Franța este cea mai vizitată țară din lume. Are tot ceea ce-ți poți dori de la o vacanță: un oraș extraordinar cum este Parisul, plaje frumoase datorită prezenței sale pe coasta Mării Mediterane, a Oceanului Atlantic, a Golfului Biscaya și a Canalului Mânecii, mai multe monumente decât orice altă țară de pe mapamond, peisaje încântătoare, decoruri montane incredibile și lista poate continua. Franța este locul perfect pentru a locui, dacă va puteți permite cheltuiala. Are o bucătărie excelentă, vinuri recunoscute pe plan mondial și oamenii au o nestăvilită poftă de viață. Totodată, în afară de Paris, care face excepție, prețul traiului aici este destul de rezonabil, comparativ cu alte state europene.
Franța este divizată în 27 de regiuni administrative, 22 dintre acestea situându-se pe vechiul continent, 5 fiind teritorii de peste mări, din fostele colonii. Corsica, chiar dacă este un teritoriu insular, este considerat ca fiind una din regiunile metropolitane franceze. Partea continentală este situată în vestul Europei, mărginită la vest de Golful Biscaya și Canalul Mânecii. Este poziționată între Belgia la nord și Spania la sud, pe granița sudică din Munții Pirinei regăsind și micul stat Andorra. În partea de sud are ieșire la Marea Mediterană, între Spania și Italia. Partea mediteraneană este una din favoritele turiștilor și este supranumită „Coasta de Azur”. Vecinii Franței la est sunt, în ordine, în funcție de proximitatea de polul nord, Luxemburg, Germania, Elveția și Italia. În partea ei continentală, Franța se învecinează cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia, Spania și Andorra. Pentru mai multe detalii legate despre divizarea Franței continentale, va rugăm să vizitați harta regiunilor Franței.
Scurt periplu istoric
Înainte de Revoluţia e la 1789, Franţa a fost o monarhie cunoscută pentru personalităţile sale extravagante, regale. Revoluţia a adus după sine o mare de schimbări în felul în care ţara era organizată, mutând puterea din mâinile nobilimii şi a bisericii în cele ale statului. Era napoleoniană a trăit extinderea maximă Imperiului Francez înainte de înfrângerea de la Waterloo rezultată în restaurarea monarhiei. Abdicarea regelului Ludovic Filip în 1848 a dus la formarea celei de-a doua republici şi începând cu acel moment, ţara a cunoscut mai mulţi lideri decât a făcut-o în întreaga ei istorie.
În secolul XX, Franța a jucat un rol important în ambele războaie mondiale. Capitularea în fața Germaniei naziste din 1940 a rezultat în regimul temporar al lui Vichy, însă președintele postbelic Charles de Gaulle a restaurat stabilitatea. În timpurile mai moderne, regimul lui Jacques Chirac a luat sfârșit în 2007, cu victoria partidului lui Nicolas Sarkozy, în runda a doua a alegerilor. Măsurile luate de acest guvern au fost în principal adresate micșorării taxelor pentru a crește încasările. Șomajul și criza financiară au rămas problemele esențiale cu care țara s-a confruntat. Prin urmare, Sarkozy n-a mai reușit să fie reales pentru un al doilea mandat. A fost învins la o diferență destul de strânsă de socialistul François Hollande, ce și-a bazat campania electorală pe o creștere economică în detrimentul austerității promovate de predecesorul său.
Ce putem face in Franța?
În legătură cu locurile pe care trebuie să le vedem sau lucrurile pe care ar trebui să le facem în Franța, totul stă în preferințele fiecăruia dintre noi. Puteți să vă bălăciți pe una din plajele de primă mână de pe Coasta de Azur, să vă pierdeți în verdele decorurilor pierdute în timp din valea Loarei sau să admirați piscurile maiestoase ale Alpilor. Rătăciți prin câmpurile de levănțică din Provența, serviți masa în bistrourile legendare din Lyon sau savurați farmecul învechit al Corsicii. Vizitaţi megaliţii, vechile oraşe înconjurate de ziduri de protecţie şi căţăraţi-vă pe ameţitoarele piscuri înzăpezite. Oraşele Franţei, zona sa de coastă şi partea rurală oferă toate cate-o răsplată surprinzătoare şi prezintă împreună un pachet turistic perfect.
În mod normal, există mult mai multe de spus decât poate să cuprindă micul nostru ghid turitic Franţa. Astăzi, naţiunea franceză este definită de un nou set de caracteristici, de la politică la multiculturalism, într-un vechi şi încă puternic simţ al identităţii. Şi văzute prin prisma contextului istoriei dramatice a ţării, o curbă de timp care se întinde de la Ioana d’Arc până la criza economică europeană, trecând prin vremea lui Ludovic al XIV-lea, Napoleon sau Charles de Gaulles, aceste trăsături fac din Franţa o destinaţie şi mai fascinantă.
Partea de nord a Franței constă în terenuri plate, în vecinătatea Canalului Mânecii și în jurul orașului Lille. Amintește în mare parte de țările apropiate dinspre nord, Belgia și Olanda. O dovadă în acest sens este Grand Place (sau piața generalului de Gaulle) din Lille, care seamănă izbitor cu orașul Bruxelles. Partea de vest a țării este orientată spre Oceanul Atlantic. În partea nordică a zonei Atlantice, în Bretania, Normandia de Jos și Normandia de Sus, de format deluros, cu nisip fin pe plaje, găsim porturi mici și liniștite.
Coastele Bretaniei și Normandiei prezintă un teren mai accidentat, aici fiind și locul unor situri neolitice. Atmosfera din aceste zone este una diferită de cea din restul Franței, datorită originii celtice a locuitorilor acestei regiuni. Partea de est a Franței consistă în regiunile Alsacia, Lorena, Franche Comté și Burgundia. Peisajul este deluros, plin de orașe încântătoare, precum Metz, Strasbourg, Nancy sau Dijon. În această regiune se produc multe din vinurile celebre ale Franței, inclusiv Pinot Noir, Chardonnay și faimosul vin galben din podgoriile de lângă Muntele Jura.
Regiunile din centrul Franței pot fi considerate, din mai multe puncte de vedere, cele mai liniștite din țară. Dar marea comoară a acestei zone este reprezentată de Valea Loarei, cu multe castele și orașe frumoase. Chartres cu faimoasa sa catedrală și Tours sunt considerate unele dintre cele mai frumoase orașe franceze. Alpii sunt locul excelent pentru schi în perioada iernii sau drumeții în timpul verii. Albertville, Chamonix sau Grenoble au găzduit, pe rând, Jocurile Olimpice de Iarnă. Dar Alpii au, de asemeni, orașe frumoase precum Chambery sau Annecy. Sudul țării oferă o natură minunată, mâncare bună, ruine romane și desigur Riviera, care atrage o mulțime de vizitatori în fiecare an. Orașe mici precum Orange sau Arles, dar și marile orașe Marsilia și Toulon, sunt locuri demne de luat în seamă. Provența este presărată de sate mici, liniștite și plăcute.
În partea de sud-vest regăsim Dordogne, departament al regiunii Aquitania, una dintre cele mai reprezentative zone ale culturii și chintesenței franceze. Languedoc are propria sa limbă și cultură. În sudul provinciei istorice Languedoc întâlnim Pirineii, un mare lanț montan european, care separă Franța de Spania și Andorra. Orașele Toulouse și Montpellier sunt recomandate, iar localitatea medievală Carcassonne este o atracție de top între destinațiile turistice ale Franței.
Exploraţi regiunile Franţei, vizitaţi oraşele şi satele în egală măsură, bucuraţi-vă de cele mai frumoase localităţi pe care le oferă şi învăţaţi să vă purtaţi ca un francez. Plajele minunate, frumuseţea naturală a interiorului, coasta sa magnifică şi munţii semeţi din Pirinei, Alpi şi Jura, bucătăria regională, vinurile şi licorile de renume mondial, toate vă aşteaptă aici, în cea mai vizitată naţiune a lumii, Franţa.
Surse imagini
- Saint Tropez, Riviera Franceză: Michael Kroul - Unsplash | Licență Unsplash
- Cover ghid turistic Franța: christian SUBTIL - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic