Ghid turistic Tunisia

Sousse, la Mediterană Sousse, la Mediterană

La capătul timpului ştiut, Tunisia era numită Africa. Numele restului continentului a fost dat de această mică ţară din vârful nordic al continentului african. Cartagina este celălalt nume esenţial care se leagă de istoria Tunisiei. Cartagina este cea care a concurat cu Roma pentru supremaţia în Marea Mediterană. De fapt, cucerirea acesteia de către romani a însemnat, bineînţeles, apariţia Imperiului Roman. Islamul a fost introdus în Tunisia cu brutalitate în secolul al VII-lea, cauzând aceeaşi stagnare pe care au suferit-o şi alte ţări din regiune. Totuşi, Tunisia de astăzi este o excepţie pozitivă în lumea musulmană modernă, cu o industrie puternică, export şi o prosperitate a unui stat care nu se bazează exclusiv pe venituri din petrol.

Vizitatorii Tunisiei vor fi plăcut impresionaţi de nivelul înalt al infrastructurii, din toate punctele de vedere. Pe scurt, telefonul vostru mobil merge peste tot, autobuzele şi trenurile pleacă la timp, există întotdeauna apă la robinet şi electricitatea nu este niciodată sistată. Tunisia atrage astăzi în principal turişti care doresc să petreacă un concediu relaxant, cu mult soare şi multă apă. Nu este chiar Italia sau Spania însă, Tunisia este o destinaţie potrivită chiar pentru asta, în special dacă folosiţi timpul vostru şi pentru a explora puţin ţara, cultura şi istoria ei. Aproape toate oraşele turistice au suk-uri (piaţă, bazar tipic arăbesc), medine (cartiere întinse tipice zonei nord-africane, foarte probabil continant moschei, palate, clădiri de o anumită importanţă socială) şi atracţii turistice, prin urmare, aţi putea să le vedeţi la pas.

Şi pentru că infrastructura este aşa de bună, tot ce aveţi de făcut pentru a călători în jurul ţării este să vă hotărâţi când (detaliu la care ghidul turistic Globi.ro o să vă ajute), să vă aduceţi o hartă şi să nu vă uitaţi portofelele. Sunt recomandate în mod special tururile organizate, dar acestea sunt destul de stresante – toate autocarele pot fi văzute pe stradă la ora 8 dimineaţa. Să conduceţi proprul vehicul este iar recomandat, iar condusul va fi fără probleme atâta timp cât staţi departe de autostrăzi. Alte opţiuni ar fi autobuzele, trenurile, taxiurile (împărţite sau cele individuale), toate foarte rezonabile ca preţ, comparativ cu ce se întâmplă în Europa. Veți fi șocați în mod particular de tarifele extrem de mici practicate în Tunisia. Călătorind în jurul Tunisiei, atracţiile sunt fie deşertul în sine sau oazele ce-l punctează, satele autentice ale berberilor troglodiţi din partea de sud sau faimoasele ghurfas (clădiri în formă cubică, folosite de câteva ori şi pentru filmările celebrului film Războiul Stelelor). Tunisia dispune de un număr mare de ruine romane, dar şi cartagineze, acestea din urmă fiind reprezentate, totuși, într-un un număr exponenţial mai mic. Ţara revendică şi primul minaret din toate timpurile, construit, se pare, la 100 de ani după moartea lui Mahomed, fondatorul religiei islamice. Acesta poate fi văzut în Kairouan.

Mâncarea este o altă atracție, chiar dacă aspectul naște la fel de multă bucurie, cât și dezamăgire. Mâncarea tunisiană bine preparată este excelentă, în special produsele din pește și salatele. Pe de altă parte, se pare că un număr prea mare de restaurante oferă o mâncare de o mai slabă calitate și, chiar dacă restaurantele arată bine, este foarte posibil ca bucătarii din spatele acestora să nu fie foarte inspirați sau talentați. Poate fi consecința faptului că prea mulți proprietari locali angajează personal mai puțin profesionist, parte a familiilor lor, ce trebuie ajutate. Am găsit online, în prea multe locuri deja, recomandări de astfel de localuri care-și greșesc ținta. Prin urmare, ar fi bine dacă, o dată ajunși acolo, ați întreba localnicii sau alți turiști unde puteți să mâncați cu adevărat bine.

Primele plaje ale Tunisiei încep la granița cu Algeria, în partea de nord-vest, iar ultimele găsite se află în sud-est, lângă Libia. Munții stâncoși și rocile mai mult sau mai putin solitare taie linia de coastă pentru a crea numeroase peisaje naturale deosebite. Majoritatea plajelor sunt mai puțin accesibile însă Tunisia le oferă astăzi prin intermediul numărului mare de stațiuni și resorturi de vacanță de care dispune. Cele mai cunoscute și mai populare dintre acestea sunt parte a marilor orașe dar, în ultima vreme au fost construite câteva proiectate special pentru a întruni gusturile atât turiștilor locali cât și celor internaționali, în special europeni. Hammamet / Nabeul, mai marea Sousse și insula Jerba rămân în topul destinațiilor turistice tunisiene. Hammamet a devenit o destinație turistică populară europenilor înca de la începutul secolului XX, locuitorii vechiului continent fiind atrași aici de o atitudine specială, diferită de alte state islamice din zonă.

Sousse își trage rădăcinile din vremuri foarte îndepărtate și se află la o mică distanță de zona protejată de UNESCO, accesibilă de-a lungul unei plaje care duce și în Port el Kantaoui, singura localitate tunisiană concepută special în scopuri turistice și un proiect destul de reușit. Jerba prezintă o lume aparte, diferită din punct de vedere cultural și arhitectural, unde aproape jumătate din zona de coastă este dotată cu șezlonguri și parasolare pentru plajă. Monastir, vecinul din partea sudică a Sousse, începe cu o altă plajă alungită, continuată până în Mahdia, unul dintre cele mai frumoase orașe de coastă din Tunisia.

Zona de coastă din apropierea capitalei Tunis dispune și ea de câteva resorturi turistice deosebite, însă nu foarte populare în rândul turiștilor străini. Nu este neapărat o caracteristică negativă, mulți dintre vizitatori preferând zonele mai aproape de tradițional, tunisienii întâlniți aici fiind foarte prietenoși și ospitalieri. Una dintre destinații, poate cel mai seducator mic oraș turistic, este Sidi Bou Said. Puțin mai la nord de La Marsa, stâncile domină peisajul, pregătind terenul pentru două dintre cele mai bine păstrate secrete ale țării, Raf Raf și Sidi Ali el Mekki. Mai aproape de granița cu Algeria, nu găsim decât un singur resort turistic veritabil: Tabarka – localitate frecventată și de turiștii europeni, dar mai ales de către algerieni. Coasta din partea de est a Insulei Jerba, spre granița libiană, găzduiește câteva locuri care au potențialul necesar de a reprezenta viitorul boom turistic al zonei. Regiunea respectivă dispune de plaje atât de plate încât, de multe ori, nivelul apei se poate cu ușurință confunda cu nivelul uscatului. Totuși, cele două resorturi pe care le puteți găsi aici, Sangho și Zarzis, sunt mult sub standardele întâlnite în alte părți ale țării.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...