamnă, multe alte state sunt martorii aceluiaşi fenomen pitoresc. Aceste zone primesc în fiecare iarnă cantităţi de zapadă semnificative. Regiunile de coastă suportă niveluri mari de umiditate. Aceasta este deseori acompaniată de ploi sporadice şi furtuni violente. În sudul subtropical precipitaţiile sunt abundente în toată perioada anului cu cele mai multe averse în timpul primăverii şi verii.

Chiar dacă americanii nu se bucură de cea mai bună reputaţie în străinătate, atât micile oraşe cât şi marile metropole sunt populate de oameni prietenoşi ce se mândresc cu moştenirea lor şi sunt dornici să vă arate, să vă explice detaliile locurilor în care trăiesc. Turiştii experimentaţi, cei ce au călătorit repetat în Statele Unite, au remarcat căldura şi ospitalitatea de care americanii dau dovadă şi fie că vă vine greu să credeţi sau nu, vă veţi întoarce înapoi cu o impresie mai bună despre America decât cea cu care aţi plecat de acasă.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...