Cele mai frumoase cascade din lume

Cascada Kirkjufellsfoss, între cele mai frumoase ale lumii Cascada Kirkjufellsfoss, între cele mai frumoase ale lumii

Topul celor mai frumoase cascade nu poate să fie decât subiectiv. Sincer, ne-am dorit un top 10, însă pe măsură ce am prelevat informația, am realizat că 10 este un număr prea mic. Și am ajuns la 27, însă ar mai fi fost. Poate vom reuși să actualizăm conținutul acestei pagini, din când în când, în completare.

Se spune că apa este cel mai bun călător pentru că, atunci când pleacă în periplu, devine propria-i cale, indiferent de războaiele pe care le poartă cu pământul, cu munții și cu dealurile. Cascadele sunt mesajul secret al apei, din care și noi avem de învățat: dacă ești suficient de flexibil, căderea nu te rănește. Trăim într-o lume plină de frumuseți naturale, de locuri fermecătoare ce îmbie la aventură. Cascadele sunt parte integrantă, probabil cele mai spectaculoase fenomene naturale dintre toate, în calea cărora, practic, nu poate sta nimic. Nu există apelativul „urât” pentru o cascadă. Toate fascinează în felul lor.

Pentru că sunt la fel de diverse precum relieful în care s-au născut și cantitatea de apă pe care o poartă la vale. Sunt cascade huruitoare, puternice și impunătoare, ce atrag atenția prin dimensiunile lor gigantice. Apoi sunt cele grațioase, cu apa precum mătasea, ce uimesc prin frumusețe și prin felul în care reușesc să captureze momentul. Sunt cele care vin de la înălțimi aproape imposibile pentru a se vărsa direct în mare, precum cascadele fiordurilor din Norvegia, Islanda sau Noua Zeelandă. Și-apoi cele ciudate, care ne fac să ne întrebăm cum a fost posibilă apariția lor și ne rămân în minte așa, neînțelese.

Indiferent de câte am alege pentru a realiza un clasament care să cuprindă cele mai frumoase cascade de pe pământ, întotdeauna va rămâne ceva neacoperit – poate o cascadă de sezon, din timpul musonilor asiatici, poate o cascadă subterană, greu de observat. Ce contează însă este punerea lor în context, adică în cadrul natural din care face parte. Mai contează sezonul în care s-a imortalizat imaginea, poate momentul din zi, poate însăși calitatea echipamentului cu care s-a realizat fotografia. Și da, am încercat să cuprindem fotografiile de cea mai bună calitate, în format HDR.

1. Cascadele din Plitvice, Croația

Veliki Slap din Plitvice
Cea mai frumoasă cascadă din lume este Veliki Slap din Plitvice

Sunt cascadele care, alături de lacurile adiacente, au dus Plitvice în majoritatea topurilor mondiale a celor mai apreciate destinații turistice. În jurul lor s-a fondat un parc național, cel mai vechi al Croației – 1949, adăugat pe lista de obiective protejate de UNESCO încă din 1979. Întreaga zonă, de o splendoare rară, a fost făcută faimoasă în anii ’60, când a ținut loc de decor pentru câteva din ecranizările western ale cărților lui Karl May. Cele mai mari dintre cascadele din Plitvice sunt Veliki Slap (Cascada Mare) – 78 de metri înălțime -, și Galovački buk (Cascada Galovac) – 25 metri. Lacurile importante sunt în număr de 16, la care se mai adaugă iezere de mai mici dimensiuni, formate în relieful carstic în perioadele cu precipitații abundente.

Este destinația cea mai populară din Croația, după stațiunile de litoral, în frunte cu Dubrovnik, despre care am mai discutat aici.

Avem muntele, avem verdeață cât cuprinde, avem canioane, peșteri și lacuri și cascade, avem rețeta perfectă pentru o vizită în familie, în mijlocul naturii. Și cum să nu fie accesibile când de la Bucureși, cu mașina, faceți 13 ore și jumătate daca nu vă este teamă să vă aventurați prin Serbia. Dacă vreți să evitați drumul riscant, ocoliți prin Ungaria și aveți parte de o călătorie care ar dura cu o oră mai mult. Acolo nu veți fi nevoiți să purtați echipament special de trekking. Drumurile sunt atât de bune încât, indiferent de anotimp, nu veți avea nevoie decât de încălțăminte confortabilă.

2. Cascada Iguazu – Brazilia și Argentina

Cascadele de la Iguazu
Panoramă cascada Iguazu

Am discutat despre cascadele Iguaçu și cu altă ocazie, în ghidul turistic dedicat Braziliei. Și merită menționate ori de câte ori avem ocazia, pentru că aceasta este una dintre cele mai încântătoare, totodată impresionante cascade ale lumii, dacă nu cea mai frumoasă dintre toate. Imaginați-vă o serie de 275 de căderi de apă diferite, întinse pe o lățime de 3 kilometri, ce reușesc să împingă în jos 1.000 metri cubi de apă pe secundă. Înseamnă 1 milion de litri pe secundă! Porțiunea cea mai cunoscută, pentru că este și cea mai spectaculoasă, se cheamă „La Garganta del Diablo” (Gâtul Diavolului) și este împărțită între Brazilia și Argentina.

Dacă celelalte cascade menționate în topul nostru sunt văzute cel mai bine în timpul primăverii pentru cele din zona temperată, când se topesc zăpezile, în timpul verii pentru cele din zonele călduroase, când există șanse mari de un debit deosebit prin prisma cantităților de precipitații, Iguazu se vede cel mai bine primăvara – între septembrie și noiembrie, pentru că suntem în emisfera sudică. Vrem să evităm un volum prea mare de apă, pentru că asta ar însemna inundarea pasarelelor de observație, plus o atmosferă încărcată de ceață. Pentru cea mai clară vedere asupra cascadelor avem nevoie de un debit liniștit de apă, fără ploi, dar și de puțin noroc. În istoria recentă, au existat 2 ani în care cascadele au rămas fără apă – 1934 și 1978.

3. Cascada Kaietur, Guyana

Locul 3 cele mai frumoase cascade - Kaietur
Cascada Kaietur, în Guyana

Cea mai mare cascadă din Guyana și probabil cea mai importantă atracție turistică naturală a țării de deasupra Ecuatorului, Kaietur se găsește pe poziții de vârf în cele mai importante clasamente ale celor mai frumoase cascade ale lumii. World of Waterfalls o situează pe poziția a cincea, în timp ce în ratingul World Waterfall Database se găsește pe poziția a doua. Nu este cea mai înaltă și nici cea mai lată cascadă a lumii, dar trebuie să fie una din cele mai importante, de vreme ce prestigiosul website de știri britanic Telegraph a poziționat-o pe locul 1 în clasamentul lor.

4. Cascada Bigăr, România

Cascada Bigăr, România
Cea mai frumoasă cascadă din România

Este a noastră, este superbă și are o legendă în spate demnă de povestit nepoților. A ajuns faimoasă în 2013, când reputatul site World Geography a poziționat-o pe locul 1 în topul cascadelor unice de pe mapanond. Se spune că, în vechime, o fată născută dintr-o vrajă s-a îndrăgostit de un băiat numit Bigar, cu care a dorit să se căsătorească. Sună a Romeo și Julieta românesc? Poate puțin subestimat, cu mențiunea că Julieta venea dintr-o familie aristocrată, iar fata noastră era fiica unor țărani de pe Valea Almajului. Relația lor nu are viitor iar fata, sub magia unei vrăjitoare, izolată de părinții ei într-o peșteră departe de lume, se transformă într-o cascadă în care băiatul s-a înecat. Povestea lor continuă pe lumea cealaltă, unde reușesc să rămână împreună. Nu este legenda tipică, iar mesajul sună ca o doină românească, tristă și plină de emoții. Cascada se găsește în pădurile adânci din Munții Aninei, în Caraș Severin, și este rezultatul unui izvor subteran ce se varsă în râul Miniș.

Din păcate, în iunie 2021, o parte din structura cascadei Bigăr s-a prăbușit. Cascada a rămas destul de frumoasă și așa, după dezintegrarea parțială a bazei, însă nu mai are același efect. Autoritățile iau în calcul refacerea acesteia.

5. Cascada Victoria – Zambia și Zimbabwe

Cascada Victoria, Zambia și Zimbabwe
Cascada Victoria în sezonul uscat

Putem spune că este cea mai mare cascadă a lumii. Nu este cea mai înaltă, nici cea mai lată, însă are dispune de combinația perfectă perfectă de dimensiuni și volum de apă pentru a o face cea mai mare. Se găsește pe fluviul Zambezi, cel mai important curs de apă ce se varsă în Oceanul Indian și linia de separație dintre Zambia și Zimbabwe. Oficial, a fost descoperită de exploratul englez David Livingstone, motiv pentru care localitatea din partea zambiană îi poartă numele. Localitatea corespondentă din Zimbabwe poartă numele cascadei: Victoria, în cinstea reginei ce guverna Marea Britanie în 1855, când a fost vizitată de Dr. Livingstone. Mosi-oa-Tunya este denumirea mai cunoscută pe plan local și înseamnă „Fumul care tună”.

6. Cascadele Elakala, Statele Unite

Cascadele Elakala, Statele Unite
Cea mai frumoasă fotografie a unei cascade!

Se găsesc în Blackwater Falls State Park din statul america West Virginia. Nu este o cascadă clasică, ci o serie de patru căderi de apă mai mici, fiecare dintre ele cu farmecul ei. În imagine aveți prima cascadă a seriei – 11 metri înălțime – și cea mai populară dintre ele în rândul turiștilor. A doua este mai scundă, cu aproape 5 metri înălțime, însă mai accesibilă decât a treia care, cu 12 metri de cădere, este și cea mai înaltă dintre ele, dar și cea mai dificil de abordat. Tot prima se pare că este cea ce a născut legenda din spatele numelui – o prințesă amerindiană pe nume Elakala s-a aruncat de sus, după ce a fost înșelată de iubitul său. Mai există câteva versiuni, însă niciuna dintre povești nu poate fi verificată. Fotografia prezentată a obținut locul 2 în concursul Fotografia Anului 2009, organizat de Wikimedia. A fost făcută de ForestWander Nature Photography.

7. Cascada Niagara – Statele Unite și Canada

Cascada Niagara
Panoramă Niagara

Este cascada cu cel mai mare volum de apă de pe continentul nord-american și probabil cea mai cunoscută cataractă de pe planetă, cea mai vizitată, cea mai mediatizată și cea mai utilizată în filmele de la Hollywood. Primește anual aproape 20 de milioane de turiști, dată fiind proximitatea de cel mai mare oraș canadian, Toronto (mai puțin de 2 ore distanță cu mașina), însă se găsește într-o zonă destul de urbanizată, cu Buffalo în statul american New York (a nu se confunda cu orașul New York, împărțit între statul New York și statul New Jersey). Se găsește pe râul Niagara, un curs de apă mai neobișnuit, ce unește… 2 lacuri: Ontario și Erie, ambele incluse în seria marilor lacuri interconectate nord-americane, cunoscute sub numele de Great Lakes (5 în total, Ontario, Erie, Huron, Superior și Michigan).

8. Cascada Langfoss, Norvegia

Langfossen, Norvegia
Langfossen, Norvegia

A fost votată în 2011 drept cea mai frumoasă cascadă din lume de către publicația BudgetTravel.com ce aparține de CNN, este a cincea sau a șasea cea mai înaltă cascadă din Norvegia (depinde de furnizorii măsurătorilor), cu ai săi 612 metri verticali, însă nu vă aventurați pe drumurile sinuoase din această parte a Norvegiei în afara sezonului estival, pentru că poate deveni periculos. Este una din puținele cascade puternice ale țării care nu au fost încă folosite în scop energetic. Decorul verde al vegetației contrastează pe timp de vară cu albul ca laptele ale cascadei și cu culoarea închisă a stâncilor. O priveliște minunată atât din mașină, cât și de la bordul vapoarelor de crozieră ce navighează de-a lungul fiordului Akra.

9. Cascada Angel (Angel Falls), Venezuela

Angel Falls, Venezuela
Salto Ángel – cea mai înaltă cascadă a lumii

Este cea mai înaltă a lumii, cu 979 metri înălțime. Ce este cu adevărat remarcabil este faptul că Angel Falls – sau Salto Ángel, așa cum este numită de localnici -, nu are o sursă de apă clară, nu se găsește pe cursul vreunei ape curgătoare și nici nu are un lac din care să-și ia debitul. Întreaga cantitate de apă este preluată din condensul lăsat de norii ecuatoriali în frunzele copacilor de pe platoul montan Auyantepuy. N-am putea să o numim „Cascada Îngerilor” pentru că denumirea de Angel este preluată de la numele aviatorului amator Jimmy Angel care, după ce a reușit să aterizeze cu avionul pe platou, alături de soție și doi prieteni, nu a mai reușit să decoleze și au petrecut 11 zile încercând să coboare platoul spre civilizație. Acela a fost anul în care cascada Angel a primit pentru prima dată atenția presei – 1937.

10. Cascada Shaki, Armenia

Cascada Shaki de pe râul Vorotan, Armenia
Shaki din Armenia

Potrivit legendei, un grup de invadatori au răpit dintr-un sat din Armenia 93 de fete frumoase pentru a le oferi în dar conducătorului lor. La un moment dat, fetele au cerut să fie lăsate să se spele în apa râului Vorotan, sperând într-o diversiune. Conștienți de problemele pe care le poate genera un drum lung, liderul răpitorilor și-a dat acceptul iar fetele au sărit în apă și s-au scufundat, dispărânt. O singură fată, cu ochii albaștri, numită Shake, a supraviețuit. Concentrându-și toată atenția spre această fată, răpitorii au ajuns-o din urmă. Dintr-o dată, din ape a apărut o stâncă, iar deasupra un munte de spumă albă, iar fata reușește să se ascundă. De atunci, cascada, laolaltă cu satul din apropiere, se cheamă Shaki. 18 metri de firișoare precum laptele, la 3 kilometri distanță de Sissian. Dacă aveți de gând să ajungeți acolo, faceți un popas la Zorats Karer, un site megalitic preistoric, destul de bine păstrat.

11. Havasu, Statele Unite

Havasu Falls din Grand Canyon, Statele Unite
Havasu, Grand Canyon, Arizona

Frumusețea plastică a cascadei Havasu și apele sale de un albastru-verzui aproape neverosimil sunt trăsături comune în zonă. La început, frumusețile au atras amerindienii, apoi, timp de sute de ani, turiștii, cei ce avea de străbătut întreaga Hualapai Trail (n.a.: trail = traseu turistic) pentru a ajunge aici. Ne aflăm în preajma Grand Canyon și asta trebuie să spună multe despre motivele pentru care am ales Havasu în topul nostru. Apele sale au căpătat culoarea aprinsă datorită concentrației mari de carbonat de calciu, iar dacă reușiți să ajungeți sus, o să vedeți si treptele de travertin natural, de o culoare asemănătoare rocii ce ține loc de albie. Căderea nu impresionează ca dimensiuni – astăzi în jur de 30 de metri. Ce este remarcabil este faptul că Havasu nu a arătat întotdeauna așa. În funcție de cantitatea de precipitații și inundațiile convergente, cascada și-a schimbat înfățișarea de mai multe ori. De exemplu, la începutul secolului XX, cascada nu avea un singur fir, ci arăta ca un văl alb de mătase, întins pe mai multe zeci de metri. De aici și fostul nume – Bridal Veil Falls – adică „Cascada Voalului de Mireasă”.

12. Cascadele Kravica, Bosnia și Herțegovina

Cascadele din Kravice
„Vaca mică” din Herțegovina

Înseamnă „vacă mică” în bosniacă, dar nu ne întrebați de ce. Forma de plural ar fi Kravice, iar ambele denumiri sunt acceptate pentru a desemna cascada sau grupul de cascade cu înălțimea maximă de 25 de metri din Bosnia. Se află în inima Herțegovinei, la aproximativ 40 de kilometri de mai cunoscuta destinație turistică Mostar. Cea mai bună perioadă pentru a o vizita este primavară, când Kravica dispune de cel mai mare debit de apă, după topirea zăpezilor. Este ușor accesibilă dacă sunteți în zonă și deservită de câteva restaurante, un camping amenajat și o parcare la aproximativ 100-150 de metri de mers pe jos.

13. Cascada Sutherland Falls – Noua Zeelandă

Sutherland Falls, Noua Zeelandă
Sutherland Falls, cea mai frumoasă din Noua Zeelandă

Este una dintre cele mai frumoase, însă și cele mai greu accesibile cascade din topul nostru. În primul rând distanța ce ne separă de țara din emisfera australă, apoi locația în sine, dificil de abordat, chiar dacă ajungeți în Noua Zeelandă. Se găsește foarte aproape de Milford Sound, pe insula sudică, unul din cele mai vizitate fiorduri de către vapoarele de croazieră. Nu doar cascada este spectaculoasă aici, ci întregul peisaj – munți înalți crestați de ape; printre ei, vapoare de croazieră de mare tonaj. Cu un picaj de 580 de metri pe verticală, o lungă perioadă de timp s-a crezut că este cea mai înaltă cascada a țării. O altă cascadă pare să-i fi luat locul – Browne Falls, din Doubtful Sound, un alt fiord sălbatic din sud.

14. Seljalandsfoss, Islanda

Seljalandsfoss, lângă Eyjafjallajökull
Cascada Seljalandsfoss își aduce apele de sub vulcanul Eyjafjallajökull

Într-o țară atât de spectaculoasă, nascută din frământantul vulcanilor, nu puteau lipsi cascadele sălbatice. Seljalandsfoss este doar una din nenumăratele căderi de apă ale insulei nordice, dar poate cea mai importantă. Obiectiv turistic remarcabil, este accesibil de-a lungul Hringvegur (sau Drumul 1), cu locuri special amenajate pentru a o putea vizita. Pentru ca scenariul să fie perfect, chiar în spatele celor 60 de metri de perdea de apă se găsește și o peșteră. Și pentru că vorbeam de vulcani, Seljalandsfoss se găsește pe râul Seljalands, cel ce izvorăște din faimosul vulcan Eyjafjallajökull – un nume greu de reținut, însă vă amintiți, probabil, întreruperea activăților aeriene de pe vechiul continent, în 2010. Au fost aburii fierbinți eliminați de Eyjafjallajökull.

15. Wailua Falls, insula Kauai, arhipelagul Hawaii

Wailua Falls, insula Kauai
Wailua Falls

La fel ca și în cazul Islandei, cu câteva prezențe notabile în topul nostru, vulcanii par să facă adevărate minuni naturale acolo unde sunt activi. Wailua a fost făcută faimoasă de un serial popular din anii ’70, produs de nu mai puțin celebrul Aaron Spelling – Fantasy Island. Potrivit statisticilor oficiale ale statului american Hawaii, Wailua are aproximativ 60 de metri înălțime, însă mulți dintre vizitatori nu o situează nici măcar la 25 de metri. Diferența, deși notabilă, pare să fie dată de volumul de apă de care se bucură cele două fire de apă verticale. Dacă ajungeți acolo și doriți să o vedeți, nu este nevoie să purtați echipament de trekking, se poate vedea chiar de pe drum. Ce am mai aflat, în căutările noastre despre Wailua, este că în septembrie 2016 a apărut iar în atenția publică, prin prisma unui eveniment ce se putea termina tragic. Un tânăr cu spirit de aventură a sărit de sus și, dacă nu beneficia de prezența de spirit a celorlalți turiști, putea rămâne pe fundul lacului alimentat de cascadă. Cineva a filmat întâmplarea și a urcat-o pe Youtube. La ora redactării acestui articol, filmulețul are peste 300.000 de vizionări.

16. Cascada Clashnessie – Scoția

Cascada Clashnessie din Scoția
Clashnessie, Scoția

O cădere de apă spectaculoasă, de la aproximativ 15 metri înălțime, într-un decor la fel de dramatic, din partea de nord-vest a Scoției, renumitele Highlands. Este alimentată de multitudinea de lacuri ce împănzesc regiunea. Dacă doriți să o vizitați, fiți atenți la starea vremii și asigurați-vă că vă puteți întoarce spre unitățile de cazare în timp util. Este una dintre cele mai capricioase zone din Scoția în ceea ce privește clima. Calea până la cascada Clashnessie este marcată corespunzător de la parcarea special amenajată pentru vizitatorii Clashnessie Bay.

17. Cascada Kalandula, Angola

Cascada Kalandula din Angola
Kalandula sau Duque du Bragança

Nu este din cele mai cunoscute, însă este, cu siguranță, printre cele mai impozante cascade ale Africii. Până nu demult, erau cunoscute sub numele de Duque du Bragança, probabil o rămășiță din moștenirea colonială portugheză. Cu peste 100 metri înălțime și lată de peste 400 de metri în sezonul ploios, Kalandula are formă de potcoavă și poartă în jos apele râului Lucala, unul dintre afluenții principali ai fluviului Kwanza (sau Cuanza). Este destul de departe de capitala Luanda, iar zona săbatică pare accesibilă doar pentru cei mai cutezători dintre turiști. Poate și de aici statutul de cvasi-necunoscută.

18. Cascada Horsetail, Statele Unite (Parcul Național Yosemite)

Horsetail Falls, Yosemite
Râul de foc – iluzia optică din Yosemite

Pentru a obține imaginea de mai jos, ce pare mai degrabă lavă aprinsă decât apă, este nevoie ca toate elementele naturii să se îmbine în același moment. Dacă ninge suficient pentru un debit care să permită crearea unei cascade, și dacă cerul este senin, în luna februarie soarele atinge în unghiul perfect căderea de apă și reflexia luminii creaază iluzia focului. Spectacolul mamei natură este unul efemer, din păcate – Horsetail are un caracter sezonier, apare doar dacă există o cantitate de apă rezonabilă. Atunci când se vede, căderea măsoară 470-480 metri, fiind cea mai înaltă din cadrul Parcului Național Yosemite. Mai există două cascade „Horsetail” în Statele Unite, una în Oregon, cealaltă în California, în Munții Sierra Nevada, mai puțin spectaculoase decât aceasta.

19. Cascada Lower Yellowstone, Statele Unite

Lower Yellowstone Falls
Lower Yellowstone Falls

Există sute de cascade în Parcul Național Yellowstone, din care două mai mari – Upper și Lower Waterfalls. Am ales-o pe cea mai mare, pentru că impresionează atât prin dimensiuni, cât și prin debit. Sunt câteva platforme de vizualizare ale celor două și dacă nu ambele, atunci cea inferioară merită inclusă în orice tur al parcului. Este al doilea cel mai fotografiat obiectiv din Yellowstone National Park, după faimosul gheizer Old Faithful. Într-o zi însorită, se poate acoperi distanța dintre cele două în aproximativ o oră, însă recomandăm să vă deplasați încet, pentru a nu pierde nimic pe traseu.  Ca fapt divers, cu 94 de metri înălțime, Lower Yellowstone este de două ori mai înaltă decât Niagara.

20. Cascadele Kuang Si, Laos

Cascadele Kuang Si
Cascada cea mare din Kuang Si, lângă Luang Prabang, Laos

Seria de cascade are trei segmente separate, la aproape 30 de kilometri de Luang Prabang din Laos și sunt printre atracțiile turistice favorite ale oricui vizitează regiunea. Seria începe în vârful unei coline abrupte, unde apele sunt colectate în piscine naturale, puțin adânci. Se pot vedea urmând poteca din partea stângă a cursului apei. Piscine de culoarea smaraldului se pot vedea la tot pasul – luați-vă costumele de baie, se poate înota fără probleme. Alături de echipemantul de baie, aveți nevoie și de echipament ușor de urcat pe munte – drumul poate să fie înșelător, dar puțin periculos. Kuang Si este cascada tipică de travertin pe care ați vrea s-o vedeți cu familia.

21. Cascada Pearl Shoal, China

Cascada Perla de Nisip din China
Perla de Nisip, cea mai frumoasă cascadă din China

Parcul Național Jiuzhaigou își merită locul între obiectivele protejate UNESCO și pentru cascadele sale impresionante, iar una dintre cele mai mari și mai frumoase este cascada „Perla de Nisip” (în engleză Pearl Shoal). Pădurea din jur este în sine o atracție turistică importantă, nu doar pentru turiștii autohtoni, ci și pentru iubitorii de peisaje exotice. Partea de sus are 162,5 metri, iar punctul de elevație maximă este la 40 de metri.

22. Palouse Falls, Statele Unite

Palouse Falls
Apa își creează propria cale

Palouse este una din cascadele relativ înalte, însă decorul natural furnizat de platoul Columbia este cel care o face demnă de un top al celor mai fermecătoare cascade ale planetei. Râul Palouse își crează albia șerpuind prin ținutul stâncos, cazând în gol de la 60 de metri înălțime, pentru ca apoi să formeze un frumos canion și să se verse în Snake River (Râul Șarpe). Numele de Palouse (sau Palus) vine de la tribul indigen ce a ocupat zona până la începutul secolului XX, când, în urma Războiului Indian, populații întregi de amerindieni au fost eradicate.

23. Jog Falls, India

Jog Falls, India
Cascada Jog Falls – a doua cea mai mare a Indiei

Să cunoaștem a doua cea mai înaltă cascadă din India: Jog Falls. Formată de-a lungul râului Sharavathi, în regiunea Karnataka din apropiere de coasta vestică a subcontinentului indian, este mai vizibilă în anotimpul ploios, atunci când musonii își fac de cap. Local, mai este cunoscută sub câteva alte denumiri – GerusoppeGersoppa sau Jogada Gundi. În afara sezonului ploios, este aproape invizibilă, dar și pentru că, în amonte, apa ce alimentează în mod normal Jog Falls este oprită la barajul Linganmakki pentru a genera electricitate. Are 253 de metri înălțime și, atunci când se poate vedea, merită inclusă în orice clasament al celor mai pitorești cascade pe plan mondial.

24. Cascada „Șapte Surori”, Norvegia

Cascada Șapte Surori, Norvegia
Dei sju systrene sau De syv søstrene

Pe numele ei original „Dei sju systrene” sau „De syv søstrene”, a 39a cea mai înaltă cădere de apă din Norvegia a fost clasată pe locul 1 în clasamentul celor mai bune locuri din care să faci fotografii în Norvegia de către publicația Placeaholic.com în 2016 (mulțumiri pentru resurse, Bogdan). Dacă vreți să dispuneți de cele mai bune perspective mergeți acolo între mai și iulie, atunci când zăpezile se topesc și debitul de apă crește proporțional. Tot atunci, dacă abordați un vapor de croazieră, puteți să treceți prin Geirangerfjorden și să vedeți si cascada de vis-a-vis, Friaren. Cele șapte surori au o înălțime maximă de 250 de metri și se pot vedea separat destul de greu în majoritatea timpului, probabil în funcție de debit.

25. Albion Falls, Canada

Cascada Albion Falls din Canada
Pânza mătăsoasă a cascadei Albion

Vedeți treptele naturale din fotografie? Sunt din travertin, dar, dacă vi-l doriți acasă, va trebui ca acestuia să-i spuneți pas, deși cascada Albion are din belșug. Nu același lucru au făcut arhitecții și constructorii Rock Garden din Grădina Botanică Hamilton în Ontario – o parte din materialele folosite au fost extrase de lângă Albion Falls. Nu avem de-a face cu o cascadă de dimensiunile vecinei sale, Niagara – sunt 19 metri de cădere liberă și 18 metri lățime -, dar pitorescul treptelor și delicatețea pânzei de apă meritau incluse în topul nostru.

26. Skógafoss, Islanda

Skogafoss, Islanda
O altă cataractă monumentală din Islanda – Skógafoss

Nu este între cele mai mari ale lumii, însă este din cele mai înalte ale Islandei. Skógafoss a fost inclusă în clasamentul celor mai frumoase cascade pentru spectaculozitate și pentru legenda din spate. În partea superioară a imaginii se poate vedea promontoriul de observare, însă este indicat să nu încercați să urcați acolo în perioadele mai reci ale anului, pentru că veți fi oricum ud până la piele, dar și pentru că vânturile puternice v-ar putea lua pe sus. Cât despre legenda comorii ascunse în spatele perdelei de apă, este despre primii vikingi ajunși în zonă, la sfârșitul mileniului I. O serie de aventurieri au încercat de-a lungul timpului să recupereze comoara însă fără succes. Pe la mijlocul secolului al XVII-lea, trei frați au reușit, se pare, dintr-a doua încercare. Din cufărul prins bine în spatele cascadei au reușit să sustragă unul din inelele de ridicare din lateral, inel care este acum expus la muzeul din Skógar. Skógafoss se găsește la aproximativ 2 ore de mers cu mașina din capitala Reykjavík, de-a lungul coastei sudice a insulei.

27. Cascada Nuorilang, China

Cascada Nuorilang
Una dintre cele mai frumoase căderi de apă din China și Asia

Este una din cele mai mari cascade în trepte de travertin din China. Nu este foarte înaltă – 20 metri -, însă este una din cele mai late ale lumii și cea mai lată a țării – 270 metri. Situată la peste 2.300 de metri altitudine, în provincia montană Jiuzhaigou, Nuorilang stă înghețată pe toată perioada iernii și aduce după sine cele mai mari debituri de apă în timpul verii. Pentru iubitorii de peisaje pitorești cea mai potrivită perioadă de a vizita zona este toamna, pentru coloristica mixtă, ruginiul frunzelor de foioase, verdele brazillor și albastrul aproape ireal al apei. Jiuzhaigou dispune de facilități turistice în apropiere – un birou de informare turistică și o platformă special amenajată pentru cea mai buna vedere a cascadei, vis-a-vis.

Concluzie

Horseshoe Falls din Tasmania
Un alt Horseshoe Falls, în Tasmania

Din anumite puncte de vedere, o cascadă este pur și simplu modul rudimentar în care se exprimă planeta pe care trăim. Nu este mai mult decât gravitație – totul este tras în jos de cea mai misterioasă, totodată cunoscută lege pe care tot ce se găsește pe suprafața pământului o respectă, de la obiecte la ființe vii. Dar, dacă ar trebui să reducem cataractele la simple căderi huruitoare de apă, urmând legile fizicii, ar trebui să le ignorăm maiestuozitatea. Iată ce spunea Doctorul David Livingstone despre întâlnirea sa, pentru prima dată, cu Victoria, marea cascadă africană (preluat de pe Wikiquote și adaptat în limba română de autorul articolului):

Mișcându-ne cu uimire spre margine, am privit în jos spre crăpătura făcută de Zambezi de la un mal la altul… Nimeni nu-și poate imagina frumusețea priveliștei, în comparație cu orice am văzut în Anglia. Nu a fost niciodată observat de ochii vreunui european, iar un peisaj atât de încântător trebuie să fi fost privit de îngeri, în zborul lor.

David Livingstone

Prin urmare, la ce sunt bune cascadele?

Ne fac să simțim că suntem parte din ceva măreț. Ne fac să cunoaștem mai bine planeta, să-i simțim forța creatoare. Sunt cascade pe care, dacă le vezi o singură dată, nu le poți uita. Ajunge să-ți arunci ochii câteva secunde și-ai să ai imaginea în suflet ore, poate zile după. Iar cele mai frumoase cascade pot găzdui momente unice – o lună de miere, de exemplu, așa cum „se poartă” în America, cu Niagara.

Surse imagini

Ultimele articole utile

Linia de zgârie nori din Singapore

Top 10 cele mai înalte clădiri din lume și detalii interesante

Omenirea a devenit obsedată să-și depășească limitele, creând noi recorduri doar pentru a le doborî, din nou și din n...
Terra văzută din spațiu

Stiați că? Planeta Pământ: curiozități fascinante și 75 de date interesante

Oh, Terra! Poate că nu ne gândim la planeta noastră în fiecare zi, dar lumea în care trăim este un loc destul de inte...
Suburbie a capitalei Mongoliei

Cele mai reci capitale ale lumii

Capitalele sunt de obicei cele mai importante orașe din țările lor respective. Aceste orașe reprezintă centre po...
Dubrovnik

Cum se păstrează și se restaurează obiectivele din Patrimoniul Universal UNESCO

Nu există o onoare mai mare pentru un sit cultural sau natural decât să fie înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UN...