Castelul Schönbrunn

Palatul Schönbrunn Palatul Schönbrunn

Detalii Viena

Palatul sau castelul Schonbrunn (Schoenbrunn) Viena face parte din monumentele protejate UNESCO din 1996 si este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Austria.

Istoria veche a palatului Schonbrunn incepe in evul mediu. Intreaga zona era cunoscuta sub numele de Katterburg la inceputul secolului al XIV-lea si apartinea conacului Klosterneuburg. In 1569 devine proprietatea dinastiei de Habsburg, prin Maximilian al II-lea si conform documentelor vremii, proprietatea era compusa dintr-o casa, o moara de apa, grajduri, gradina si livada. Maximilian foloseste proprietatea pentru a creste pasari exotice si ii confera, pentru prima data, valoarea cinegetica. Dupa moartea subita a lui Maximilian al II-lea, in 1576, terenul trece in proprietatea lui Rudolf al II-lea, care nu gaseste utilitatea acesteia, considerand-o prea costisitoare. Succesorul sau, imparatul Matia I (Matthias), reia obiceiul vanatorii si se pare ca este la originea denumirii de Schonbrunn, numind-o, pentru prima data, Schonen Brunnen (Izvor Frumos). Ferdinand al II-lea si sotia sa, Eleonora von Gonzaga schimba pentru totdeauna numele proprietatii in Schonbrunn in 1642.

In 1683 castelul si gradina pica prada turcilor, in timpul asediului Vienei. Reconstructia este inceputa de catre Leopold I in 1686 pentru fiul sau Iosif I, urmasul la tron si capata o noua fata odata cu sosirea la curte a arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach. Constructia palatului incepe sub comanda sa si este completata la sfarsitul secolului al XVIII-lea de catre arhitectul Nikolaus Pacassi, platit de Maria Tereza a Austriei. In timpul imparatesei Maria Tereza, palatul Schonbrunn tine loc ca sediu principal, politic si administrativ al Imperiului.

Istoria recenta a palatului Schonbrunn este marcata de Franz Josef I (Francisc Iosif I pe romaneste), dupa sfarsitul ocupatiei napoleoniene. El redecoreaza si schimba mobila apartamentelor imperiale si a galeriilor de arta, facand loc, pentru mai tarziu, unei schimbari de stil Rococo si neo-Rococo, cu ocazia Expozitiei Unversale gazduita in 1873 de Viena.

Parcul (gradina) palatului Schonbrunn este deschis publicului din jurul anului 1779. Se extinde pe o suprafata de aproximativ 120 ha si prezinta mai multe puncte de interes:

 1. Grosses Parterre (Marele Parter)
 2. Irrgarten si Labirintul
 3. Kleine Gloriette
 4. Fantana Neptun
 5. Ruinele Romane
 6. Gradina Privata
 7. Izvorul Frumos
 8. Fantana Ingerilor
 9. Fantana Obeliscului
 10. Fantana Rotunda
 11. Porumbarul
 12. Gloriette
 13. Gradina Botanica
 14. Zoo Viena
 15. Casa Palmierilor
 16. Wuestenhaus (Casa Desertului)
 17. Bazinul in forma de stea
 18. Muzeul Transporturilor
 19. Oranjeria (Orangerie)

Trenul Panoramic (Schönbrunner Panoramabahn). Cu ajutorul lui va puteti deplasa rapid spre toate obiectivele Schonbrunn. O tura prin toate statiile acestuia dureaza in jur de 50 minute. Capacitatea maxima este de 55 de persoane, in 3 vagoane si are viteza maxima de deplasare intre 10 – 15 km/h. Statiile trenului sunt:

 • Castelul Schönbrunn
 • Wagenburg
 • Poarta Hietzing
 • Gradina Zoologica / Casa Palmierilor
 • Gradina tiroleza
 • Gloriette
 • Strada Hohenbergstraße/Tivoli
 • Obelisc / Baia Schönbrunn
 • Poarta Meidling

Pretul unui bilet pentru o zi costa 6€ / adult, 4€ / copii pana in 14 ani si persoane cu handicap.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Schönbrunner Schlossstrasse 47

 • Transport

  Metrou: U4 Schönbrunn;
  Tramvai: 10, 58 Schönbrunn;
  Autobuz: 10A Schönbrun.

 • Telefon
  01.81.113.239
 • Website
 • Orar

  1 aprilie – 30 iunie: 08:30 – 17:00;
  1 iulie – 31 august: 08:30 – 18:00;
  1 septembrie – 31 octombrie: 08:30 – 17:00;
  1 noiembrie – 31 martie: 08:30 – 16:30

 • Tarif

  Adulti: 10,5€ / Copii 6-18 ani: 7,5€ / Studenti 19-25 ani: 9,5€

Surse imagini

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...