Catedrala Sfântul Ștefan – Stephansdom Viena

Stephansdom Viena Stephansdom Viena

Detalii Viena

Domul sau Catedrala Sfantul Stefan (Stephansdom) din Viena a fost fondata in anul 1137 de catre episcopul de Passau Reginmar si guvernatorul militar Leopold al IV-lea, in urma tratatului de la Mautern, care confera orasului Viena titlul de „civitas”.

Initial construita intre zidurile orasului, a fost extinsa si in afara acestuia, fondurile alocate provenind in mare parte din donatii publice. In anul 1147 primeste hramul Sfantului Stefan, in prezenta Regelui Conrad III al Germaniei, episcopului Otto de Freising si numerosi alti nobili germani, pregatiti sa plece in cea de-a 2-a Cruciada.

De-a lungul timpului, structura initiala a fost dezvoltata, restaurata in mod repetat pana la forma sa finala, in 1511, devenind cea mai inalta biserica din Austria, statut pastrat pana in zilele noastre. Catedrala Sfantul Stefan din Viena este acum sediul arhiepiscopiei Vienei si un simbol al orasului (localnicii o numesc Steffl, un diminutiv de la Stephan / Stefan pe romaneste), chiar si al Austriei.

Catedrala are 107 metri lungime, 40 metri latime si o inaltime maxima de 136 metri la turnul sudic. Turnul troneaza linia aeriana a orasului, constructia sa durand 65 de ani. Turnul de nord are doar 68 metri inaltime, chiar daca s-a dorit constructia la indigo al celui sudic dar, din cauza structurii enorme a catedralei, acest lucru s-a dovedit un proiect prea ambitios si a fost abandonat. Catedrala are un total de 23 de clopote, dintre care cel denumit in cinstea Sfintei Maria este al doilea cel mai greu clopot din Europa (20.130 kg), dupa clopotul catedralei din Koln (23.500 kg).

In ziua de azi, catedrala este un simbol european al arhitecturii gotice si adaposteste numeroase artefacte istorice, icoane de valoare incomensurabila, precum icoana Sfanta Maria Potsch, numita asa de la denumirea din limba originara, limba maghiara (Mariapocs), de unde a fost transferata. Aici gasim mormintele Printului Eugen de Savoia, Frederick al III-lea al Sfantului Imperiu Roman sau Sfantului Valentin, care are numita o capela in cinstea sa. Mai gasim si o parte din fata de masa folosita de catre Iisus si adeptii sai la Cina cea de Taina.

Biserica Sfantul Stefan din Viena este locul in care s-au tinut funeraliile lui Mozart si conform povestilor zonei, se pare ca in acest loc Beethoven a descoperit ca a devenit totalmente surd.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  01, Stephansplatz 6, Viena

 • Transport

  Metrou: U1, U3 Stephansplatz

 • Telefon
  01.515.523.767
 • Website
 • Orar

  Luni-Sambăta: 09:00-11:30 / 13:30-16:30;
  Duminica: 13:00-16:30.

 • Tarif

  Adulti: 4.5€ / Copii sub 14 ani: 1.5€ / Copii 15 – 18 ani: 2.5€

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...