Biblioteca Strahov

Interiorul bibliotecii Strahov Interiorul bibliotecii Strahov

Detalii Praga

Nu se intampla foarte des ca o cladire de o splendoare atat de remarcabila, sa adaposteasca, sub acoperisul sau, o colectie atat de mare de volume, faimoasa nu doar prin dimensiuni, cat si prin valoare. Totusi, biblioteca Strahov, din cadrul superbei manastiri cu acelasi nume, este un asemenea exemplu. Manastirea Strahov isi are originile in 1142, cand regele Vratislav al II-lea decide sa construiasca un loc de rugaciune in apropierea castelului in care rezida, in centrul orasului Praga, adaugand, in acelasi timp, putina serenitate si piosenie zonei. Atunci cand calugarii din ordinul – tineti-va bine, este greu de pronuntat – „premonstratens” s-au stabilit in interiorul manastirii, regele a fost foarte multumit. La fel ca toate celelalte cladiri importante ale orasului, manastirea infloreste de-a lungul secolelor, laolalta cu cresterea in dimensiuni a capitalei Cehiei. Calugarii din acelasi ordin crestin pot fi gasiti acolo si in zilele noastre.

Biblioteca Strahov, pentru ca ea reprezinta subiectul scurtului nostru ghid turistic, nu adaposteste si nici nu a gazduit vreodata carti care dateaza din acea perioada de timp, care a marcat fondarea manastirii. Are totusi onoarea de a pastra colectii importante de carti care dateaza din a doua jumatate a secolului al XVI-lea si colectii impresionante din secolul al XVII-lea, apartinand lui staretului Questenberg si a urmasilor sai in ale scrisului. Totusi, lungul si inversunatul razboi de 30 de ani a insemnat stationarea armatelor suedeze in preajma orasului Praga si totodata devastarea manastirii si rapirea majoritatii volumelor valoroase din interiorul bibliotecii Strahov, pentru a fi duse in Suedia, ca prada de razboi.

Incepand cu 1648, imediat dupa incheierea razboiului prin tratatul de la Westphalia, au fost facute incercari de a relua activitatea bibliotecii, de a adaposti atat carti sacre, cat si volume fara legatura cu lumea teologica. Activitatea bibliotecii Strahov este reluata cu un si mai mare aplomb in 1679 si, incepand de atunci, este intreprinsa fara pauze, cu o grija deosebita la felul in care sunt catalogate si pastrate pretioasele carti. Felul in care acestea sunt depozitate are in vedere si protectia volumelor in fata altor invazii, majoritatea dintre ele fiind pastrate in beciul manastirii. Manastirea este atunci complet renovata, in principal pentru a reda superbul aspect baroc dar si pentru a ii intari elementele defensive.

Cartile sunt pregatite sa fie curatate de praf si sa ia din nou locul in rafturi, in noua Sala a Bibliotecii, special proiectata. Cartile sunt ingrijite cu foarte mare atentie, dusa la extrem. De altfel, pozitia de sef al bibliotecii Strahov a fost luata in serios de catre calugarii ordinului, fiecare dintre ei dorind sa aiba onoarea de a le avea in grija. Achizitia de nou volume, in special in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si pe toata durata secolului a XVIII-lea, a insemnat construirea unei noi sali, pentru a le gazdui. Astfel, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, ia nastere Sala de Filosofie, o alta aditie superba la infrastructura deja consacrata a bibliotecii.

In timp, biblioteca isi creeaza un binemeritat renume, mai ales in randurile invatatilor vremii, faima sa fiind preluata de entuziasmul nascut de Grand Tour, miscarea care a insemnat inceputul turismului intre tarile Europei. Perioada marcheaza adaugarea bibliotecii Strahov pe harta turistica a vechiului continent, in special pentru filozofii si intelectualii vremii. Tipic acelor vremuri, femeile nu aveau voie sa paseasca in spatiul sacru al manastirii. Aceasta regula se va schimba in curand, atunci cand femei de rang inalt decid sa puna la incercare regulile rigide si, incepand cu vizita lui amiralului Nelson si a iubitei acestuia, Lady Hamilton, aceastea urmeaza sa se schimbe. Biblioteca Strahov este curand vizitata de Marie Luise, a doua sotie a imparatului Napoleon, in 1812. Miscarea nu a fost deloc una negativa, mai ales cand imparateasa a trimis manastirii o colectie de carti personale, ca dovada a aprecierii sale. Faima celor 200.000 de volume este cu atat mai mare cu cat lumea exterioara a aflat ca nu se refera doar la opere legate de viata religioasa, ci cuprinde si lucrari din astronomie, istorie, medicina, matematica sau filologie.

In prezent, sunt facute eforturi de a cataloga si mai bine colectiile de carti, cu o predilectie spre realizarea unei biblioteci si in format digital, in masura in care calugarii, la randul lor, trebuie sa se adapteze contemporaneitatii. Cartile sunt astazi pastrate in doua camere si cateva depozite anexe. Multe dintre lucrari sunt printuri datand din perioada intre secolul al XV-lea si al XVIII-lea, de o valoare inestimabila. Acestea sunt pastrate intr-o locatie speciala, denumita generic „camera comorilor”. Biblioteca Strahov a fost si ramane o atractie turistica deosebita, ornamentele Baroc, cu motive lucrate in stuc, asigurandu-i faima pe mai departe, pentru generatiile viitoare de oameni de stiinta, teologi sau filozofi, care-si doresc sa studieze lumea veche.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Strahovske nadvori 1 Strahov, Praga

 • Transport

  cu tramvaiul, liniile 22 si 23, spre statia Pohorelec

 • Telefon
  +420.233.107.711
 • Website
 • Orar

  in fiecare zi 09:00 – 17:00 cu exceptia sarbatorilor legale

 • Tarif

  80 coroane cehe, aproximativ 3 – 4 euro

Etichete:

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...