Ghid turistic Muntenegru

Golful Kotor, Muntenegru Golful Kotor, Muntenegru

De vreme ce fiecare ţară a lumii dispune de propriile minunăţii geografice, Muntenegru este o naţiune care nu face abstracţie de la regulă, bogată în medii naturale fascinante, gata de a fi explorate. Situată în vecinătatea Albaniei, Bosniei, Croaţiei şi Serbiei, pe malul Mării Adriatice, Muntenegru este înţesată de o varietate de atracţii pe care ţări cu o suprafaţă mult mai mare nu o poate oferi.

Istoria Muntenegrului povesteşte despre tot atât de multe răsturnări de situaţie şi transformări, precum drumurile sale. Timp de secole întregi a fost o frontieră fluctuantă între imperiile concurente, ideologii şi credinţe. A fost ocupat de veneţieni, responsabili pentru creştinizarea zonei Monte Negro (muntele negru), ce a devenit în timp şi numele acestei ţări, precum şi pentru arhitectura frumoaselor oraşe de coastă precum Kotor sau Perast. A fost anexată Iugoslaviei în 1918, amprenta marelui Tito făcându-se simţită în uriaşele hoteluri manageriate de stat, câteva dintre ele cu adevărat impresionante din punct de vedere al designului. Aspectul de piramidă a Hotelului Žabljak din oraşul montan cu acelaşi nume este o mărturie a acesti moşteniri.

Chiar dacă noul val de hoteluri moderne şi-a făcut apariţia acum ceva timp, camerele şi apartamentele din proprietăţile private sau vilele ce oferă cazare sunt deseori variante mai ieftine. O săptămână clasică de vacanţă în Muntenegru între lunile iulie şi august, pentru doi adulţi şi un doi copii, într-un apartament cu acces la piscina comună, situat la o distanţă de mers pe jos de coasta oraşului Kotor, costă aproximativ 2.000 – 2.500 de euro, incluzând aici transportul.

Canionul râului Morača
Canionul spectaculos creat de râul Morača, lângă Podgorica, capitala Muntenegru

Capitala Podgorica, un oraş situat în interiorul ţării, fostul Titograd, se găseşte în singura regiune joasă disponibilă din partea de sud-est. A fost aproape distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial şi este acum o colecţie de clădiri masive, înterpătrunse de câteva rămăşiţe arhitectonice otomane, precum turnul cu ceas. Principalul centru turistic rămâne însă oraşul litoral Budva, cu un cartier vechi cochet, restaurat după cutremurul din 1979, a cărui arhitectură este dominată de blocurile de locuinţe de tip comunist şi de o larga zonă de hoteluri.

În anii 1960 şi 1970, această întindere de coastă a reprezentat echivalentul de astăzi al Saint Tropez, unde şi-au petrecut vacanţa apropiaţii celebrilor Sophia Loren, prinţesa Margareta, Richard Burton sau Elizabeth Taylor. Astăzi încearcă să-şi recapete faima perioadei de apogeu, o dată cu restaurarea Sveti Stefan (Sfântul Ștefan), un grup pitoresc şi compact de foste cabane pescăreşti pe un istm la sud de Budva. Pe partea cealaltă a golfului Villa Milocer, pe vremuri reşedinţa reginei Marija Karađorđević (Maria a Iugoslaviei), găzduieşte un restaurant şi o zonă de lounge.

În partea de nord a coastei muntenegrene, această întindere de apă cu o formă neobişnuită, este compusă dintr-un golf exterior, conectat cu cele două canale interioare de un canal îngust. Admiraţi-i frumuseţea de pe platforma de observare din vârful muntelui Lovćen. Dacă aveţi nevoie de dovada că Muntenegru este în plin progres, companii faimoase pentru resorturile turistice din alte ţări europene şi-au deschis afaceri în zona Kotor, cu restaurante, baruri şi plaje amenajate. Interesul general creşte, datorită potenţialului enorm. Aici, o fostă bază navală este transformată într-un port de agrement şi un sat de vacanţă. Debarcaderul, casele, buticurile şi restaurantele a fost deja construite şi a fost anunţată inaugurarea hotelului Regent în 2014 şi planuri ulterioare de a dezvolta în continuare colinele împădurite.

Principalele localităţi existente în zona golfului exterior sunt Herceg Novi – cea mai populară destinaţie de vacanţă a fostei Iugoslavii – , şi Tivat. Acest oraş, ce dispune şi de un aeroport de coastă, este poarta de intrare spre peninsula Lustica, cu ale sale livezi de măslini şi plaje superbe, din care cea mai cunoscută este Mirište. Golful interior adăposteşte minunatul oraş Kotor, un Dubrovnik al Muntenegrului. A fost construit în mare parte de veneţieni, prevăzut cu ziduri de protecţie ce urcă aproape neverosimil de-a lungul muntelui. Între aleile şi pieţele sale se găseşte o catedrală catolică în stil roman-gotic, dedicată sfântului Trifon, protectorul localităţii. Aici se găseşte Maximus, unul din cele mai mari cluburi ale ţării, o pată de culoare în nopţile fierbinţi de vară, cu muzică variind de la folk la ritmuri moderne.

Cocoţată în vârful înălţimii adiacente este localitatea Perast, care dispune şi ea de 16 biserici impresionante şi un număr egal de hanuri în curs de degradare.

Pe malul apei în Perast
Localitatea Perast, cu doar câteva sute de locuitori, una dintre cele mai pitorești din Muntenegru

Budva, cu statutul de cea mai dezvoltată staţiune de vacanţă, dispune de un număr mare de apartamente şi hoteluri de mari dimensiuni, adunate ca un buchet în jurul celor 17 plaje amenajate. Cele mai frumoase dintre cele sunt în afara oraşului, în apropiere de Przno şi plaja publică de lângă Sveti Stefan. Mai jos pe coastă, spre Albania, veţi găsi staţiunea turistică Petrovac. Şi mai la sud, în direcţia localităţii Bar, sunt câteva golfuleţe cu apă limpede şi plaje de pietriş – precum Maljevik – potrivite pentru snorkelling.

Cea mai lungă plajă de pe coasta răsăriteană a coastei Adriaticii este întinderea de 12 km de nisip fin de la Velika Plaža, în Ulcinj, lângă frontiera cu Albania. Oraşul reprezintă şi un intrigant amestec cultural, reflectând influenţele populaţiei dominante albaneze, cu minarete şi moschei depăşind numărul de biserici creştine. Lacul Skadar, la o mică distanţă de condus înspre interior de localitatea Bar (original – Tivar), este un parc naţional al cărui centru principal este oraşul Virpazar. Excursiile la bordul diferitelor ambarcaţiuni, conduse de pescarii locali, vă duc n inima lacului, la un preţ în jur de 10 euro / persoană.

Trei parcuri naţionale au fost create în partea de nord a Muntenegrului, acum 60 de ani. Durmitor, cel mai mare dintre acestea, se găseşte la aproximativ 3 ore de condus de Tivat. În mijlocul său stă oraşul montan Žabljak, un centru de schi important, cu rute amenajate pentru drumeţii montane şi lacuri glaciare. La nord de Žabljak este canionul Tara, cel mai adânc al Europei, un peisaj impresionant ce se poate vedea cel mai bine de pe podul Đurđevića Tara. Biogradsko Gora a fost creat ca un parc naţional acum 60 de ani şi rămâne astăzi un paradis al lacurilor şi al pădurilor. Cel mai atractiv dintre lacuri este Biogradsko Jezero, semnalizat corespunzător din drumul naţional ce leagă Kolašin şi Mojkovac. Acesta este şi punctul de plecare pentru reţeaua de trasee turistice, precum şi punctul de access spre Kolašin, un resort turistic la o altitudine de 1.450 metri. Este cel mai modern dintre resorturile de iarnă din Muntenegru.

Între obiectivele culturale demne de menţionat se numără câteva biserici atrăgătoare şi mănăstiri izolate, dedicate credinţei ortodoxe, predominantă în Muntenegru. Poate cea mai frumoasă este Ostrog, după un urcuş de 10 kilometri, ce iese din principala cale de acces dintre Podgorica şi Nikšić. Albul strălucitor al mănăstirii este cioplit în faţada de piatră şi în mod normal aici se poate vedea constant coada de pelerini sosiţi să vadă rămăşiţele Sfântului Basil aflate într-una din capelele sculptate în piatră.

Insulă cu arhitectură tipică lângă Budva
Insula Sveti Stefan din Budva

Principalele atracţii din afara coastei dezvoltate în primă instanţă de veneţieni se pot vedea în micul oraş Cetinje, fostă capitală regală. Se găseşte la aproximativ o ora de mers cu maşina din Budva, într-un decor montan spectaculos şi dispune de câteva conace şterse, pe vremuri reşedinţe ale ambasadorilor. Principala stradă a oraşului, Njegoševa, este pietonală şi mărginită de magazine şi cafenele cochete, multicolore. Cetinje este şi gazda Muzeului Naţional al Muntenegrului, alcătuit de fapt din patru muzee separate adăpostite în clădiri istorice din piaţa Kralja Nikole (denumită în cinstea lui Nikola I al Muntenegrului) sau în imediata vecinătate. Muzeul de Artă dispune de o colecţie de picturi semnate de artişti din Muntenegru.

Departe de principalele puncte de atracţie turistice, cu un euro vă puteţi cumpăra un ceai, o cafea sau o sticlă de bere locală Nikšić. Specialităţile culinare care merită încercate sunt şunca cu brânză, apreciate fiind cele venite din zona Njeguši. Între cele mai delicioase preparate din zona Balcanilor se numără „burek” şi cevapi (sau kebab). Restaurantele variază de la cele funcţionale la cele mai delicioase, însă mâncarea este servită întotdeauna în porţii consistente. Peştele proaspăt şi fructele de mare sunt excelente, de obicei făcute pe grătar şi acompaniate de gustoasa blitva. Un preparat popular în zonele montane este carnea de miel, pregătită sub un capac de metal, jagnjetina ispod saca, apoi acoperită de cărbuni încinşi. Vinurile cele mai bune calitativ sosesc din zona lacului Skadar (Scutari) – Vranac este un vin roşu apreciat, dar puteţi să luaţi în calcul şi specialitatea de vin alb Krstac, recomandat de micul nostru ghid turistic Muntenegru.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...