Ghid turistic Auvergne

Centrul Cultural Mouniaude din Châtel-Guyon, Auvergne Centrul Cultural Mouniaude din Châtel-Guyon, Auvergne

Auvergne este una dintre cele mai vechi provincii ale Frantei. Regiunea Auvergne din ziua de astazi este compusa din provincia istorica plus o zona din partea de nord, cunoscuta sub numele de Bourbonnais. In afara de zona sa de nord, Auvergne este in principal o regiune de munti si vai adanci, cu varfuri care ajung pana la 1.800 metri si zone colinare inalte sarac populate. Este o regiune faimoasa pentru peisajele oferite, decorul sau natural, orasele si satele vechi si o mostenire culturala bogata. Capitala regiunii, orasul Clermond Ferrand, asezat la poalele unui vulcan stravechi, este o localitate cu aproximativ un sfert de milion de locuitori, cunoscuta cel mai bine datorita pneurilor Michelin, fabricate aici. Este o capitala regionala activa, cu doua universitati si reprezinta, fara doar si poate, centrul economic al intregii regiuni.

Auvergne este compusa de patru departamente, Allier in partea de nord, Puy de Dome in mijloc, Cantal si Haute Loire in partea de sud. Allier, capitala Moulins, este un departament agricol prosper, o zona de vai largi si coline intinse. Vichy, in partea de sud a departamentului, este o statiune balneo renumita pentru apa sa minerala. Departamentul Puy de Dome, centrat in jurul capitalei Clermond Ferrand, este de asemenea faimos pentru apele sale minerale. Este locul de origine al apei minerale Valvic, renumita pentru calitatile ei, dobandite din caracterul vulcanic al rocilor din zona. In centrul Puy de Dome gasim o campie aluvionara fertila, cunoscuta sub numele de Limagne; in oricare dintre parti, terenul este mult mai inalt, partea de vest intalnind capatul nordic al Masivului Central Francez, iar partea estica oferind varfurile muntilor Livradois si Forez.

Cele doua departamente din sudul Auvergne sunt iar dominate de terenuri cu o altitudine ridicata. Mare parte a departamentului Cantal se afla la o inaltime de aproximativ 800 de metri; zone intinse din acest teren este sterp sau lipsit de vegetatie inalta, precum aria de campii din Cezallier. Pasunile intinse de aici au favorizat cresterea animalelor, departamentul Cantal fiind renumit pentru branza cu acelasi nume si pentru alt sortiment faimos de branza, Salers. In centrul departamentului gasim Monts du Cantal, un munte vulcanic din crusta partea sudica a centrului Frantei. In partea extrema de sud – vest, terenurile coboara in altitudine, in zona de frontiera cu departamentul Lot.

Haute Loire este la randu-i un departament cu o altitudine ridicata, dar prezinta si terenuri mai joase, in special in partea superioara a cursurilor raurilor Loire si Allier. In afara de platourile de la inaltime, o caracteristica notabila a arhitecturii zonei este acoperisul de tigla de tip roman, care acopera majoritatea caselor si descopera influentele mediteraneene ale locului, pastrate din timpuri imemoriale. Aceste influente au dat supranumele departamentului: „le Midi de l’Auvergne”. Capitala Haute Loire este micuta localitate Le Puy en Velay, cu catedrala sa remarcabila, unul din punctele de plecare ale pelerinajelor medievale spre Santiago de Compostella.

O regiune primordial rurala, Auvergne nu a reprezentat, in mod traditional, o destinatie turistica recunoscuta. In afara de resorturile balneo de la Vichy, Le Mont Dore si Chatel Guyon, Auvergne a dispus de o infrastructura turistica mai degraba saraca. Chiar si resorturile de schi de la Besse si Super Lioran sunt puncte de atractie de o importanta minora. Lipsa de facilitati turistice a generat un trend curios, la inceputul crizei economice din 2009 cand, activitatea turistica in Franta a scazut cu aproximativ 6 procente. Turismul in Auvergne a crescut in acea perioada cu acelasi numar de procente, datorita orientarii generale turistice spre camping, drumetii si decoruri naturale deosebite, aspecte in care regiunea Auvergne exceleaza.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...