Tronând desupra apelor turcoaz ale Lacului Tanganika, cu iz de cafea proaspăt măcinată, cocktailuri de banane și frigărui suculente, serenitatea și șarmul Burundi va atrage întotdeauna vizitatorii, ca o surpriză plăcută. De-abia ieșită dintr-un război civil prelungit, Burundi nu a putut să fie considerat o destinație turistică până nu de mult. Micul stat din estul Africii, intercalat între titanii Tanzania și Republica Democrată Congo, se bucură acum de un influx de turiști curioși, atrași de calmul neașteptat al zonei și de frumusețile naturale uluitoare.
Înfășurată între apele cristaline ale marelui lac Tanganika – cel mai lung al lumii – și binecuvântată cu jungle alpine luxuriante spre nord și coline șerpuitoare spre est, singurul teritoriu sub 900 de metri este o fâșie îngustă de câmpie, de-a lungul râului Ruzizi. O bogăție incredibilă de frumuseți naturale își așteaptă turiștii aici, de la cascadele cu apă termală din Rezervația Mugara și sursa marelui Nil din Rutovu, la Parcul Național Kibira, unde cimpanzeii, maimuțele colobus și mangabeys se foiesc prin frunzișul înalt și dens al copacilor. Chiar dacă plantațiile de cafea reprezintă sursa cea mai mare de venituri de export, imaginația vizitatorilor va fi captivată de vastele plantații de ceai din Teza și Rwegura.
Burundi are o istorie turbulentă. Un război civil ce a durat nu mai puțin de 12 ani, dintre Hutus și Tutsis, oglindind parcă genocidul din țara vecină, Ruanda, a izbucnit la începutul anilor ’90, după ce tensiunile dintre minoritatea Tutsi dominantă și majoritatea Hutu au explodat, demoralizând populația și slăbind infrastructura țării. O înțelegere de oprire a focului a fost obținută în 2005, urmată de alegeri libere și corecte, a rezultat într-o pace relativă și un nou guvern democratic.
Chiar dacă este nedezvoltată și într-un drastic proces de reconstrucție, capitala Bujumbura oferă o ambiență prietenoasă, ușor cosmopolită, după standarde africane. Clădirile construite într-un fermecător stil art deco datând din perioada colonială înfrumusețează străzile, iar restaurante cu influențe belgiene, asiatice și burundeze pot fi găsite în zona centrală urbană. Pentru a vedea piețele și târgurile multicolore, în care veți putea admira produse din piele, ceramică, fildeș și sculpturi în lemn, urmați drumul spre Gitega, al doilea cel mai mare oraș din Burundi, locul în care se poate vedea și Muzeul Tradițiilor locale.
Surse imagini
- Cover ghid țară Burundi: LeilaNova - Pixabay | Licență Pixabay