Castelul Konopiště

Dată: 20 Apr 2014
Autor: 
Categorii atracție: Castele

În Boemia Centrală, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Praga, descoperim castelul Konopiště, ultima reședință a arhiducelui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului habsburgic până la asasinatul său din Sarajevo, în 1914. Arhiducele și soția sa, Sophie Chotek, au fost adăpostiți în incinta curții habsburgice, din cauza faptului că Sophie a fost o simplă contesă, nu o arhiducesă, preferând această reședință gotică și terenurile înconjurătoare, în locul reședinței oficiale din capitala Viena.

În plus față de remodelarea castelului pentru a lua forma pe care o putem admira astăzi, Franz Ferdinand a împărtășit pasiunea generației sale pentru vânătoare, eliminând orice creatură suficient de aventuroasă pentru a intra pe proprietatea sa. Arhiducele nu s-a oprit aici, ci a realizat una din cele mai impresionante colecții de animale împăiate, ținând o evidență strictă a celor peste 150.000 de animale împușcate între 1880 și 1906. Lista se poate găsi în interiorul castelului Konopiště.

O serie de tururi însoțite de ghizi turiști sunt puse la dispoziția vizitatorilor. Turul "I okruh", ce costă în jur de 125 de coroane, explorează principalele saloane, ce cuprind câteva cabinete renascentiste splendide și multe obiecte din porțelan Meissen. "II okruh", la același tarif, vă duce prin capela, trecând printre urșii și căprioarele împăiate, până la colecția regale de arme, din cadrul uneia dintre cele mai importante armurerii ale Europei. Ambele tururi disponibile durează aproximativ 50 de minute și include vizualizarea trofeelor de vânătoare. Turul "III okruh", costa ceva mai mult - în jur de 200 de coroane - și se poate organiza pentru maxim 8 persoane deodată, concentrându-se în jurul apartamentelor personale ale ducelui și soției sale.

Chiar dacă nu sunteți amatorii ghidurilor organizate, există suficient de multe lucruri de făcut în Konopiště. În curtea principală a castelului, puteți face o vizită în Střelnice, locul în care Franz Ferdinand își exersa abilitățile de vânător ajutat de câteva ținte mecanice. Înghesuit sub terasa sudică a castelului găsim Muzeum sv. Jiří, ce conține mai mult de 800 de artefacte, de la picturi la statuete sau mărunțișuri, toate legate de Sfântul Gheorghe, protectorul cavalerilor medievali, o pasiune a arhiducelui.

Unul din cele mai bune motive de a vizita Konopiště este explorarea parcului de peste 200 de hectare "zámecký", ce oferă un traseu marcat cu roșu în jurul celui mai mare lac, un statuar, o grădină de trandafiri cu o cafenea și câteva sere. Există posibilitatea să asistați la o demonstrație de dresaj de șoimi, pe proprietatea castelului, activitate disponibilă între aprilie și octombrie.