Ghid turistic Anglia

London Bridge London Bridge

Earle Hitchner, un columnist şi critic muzical contemporan irlandez, spunea că diferenţa dintre Statele Unite şi Anglia este că în America 100 de ani sunt o perioadă îndelungată, pe când în Anglia 100 de mile reprezintă un drum lung. Fraza spune multe despre Anglia, o ţară de două ori mai mică decât România, dar una dintre cele mai influente puteri universale, dacă nu cea mai influentă ţară de pe pământ. Este una din cele patru diviziuni ale Regatului Unit şi gazda capitalei acestuia, Londra.

Renumiţi pentru extrema lor politeţe, dar şi pentru atitudinea rezervată, englezii respectaţi pentru ospitalitatea de care dau dovadă, în special în zonele rurale, unde o călătorie la pubul local poate garanta informaţii despre realităţile locului. Majoritatea hanurilor par să ofere mai degrabă un ospăţ în loc de masă, în timp ce oraşele oferă delici culinare aparţinând oricărei bucătării imaginabile. Londra este gazda unora dintre cele mai bune restaurante din lume şi devine din ce în ce mai evident capitala culinară a Europei, chiar dacă felurile de mâncare locale nu reprezintă subiectul acestor discuţii.

Anglia este un adevărat muzeu în aer liber amenajat parcă pentru a impune respect; întinderile spectaculoase sau oraşele strălucite şi aglomerate au făcut din Anglia una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice mondiale. De la monumentul neolitic Stonehenge la amestectul pestriţ de culturi din Londra secolului XXI, o călătorie în Anglia ne oferă o înţelegere asupra culturii ce a profilat o mare porţiune a lumii moderne. Viaţa urbană este cel mai bine exemplificată de Manchester, Londra, Newcastle sau Leeds, în timp ce ruralul este cel mai bine reprezentat de Cotswolds, Peak District, Lake District şi Norfolk.

Alte destinaţii turistice importante sunt York, Bath, Cambridge sau Oxford. Ultimele două sunt gazdele celor mai prodigioase universităţi ale ţării, acum intrate în rândul obiectivelor turistice. În York puteţi vizita catedrala în stil gotic de secol al XV-lea, York Minster. Bath este gazda celei mai importante salbe de spa-uri balneo din Anglia, ale căror faimă datează încă din vremea romanilor, fiind incluse acum în patrimoniul universal UNESCO.

Insula în largul Cornwall, Anglia
St Michael’s Mount, alternativa engleză la Mont Saint Michel din Franța!

În funcţie de perioada din an, există nenumărate activităţi la care vă puteţi gândi, precum surfingul în Cornwall, trekking în Yorkshire Dales sau o călătorie în oraşul de baştină al lui Shakespeare, istoricul Stratford-upon-Avon. Turiştii pot vizita casa în care s-a născut cel mai mare poet englez şi pot învăţa mai multe lucruri despre viaţa şi scrierile autorului în clădirea învecinată, Shakespeare Center. În capitală, puteţi obţine o privelişte fenomenală asupra întregului oraş din vârful London Eye sau vizita East End pentru a vedea hidoasele scene unde Jack Spintecătorul şi-a ucis victimele.

Majoritatea zborurilor internaţionale sosesc pe aeroportul Heathrow din Londra, al patrulea cel mai aglomerat aeroport al lumii, de unde este posibil să prindeţi conexiuni spre alte oraşe din Regat sau să luaţi metroul (the Tube) spre centrul capitalei. Complexele reţele rutiere şi feroviare vă ajută să vă plimbaţi din loc în loc fără dureri de cap. Cu toate acestea, dacă nu vă rezervaţi călătoriile din timp, biletele de tren tind să ajungă la fel de scumpe ca şi cele de avion. Zborurile domestice şi maşinile închiriate sunt cele mai bune opţiuni în cazul călătoriilor mai lungi.

Nimeni nu se bucură să facă glume pe seama Angliei aşa cum o fac englezii dar, lăsând modestia şi autocritica la o parte, este un loc minunat, demn de a fi vizitat sau explorat şi fie că sunteţi rezidenţi sau turişti, ţara are o capacitate nelimitată de a surprinde, încânta şi emoţiona. Anglia a avut întotdeauna o istorie şi o moştenire cu care s-a putut mândri, o diversitate regională de invidiat – de la zonele de coaste până la dealurile din interior, de la festivaluri până la chestiunile legate de mâncare – cu câteva paralele. Dar pentru toate aceste glorii ale trecutului, în vremurile mai recente a suferit o tranziţie de la conservatorism la modernism, transformând micul stat insular într-una dintre cele mai captivante destinaţii din Europa.

Ținutul Lacurilor
Peisaj spectaculos din Districtul Lacurilor (Lake District)

Aglomeraţia marilor oraşe lasă pe afară mulţi turişti doritori să admire principalele obiective turistice disponibile. Dar pentru fiecare persoană care rămâne la porţile palatului Buckingham sau a sediului Parlamentului britanic (House of Parliament), există întotdeauna o alta care stă la cozile interminabile de la Tate Modern, pentru a urmări cel mai nou spectacol. Totuşi, toate aceste exemple de viaţă urbană nu fac parte din vreun fenomen nou. Ele sunt aici de când fiecare oraş englez a primit avantajele unei puteri şi bogăţii de excepţie, fie că este vorba de o catedrală gotică finanţată de trezoreria unei mănăstiri, o biserică parohială fondată de baronii industriei textile din timpurile medievale sau o clădire triumfală construită pe spinarea comerţului cu sclavi de acum 2-3 secole. Muzeele şi galeriile Angliei – câteva dintre cele mai valoroase ale lumii – sunt pline de comori colectate din colonii. Iar între grandioasele terase şi promenadele late de pe coastă găsim vechile resorturi litorale ce poartă însemnele apogeului oraşelor de vacanţă englezeşti, la un moment dat la fel de „la modă” ca oricare alt spa european faimos.

Anglia este o ţară cu un lung şi interesant trecut istoric. Istoria poate fi văzută la orice colţ de stradă, în castelele vechi de sute de ani, universităţile datând din Evul Mediu, siturile romane antice şi palatele venerabile încă în uz. Dar Anglia înseamnă mai mult decât istorie şi cultură, dispune de distracţii de vis şi o multitudine de alte lucruri de făcut.

La începutul noului mileniu, Anglia, din cauza migraţiilor masive postbelice, nu mai este naţiunea omogenă de înainte – toate naţiile pământului pot fi acum găsite la Londra. Accentele locale şi dialectele ce făceau subiect de discuţie acum puţin timp, sunt într-un puternic declin, dar culturile şi tradiţiile noilor veniţi sunt adoptate încet dar sigur, fără să deranjeze prea tare mândria locală.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...