Ghid turistic Haute Loire

Catedrala Notre Dame din Le Puy en Velay, Haute Loire Catedrala Notre Dame din Le Puy en Velay, Haute Loire

Denumit după râul Loara (Loire pe limba franceză) ce-l traversează, departamentul Haute Loire este cunoscut pentru orașul de pelerinaj Le Puy en Velay și monumentele sale istorice, însă pe măsură ce petreceți mai mult timp vizitându-l, veți descoperi multe alte atracții, mai mult sau mai puțin populare, într-un cadru natural pitoresc. Situat în sud-estul regiunii Auvergne, în zona montană a Masivului Central, departamentul Haute Loire este parcurs atât de fluviul Loara cât și de râul Allier, cursuri de apă pe ale căror maluri se află principalele obiective turistice.

Le Puy en Velay

Capitala turistică a Haute Loire este localitatea Le Puy en Velay, un loc fascinant cu o istorie îndelungată și câteva monumente religioase, legate, în primul rând, de traseul pelerinilor medievali ce începe aici și se îndreaptă spre Santiago de Compostela în Spania – Via Podiensis. Haute Loire nu se rezumă doar la tradiții monastice, ci cuprinde, pe întreaga sa suprafață, multe alte atracții și destinații turistice interesante. Vă recomandăm să încercați și alte regiuni departamentului, însă nu vă sugerăm să zăboviți prea mult timp într-una din micile localități rurale, ci să încercați să diversificați, având în vedere faptul că toate sunt la fel de pitorești. Dacă aveți cazare undeva în regiune, căutați să rămâneți undeva aproape și sa vizitați câteva din multele așezări rurale.

Vestul Haute Loire

Orașul Brioude și bazilica sa, micuța localitate Lavadieu inclusă pe lista celor mai frumoase sate din Franța, sunt ambele situate în nord-vestul departamentului, la fel cum este și Blesle. Abația benedictină din La Chaise Dieu din nord-est oferă câteva caracteristici impresionante, cea mai izbitoare fiind fresca de 26 de metri lungime, realizată în secolul al XV-lea – „Danse Macabre”. La Chaise Dieu este situat într-un decor natural minunat, un peisaj colinar din cadrul Parcului Natural Regional Livradois Forez. 

La sud de aici, construcția din secolul al XIV-lea și turnurile impozante ale Château de Chavaniac, astăzi transformate în muzeu local, beneficiază de climatul blând al regiunii, oferind grădini impozante. Veți întâlni și alte castele, pe măsură ce explorați ținutul, așa cum sunt cele de la Paulhac (astăzi restaurate) și Domeyrat (din păcate, în ruină). La vest de Le Puy, cele mai interesante localități sunt Saint-Privat-d’Allier, cocoțat pe o creastă stâncoasă și dominată de silueta impunătoare a castelului aferent, și Chanteuges, cu o mică abație și panorame minunate ale văilor din zona înconjurătoare.

Cheile Allier

În Haute Loire râul Allier este mai degrabă un torent alpin, adânc și limpede, ce curge dinspre Cévennes și traversează impresionantele Chei Allier. Un indicator rutier marchează intrarea pe șoseaua ce urmează cursul năvalnic al râului, trecând printr-o regiune rurală pitorească, ce continuă ulterior până la Lavoûte Chilhac, într-o buclă a râului traversată de un pod din secolul al XV-lea și dominat de silueta unui edificiu monastic.

Cheile sunt una din cele mai importante atracții turistice din Haute Loire – vedeți articolul Cheile Allier pentru mai multe informații.

Estul Haute Loire

La mică distanță spre estul Le Puy en Velay, se remarcă castelul din Polignac, situat în vârful unei stânci, un cadrul natural ce i-a oferit, de-a lungul timpului, poziția defensivă perfectă, în timp ce, puțin mai la sud, Abația din Solignac este un exemplu plăcut de arhitectură romanică și câteva sculpturi deosebite.

Vizitați vârful Mont Mézenc de la granița cu Ardèche, pentru a beneficia de cele mai bune imagini panoramice ale regiunii. Muntele are, de fapt, două vârfuri montane, împărțite între cele două departamente vecine, Haute Loire și Ardèche. Spre nordul extrem veți descoperi micuțul sat Saint Pal de Chalencon, ale cărui dimensiuni sunt contracarate de un centru istoric cochet. Satul Chalencon este o altă alternativă din zonă, cu o serie de case tradiționale alungite pe un deal, între vechiul pod de peste râu și ruinele unui castel medieval.

Două dintre satele din sud-estul Haute Loire se găsesc între „cele mai frumoase sate din Franța”: Arlempdes de pe cursul Loarei, unde castelul local organizează evenimente muzicale și teatrale în fiecare an, în timp ce Pradelles este, la rându-i, o mică localitate istorică, însă deosebit de pitorească, cocoțată deasupra văilor. Chateau d’Arlempdes este primul din seria castelelor derulate pe cursul Loarei, începând cu izvoarele alpine. Bineînțeles, există și altele notabile, precum Villandry sau Chambord, un adevărat paradis al iubitorilor de gen.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...