Ghid turistic Bosnia și Herțegovina

Podul din Mostar, Bosnia Podul din Mostar, Bosnia

Când ne gândim la Bosnia, primul lucru care ne vine în minte este Sarajevo şi tragediile ce-au lovit oraşul în secolul XX sau la mai recentele conflicte politice privitoare la Serbia. Dar în ciuda acestui trecut răvăşit de probleme, Bosnia şi Herţegovina rămâne unul din secretele bine păstrate ale Europei şi ar trebui să apară din nou pe itinerariile turistice.

Cele mai notabile atracţii din Bosnia şi Herţegovina sunt bineînţeles legate de peisajul montan, ce se poate admira cel mai bine dintr-unul din punctele de observare amenajate în parcurile naţionale. Pentru unii, ţara rămâne sinonimă cu războaiele fostei Iugoslavii ce au făcut ravagii în regiuna Balcanilor în anii 1990. Încă păstrează moştenirea sumbră a acestor conflicte, dispunând de o infrastructură fracturată şi câteva regiuni rurale împânzită încă de mine neexplodate.

Cu toate acestea, există şi o mulţime de lucruri pozitive de văzut în centrele urbane ale ţării, în special din Sarajevo, capitala cu o puternică influenţă turcească şi o viaţă de noapte vibrantă. Alte atracţii demne de luat în seamă sunt fortăreţele medievale, splendidele şi vechile moschei, mănăstirile şi sanctuarele catolice. Doar poate peste toate acestea stă podul recondiţionat din Mostar, ce simbolizează atât trecutul cât şi pozitivismul noului început pentru Bosnia şi Herţegovina.

Să lăsăm la o parte noţiunile războiului şi ale devastprilor ce s-au încheiat mulţi ani în urmă şi să privim în viitor o ţară înţesată cu decoruri naturale ce ne pot lua respiraţia, râuri şerpuitoare, cascade, localităţi rurale tradiţionale şi centre urbane progresiste.

Ţara în formă de inimă situată în Balcani se repoziţionează rapid pe harta Europei ca una dintre cele mai sălbatice şi mai frumoase destinaţii de vacanţă. În vremuri recente, au fost restaurate o multitudine de clădiri, birourile de turism au fost redeschise, terenurile minate curăţate şi muzeele renovate.

O ţară îndelung încercată de războaie şi vărsare de sânge, Bosnia şi Herţegovina este în mod frecvent subevaluată de către turiştii mai neexperimentaţi, tocmai din cauza acestui trecut schimbător. Acestea este probabil cea mai mare tragedie care i se poate întâmpla micuţului stat est-european, având în vedere şi nenumăratele calităţi de care dispune, de la bogăţia de minuni culturale la cele istorice şi geografice, toate încadrate între graniţele sale. De la regiunile de coastă la Marea Adriatică la înălţimile parcului naţional Sutjeska, gazda uneia dintre ultimele păduri primitive rămase în picioare din Europa, la cascadele Kravica incluse de noi între cele mai frumoase cascade ale lumii şi mănăstirea Tvrdos sau lacurile Jajce şi Pliva, Bosnia şi Herţegovina adăposteşte câteva destinaţii turistice uimitoare, aşteptând să fie descoperite.

Transportul în interiorul ţării se remediază încet dar sigur şi în timp ce sistemul public de transport este unul demn de încredere, poate reprezenta un şoc pentru mulţi turişti, datorită vechimii trenurilor şi al traficului ce poate deveni extrem de agresiv în anumite situaţii. Este recomandat să folosiţi transportul public precum autobuzele sau taxiurile sau chiar să folosiţi trenurile, dar nu să conduceţi o maşină închiriată.

Laolaltă cu mulţimea de oraşe admirabile, munţii, coasta, castelele şi mănăstirile, mâncarea şi cultura din Bosnia şi Herţegovina sunt poate cele mai speciale caracteristici ale acestei ţări. Pâinea este considerată obligatorie (ca şi la noi), la fel ca şi carnea de miel prăjită, iar majoritatea preparatelor sunt destul de condimentate. Şi la fel ca şi toate naţiunile din Balcani, nu veţi putea să vizitaţi ţara fără să gustaţi băutura tradiţională numită de ei „rakija” (rachiu sau răchie), o băutură alcoolică preparată de obicei din struguri.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...