Ghid turistic Togo

Elefanți în Parcul Național Pendjari Elefanți în Parcul Național Pendjari

Prins între Benin şi Ghana şi mărginit de Burkina Faso în partea de nord, micuţul stat african Togo este o destinaţie turistică interesantă şi în mare parte nedescoperită. Chiar dacă este mică în dimensiuni, lungimea ţării permite traversarea unei serii diversificate de medii naturale. Savanele şi colinele şerpuitoare contrastează cu întinderile de nisip de pe plajă, iar pădurile luxuriante concurează în frumuseţe cu terenurile mai joase, mlăştinoase. Adăugaţi toate aceste aspecte naturale la diversitatea populaţiei locale, un climat politic complicat şi o istorie colonială variată şi veţi obţine, într-un final, o „Africă în miniatură”.

Istoria statului Togo este caracterizată de instabilitate politică şi numeroase frământări, cauzate de lunga dictatură a preşedintelui Etienne Gnassingbe Eyadema, al cărui regim autocratic s-a încheiat doar o data cu decesul său, la începutul anului 2005. În urma unei mişcări total nedemocratice, Faure Gnassingbe, fiul fostului dictator, a fost instaurat ca lider al ţării, în ciuda demersurilor repetate făcute pe plan internaţional. În mijlocul tulburărilor politice, mii de oameni au fugit în Ghana sau Benin şi locuiesc acolo ca refugiaţi.

În ciuda climatului politic, există multe puncte de interes demne de explorat. Capitala Lome se află în partea de sud, de-a lungul aşchiei de coastă la Golful Guineea. Rămăşiţele moştenirilor germane, portugheze şi britanice sunt evidente, prin cele câteva clădiri coloniale, incluzând o catedrală germană, cuibărită alături de pieţele tradiţionale aglomerate.

Merită însă să vă deplasaţi înspre interior, pentru a descoperi ce are Togo de oferit în afara de oraşul său principal. Cascade spectaculoase, păduri tropicale luxuriante, sate tradiţionale – toate pot fi văzute în afara capitalei. Pescuitul pe Lacul Togo este o activitate populară; aşa cum sunt şi cățărările pe Agou, cel mai înalt punct al ţării, la aproape 1.000 de metri altitudine; vizitele la Tamberma, obiectiv protejat UNESCO vă permit să vedeţi casele înalte, confecţionate din argilă.

Parte din magica Republicii Togo vine din partea celor 37 de etnii tribale. Vizitatorii suficient de norocoşi pot vedea măcar unul din cele câteva festivaluri tradiţionale ce au loc de-a lungul ţării în fiecare an, celebrând cultura şi spiritualitatea unui popor prietenos într-un mediu natural variat. Poate că este mic şi în afara traseelor de vacanţă obişnuite, însă Togo are multe de oferit.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...