Potrivit spuselor vizitatorilor săi obişnuiţi, lucrurile notabile de spus despre Belgia sunt două: că e absolut plată şi că locuitorii manancă porţii considerabile de cartofi prăjiţi doar dacă sunt acoperiţi cu tone de maioneză. Ambele lucruri sunt adevărate, cel puţin în parte. Dar există multe alte lucruri de văzut şi de făcut în această mică ţară vest-europeană, în afară de relieful monoton şi mâncarea de la fast-food.
Belgia este împărţită în 3 regiuni administrative mai mari: sectoarele Wallonia şi Flandra, plus capitala Bruxelles. Belgienii din partea de sud a regiunii Valonia vorbesc franceza şi germana, comunitatea flamandă vorbeşte olandeza iar mica regiune din jurul capitalei este multilingvă. Engleza este vorbită aproape peste tot pe teritoriu belgian, dovadă a sistemului de învăţământ performant. Cele trei comunităţi diferă din punct de vedere cultural dar toate îşi întâmpină vizitatorii cu zâmbetul pe buze.
Iubitorii de istorie vor fi aici în paradis, cu toate rămăşiţele puternicelor dinastii ce au avut în posesie ţara în timpul perioadei medievale, majoritatea încă puternic vizibile, în special în Bruges, unde „epoca de aur” derulată în secolul al XIV-lea crează un decor aproape ireal. Capitala vibrantă, Bruxelles, nu este doar un centru al politicii europene, este şi un punct de interes cultural major, oferă posibilităţi de cumpărături de calitate, dispune de clădiri gotice, un castel, un palat regal de excepţie şi multe alte structuri arhitectonice post-moderniste. Gent este un alt loc în care ar trebui să vă îndreptaţi atenţia dacă vă daţi în vânt după comorile arhitecturale magnifice ale Belgiei.
Cei care spun degajaţi că „Belgia e plată” vor fi surprinşi să afle că pădurile, peşterile şi formaţiunile stâncoase din Ardeni se găsesc între graniţele ţării. Aceasta regiune spectaculoasă este gazda căprioarelor, mistreţilor, a râşilor la fel ca şi micilor localităţi de un şarm aparte, castele antice şi splendidului oraş Nemur, situat de-a lungul râului Meuse. Nemur este un punct de plecare potrivit pentru a explora frumuseţile regiunii Ardeni. Muzeele naţionale de artă din Bruxelles şi Anvers (Antwerpen) afişează lucrări ale maeştrilor plastici belgieni iar numai Bruxelles singur adăposteşte aproximativ 80 de muzee de toate profilurile, incluzând un număr mare dedicat în exclusivitate războaielor mondiale, pe ale cărui scenă teritoriul belgian a jucat un rol important.
Posibilităţile de cazare de-a lungul ţării variază de la hoteluri de lux, de 5 stele până la hanuri sau pensiuni de clasă medie sau apartamente de închiriat. Standardele sunt înalte, aşa cum sunt şi preţurile în hotelurile de mai bună calitate din Bruxelles, preţuri ce devin mai rezonabile o dată ce aţi părăsit centrele urbane. Belgia are o adevărată cultură culinară, în ţara în care majoritatea preferă să mănânce în oraş, cu o gamă largă de bucătării şi influenţe la toate preţurile şi pentru toate gusturile. Bucătăria belgiană este bine reprezentată şi influenţată de variaţiile regionale, plină de delicii fine, cu o favorită certă în mâncarea pe bază de produse marine, în special midiile. Amatorii de ciocolată ştiu bine că Belgia este superlativul din acest punct de vedere, cu un număr enorm de magazine dedicate savurosului desert, aflate la aproape orice colţ de stradă.
Dimensiunile reduse ale ţării şi poziţia sa privilegiată în inima Europei face ca explorarea acesteia în timpul călătoriilor scurte, de o zi, să devină experienţe plăcute. Vizitele în ţările vecine, precum partea de nord a Franţei, în Luxemburg, Țările de Jos şi Germania depind doar de locaţia în care vă aflaţi pe teritoriu belgian. Sudul este fostă zonă de bătălie din cele două războaie mondiale iar districtul de aur, Anvers, precum şi fermecătoare pădure Sonian, sunt aproape de Bruxelles.
Transportul public din Belgia este rapid, eficient şi mai puţin costisitor în comparaţie cu vecinele Germania sau chiar Marea Britanie. Oraşele principale, precum Bruxelles, Namur sau Antwerp, sunt legate între ele prin intermediul reţelei feroviare iar pentru distanţe mai scurte, se recomandă călătoriile cu autobuzul. Pentru cei care şi-au planificat mai multe opriri, rentează achiziţionarea unui abonament de tren. Bruxelles dispune de tramvaie şi de o linie de metrou, iar pentru cei care doresc să rătăcească prin oraş mai mult ciclismul este forma de transport mai puţin scumpă, o alternativă sănătoasă a taxiurilor, cu centre de închiriere găsite peste tot.
Cele mai populare atracţii turistice ale Belgiei sunt fără îndoială cartierele medievale ale celor câtorva oraşe principale, cu o menţiune specială a sitului protejat UNESCO din Bruges. Bisericile, catedralele, palatele impunătoare, numărul mare de castele antice, precum şi micile localităţi rurale sunt cele mai importante lucruri de care o să aveţi parte. Tururile însoţite de un ghid turistic sunt cea mai bună cale de a descoperi numărul vast de puncte de interes ale ţării, precum şi minunile naturale sau tehnologice de peste tot.
Orice încercare de a prezenta pe scurt cultura belgiană va cădea fără îndoială în superficialitate, datorită chiar diviziunilor administrative ale ţării în care se vorbeşte fluent în 4 limbi de circulaţie internaţională sau zonală. Limbile oficiale sunt germana, olandeza şi franceză, iar 33% din populaţie cunosc vechea limbă valonă, iar o variantă de olandeză, flamanda, este vorbită de 60% din oameni. În cadrul regiunilor Valonia, Flandra şi regiunii capitalei înfloresc culturile individuale, fiecare cu propriile tradiţii folclorice, culinare şi culturale, precum şi alte priorităţi.
Tradiţiile artistice bogate ale Belgiei se extind de la lucrările de artă până la arhitectură, muzică, literatură şi festivalurile autentice de folclor, toate făcând parte din viaţa de zi cu zi obişnuită fiecărui belgian din timpurile moderne. Muzeele şi galeriile de artă sunt foarte apreciate iar oraşele medievale ale ţării constituie mândria locuitorilor. Chiar şi faimoşii berari belgieni au o identitate culturală distinctă, în special cei din cadrul mănăstirilor cisterciene aparţinând aripii benedictine ale bisericii catolice, 6 din cele 8 mănăstiri cărora li s-a permis să producă apreciata băutură fiind pe teritoriul belgian. Celelalte două aparţin Olandei şi Austriei.
Influenţele Belgiei de-a lungul timpului au fost determinante pentru istoria Europei. Chiar şi acum, datorită statutului său de capitală europeană şi de sediu al NATO, Belgia joacă un rol important pe scena politicii mondiale. Şi dacă istoria nu vă interesează, atunci serviţi o bere rece, o brânză de calitate, ciocolata delicioasă, celebrele vafe sau pommes frite cu maioneză. Da, nu mergeţi în Belgia să mâncaţi neapărat sănătos. Dar acest amănunt rămâne la discreţia fiecăruia dintre noi. Una peste alta, Belgia este plină de comori ce merită cu prisosinţă descoperite şi apreciate la adevărata lor valoare.
Surse imagini
- Ardeni: Casper Menting - Unsplash | Licență Unsplash
- Namur: labwebmaster - Pixabay | Licență Pixabay
- Cover ghid Belgia: Vince Gx - Unsplash