Cu aproximativ 600 de ani de arhitectură neatinsă de dezastre naturale sau războaie, puține orașe din Europa arată la fel de bine ca Praga. Întinzându-se în mijlocul Boemiei Centrale, de-a lungul cursului șerpuitor al râului Vltava, o provincie ce a păstrat, pe de-a-ntregul, mult din aspectul medieval, fără a suferi de vanitățile dezvoltării exagerate din perioada post-belică.
Dacă centrul istoric al capitalei Cehiei este cu adevărat o revelație, celelalte suburbii ale orașului, gazdele marii populații metropolitane, sunt tipice estului Europei: blocuri înalte, ce par neterminate și nealocate unui plan de urbanizare, cunoscute sub numele de paneláky. Cu toate acestea, depășind granițele orașului, veți simți imediat că sunteți în Boemia, în mijlocul unei provincii romantice, de o frumusețe pastorală. Mulți dintre praghezi și-au construit case de vacanță (chata) undeva pe suprafața acestor fâșii rurale, iar în fiecare sfârșit de săptămână drumurile sunt pline de excursioniști. Doar câteva din atracții se găsesc la distanțe mai mari de o oră din centrul capitalei, folosind mijloacele de transport în comun – trenul sau autobuzul.
Cele mai cunoscute destinații de o zi sunt castelele Karlštejn și Konopiště, ambele recepționând, poate, un număr prea mare de autocare în fiecare zi. Veți avea posibilitate să respirați un aer mai degajat în nord, departe de dealuri și mulțimi, la castelul din Nelahozeves în satul de baștină al lui Antonín Dvořák sau în imediata vecinătate, la castelul Veltrusy sau în podgoriile din localitatea Mělník. Colinele împădurite din jurul Křivoklát din nord-est sau Kokořín în sud-vest, ambele la o distanță de aproximativ 40 de kilometri de Praga, sunt locuri bune pentru a evada de zonele aglomerate. Chiar și mai departe de ele, descoperim bijuteria de necontestat a Boemiei Centrale, orașul medieval minier Kutná Hora, la 60 de kilometri est de Praga, cu o catedrală gotică superbă.
Surse imagini
- Cover: martinpalata - Pixabay | Licență Pixabay