Wallis și Futuna sunt situate la nord de Fiji, frecventate ocazional de către turiști, abandonate în mod obișnuit de localnicii în căutare de joburi și condimentate de oferta culinară generoasă cu arome franceze. Dacă titlul de teritoriu francez nu era deja adjudecat de Polinezia, ați fi putut să îl acordați cu ușurință acestor insule. Este a doua regiune cu influențe tipice franceze din această parte a Oceanului Pacific și o comoară tropicală nestandardizată.
Primul misionar spre Futuna, Pierre Chanel, a fost martirizat timp de patru ani în cursa sa de evanghelizare a regiunii. Munca sa a fost însă dusă la bun sfârșit: prima națiune oceanică ce a martirizat un misionar s-a transformat într-o entitate religioasă devotată, locul în care bisericile răsar precum palmierii. Aceste frumoase edificii sacre furnizează câteva atracții turistice de văzut pe teritoriul Wallis și Futuna.
Chiar dacă olandezii și britanicii au fost primii descoperitori europeni ai insulelor în secolele XVII si XVIII, francezii au fost primii care au colonizat teritoriul, o dată cu sosirea misionarilor, în 1837 – cei ce au reușit să convertească populația locală la catolicism. Wallis este denumit după exploratorul britanic Samuel Wallis. Pe 5 aprilie 1842, misionarii au cerut imperativ protecție Franței, după revolta populației locale. Pe 5 aprilie, însă 45 de ani mai târziu, regina Uvea (de pe insula Wallis) a semnat un tratat cu guvernul francez, instituind protectoratul francez. Regii Sigave și Alo de pe insulele Futuna și Alofi au parafat, la rându-le, statutul de protectorat, în 1888. Insulele au fost repartizate ulterior autorităților franceze din Noua Caledonie.
În 1917, cele trei regiuni au fost anexate Frantei și transformate în colonia Wallis și Futuna, aflată înca sub autoritatea aceleiași Noua Caledonie. În 1959, locuitorii au votat pentru primirea statutului de teritoriu francez de peste mări, instituit în 1961, dar încheind prin a fi, din nou, subordonat Noii Caledonii.
Wallis și Futuna este situat la aproximativ două treimi din lungimea totală dintre Hawaii și Noua Zeelandă. Teritoriul include insulele Uvea (cea mai populată), insula Futuna, insula nelocuită Alofi și 20 de alte insulițe mai mici, acoperind o suprafață totală de 274 kmp. Doar 5 procente din totalul suprafeței de pământ sunt arabile, 20 de procente fiind deja dedicate culturilor permanente. Defrișarea pădurilor, rezultatul folosirii lemnului ca principal combustibil, este o problemă serioasă. Ca o consecință a acestui fapt, terenul alpin din Futuna este expus unei eroziuni agresive. Nu există locuitori permanenți pe insula Alofi, din cauza lipsei de apă potabilă. Ca o curiozitate, se spune că locuitorii acestei insule au fost mâncați de canibalii sosiți de pe insula Futuna într-un singur raid, întâmplare petrecută la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Surse imagini