Ghid turistic Țara Galilor

Munții din Snowdonia, Țara Galilor Munții din Snowdonia, Țara Galilor

Poziționată în partea vestică a Marii Britanii, Țara Galilor este una dintre cele patru națiuni ce formează Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Cu o populație de aproape trei milioane de locuitori, țara acordă o egală atenție limbilor engleză şi galeză, ambele fiind oficiale. Capitala Cardiff este situată în partea de sud, unde este concentrată şi majoritatea populației de etnie galeză.

Climatul maritim al micii națiuni britanice este datorat în mare măsură locației nordice, făcând din Țara Galilor una dintre cele mai umede țări ale Europei. Cunoscută pentru topografia ei montană, în special în părțile nordice şi centrale, Țara Galilor dispune şi de peste şapte sute de kilometri de coastă, incluzând insulele din largul mării. Cu această bogăție istorică şi culturală la dispoziție, precum şi spectaculoasele frumuseți naturale, această țara prietenoasă are cu siguranță foarte multe lucruri de oferit.

Țara Galilor a fost locuită de oameni de zeci de mii de ani, iar această lungă istorie este evidentă în abundența de situri arheologice importante răspândite de-a lungul țării. De exemplu, Țara Galilor este gazda mai multor obiective protejate UNESCO, fapt care ilustrează pe deplin tradițiile militare ale țării şi eforturile inginereşti. Cultura galeză este unică, cu propria muzică, propriile obiceiuri şi tradiții. Vizitatorii pot învăța mai multe despre aceasta societate distinctă în numărul mare de muzee, incluzând Muzeul de Istorie Națională Saint Fagan şi Muzeul Național al Cărbunelui. Ca o mărturie a literaturii galeze, regiunea sud-vestică a țării este gazda casei memoriale a poetului Dylan Thomas.

Vorbind despre religie, o mare parte a populației galeze este creştină, aspect reflectat în numeroasele edificii de cult ce pot fi găsite de-a lungul țării. Biserici încântătoare, catedrale şi abații punctează decorul natural şi servesc ca locuri de întâlnire a populației creştine a Țării Galilor. Sportul este un subiect aprins şi destul de popular. Golful este un exemplu elocvent, cu o istorie datând din secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, rugby este cel mai popular sport al țării, iar stadionul Millennium este locul perfect pentru a urmări un meci.

Țara Galilor este gazda a numeroase linii feroviare de referință, precum Great Little Trains. Aceste linii de cale ferată sunt menite să dubleze metodele de transport dar sunt şi atracții turistice veritabile. Calea ferată Snowdon Mountain este probabil cea mai bine cunoscută dintre acestea. Leagă satul Llanberis de Snowdon, cel mai înalt vârf montan din Țara Galilor. Aici, oameni nu doar pot experimenta panoramele extraordinare, dar pot şi vizita, pe traseu, centrul de vizitatori Hafod Eryri, ce cuprinde o cafenea, un magazin şi un hub educațional.

O altă linie istorică este calea ferată Ffestiniog, situată în principal pe teritoriul parcului național Snowdonia. Inițial bazându-se pe gravitate şi caii putere, calea ferată pleacă din Porthamdog spre localitatea Blaenau Ffestiniog şi aduce călătorii printr-un peisaj montan extraordinar. Datorită numeroaselor insule din larg, transportul pe mare a fost folosit frecvent mai ales în trecut.

În consecință, Țara Galilor este gazda unui număr mare de faruri pe care navigatorii le foloseau în vechime ca puncte de referință, câteva dintre ele putând fi văzute şi acum pe coasta Anglesey. Unul dintre cele mai impresionante este South Stack, situat pe insula cu acelaşi nume. Mai putem meționa şi farul Skerries, în jurul căruia se pot observa mai multe epave şi locul de înmulțire a numeroase specii de păsări marine. Intrarea în strâmtoarea Menai este marcata de farul insulei Llanddwyn, găsit pe o insulă din largul aceleiaşi coaste Anglesey.

Când vorbim despre flora acestei mici națiuni, nu există alt loc mai relevant precum Grădina Botanică Națională (National Botanic Garden) a Țării Galilor, cuprinzând cea mai largă seră cu un singur interval din lume, precum şi centrul de cercetare şi conservare. Siturile arheologice bine conservate, calea ferată străveche şi farurile de o importanță istorică sunt câteva dintre cele mai populare atracții pe care le oferă Țara Galilor.

La fel ca şi în celelalte state din cuprinsul Marii Britanii, Țara Galilor prezintă o puternică cultură a puburilor. De fapt, țara are chiar propria variantă de whisky, ce este fabricat acum în distileriile Penderyn. Chiar dacă este considerată una din cele mai mici distilerii din lume, găzduieşte încă exponate dedicate vizitatorilor curioşi, în legătură cu procesul de fabricației a celebrei băuturi alcoolice. Whisky-ul galez este folosit şi în producția de brânză la Blaenavon Cheddar Company.

Puteți să vă bucurați de un whisky în mod responsabil, precum şi de alte băuturi alcoolice, într-unul din numeroasele hanuri şi puburi de pe teritoriul Țării Galilor. Veritabilele beri englezeşti şi băuturi de cidru pot fi găsite la The Bell în Caerleon şi la hotelul The Priory, ce dispune de o secțiune largă dedicată barului, ideală pentru socializare. Porthdinllaen, o localitate de coastă, este gazda hanului Ty Coch Inn, unde puteți servi bere pe malul mării.

Țara Galilor dispune de o serie de magazine şi centre comerciale care vă va satisface cu siguranță pofta de cumpărături. Având ceva pentru orice gusturi, Cardifful nu este doar capitala țării, dar şi o capitală a shoppingului. Asigurați-vă că vizitați St. David’s Dewi Sant, un vis al oricărui iubitor de modă, comercializând produse ale marilor branduri internaționale. Lipit de acesta găsiți Queen’s Arcade, ambele în inima centrului oraşului.

De şi mai mult shopping veți avea parte în centrul Swansea. Este locul în care rezidă districtul de modă şi cel dedicat vieții de noapte, precum şi locul în care puteți vedea National Waterfront Museum. Vizitatorii vor fi surprinşi de numărul impresionant de produse elegante ce pot fi găsite în mica localitate Llandeilo din Carmarthenshire.

De-a lungul zonei rurale a Țării Galilor exista sute de castele, multe dintre ele nefiind niciodată restaurate sau se găsesc în ruine. În timp ce majoritatea acestor structuri fortificate pot fi găsite acum în sudul țării, există un număr importante de castele şi în centru sau în partea de nord. În Conwy, în partea de nord a țării, se găseşte Castelul Dolwyddelan. Construit în secolul al XIII_lea, această clădire a fost ridicată de către prințesa Llywelyn cea Mare. Prințul consort a construit şi castelul Dolbadarn, la picioarele celui mai înalt munte din Țara Galilor, Snowdon. Tot în nord se află şi castelul Coch, cunoscut şi sub numele de Red Castel (sau castelul roşu). Construit la sfârşitul anilor 1800, aceasta structură gotică superbă a fost ridicată în acelaşi loc unde, în trecut, se găsea o fortificație din secolul al XIII-lea.

Mutându-ne spre mijlocul țării descoperim castelul Dolforwyn din comitatul Powys. Construit tot de un prinț galez în secolul al XIII_lea, structura este un exemplu elocvent de construcție galeză, în opoziție cu cele ridicate de către englezi. În partea de sud a țării se găseşte castelul Calidicot din Monmouthshire. Normanzii au pus bazele acestui castel, ce intră ulterior în paragină dar este reconstruit ca rezidență victoriană, renovată din temelii. Tot în Monmouthshire este şi castelul Chepstow, cel mai vechi castel din Marea Britanie. Construit de aceiaşi normanzi la mijlocul secolului al XI-lea, castelul are vedere la râul Wye.

Capitala țării este gazda castelului cu acelaşi nume, Cardiff Castle, construit de armata romană în jurul anului 55 e.n. Sudul Carmarthenshire adăposteşte castelul anglo-normand Laugharne, fondat în secolul al XII-lea. Tot în aceeaşi perioadă a fost construit şi Swansea Castle din Swansea. Partea de sud a Țării Galilor se mândreşte cu Newport Castle. Această construcție din secolul al XIV-lea este una dintre clădirile listate ca fiind de interes arhitectonic special în Marea Brianie.

Atracția evidentă a turiştilor pentru castelele Țării Galilor este demonostrată de fluxul de turişti ce continuă să le viziteze în fiecare an. Cu un trecut istoric extrem de bogat şi o arhitectură de invidiat, vizitatorii vor continua să le studieze şi pe viitor, pentru importanța şi rolul pe care l-au jucat în istoria medievală, timp de secole întregi.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...