Ghid turistic Campobasso

Panorama centrului istoric din Campobasso Panorama centrului istoric din Campobasso

Capitala regiunii Molise este orasul Campobasso. Chiar daca localitatea are mai mult de 50.000 de locuitori, a reusit sa-si pastreze dimensiunea umana initiala. Originea este acordata lombarzilor insa ruinele zidurilor poligonale ce se gasesc intr-o zona laterala a colinei invecinate par sa indice o asezare samnita mai veche. Castello Monforte, situat in varful colinei, ne aminteste de vremurile efeudale, cu o referinta speciala la Nicola Monforte, un sustinator al lui Giovanni II di Lorena in 1459, care este fortat mai tarziu sa fuga in Franta. Orasul este alcatuit dintr-o zona veche, districtul construit sub Murat, la care se adauga dezvoltari imobiliare moderne, raspandite in toate directiile. Atractii demne de vazut sunt Muzeul Samnit si festivalul misterelor, ce reprezinta imagini din Biblie, prezentate intr-un mod original, cu ajutorul unor „masinarii” construite de Paolo Saverio di Zino in 1740.

Asezarea samnita din regiune a fost probabil o fortareata menita sa apere drumul pastorilor dintre Matese si Cortile. Primele informatii istorice dateaza insa din era lombarda, cand existau doua centre demografice: Campus de Prata, locul in care a rasarit mai tarziu castelul si Campus Vassus, care si-a schimbat ulterior denumirea in Campus Bassus (insemnand teritoriul de mai jos, de vreme ce se situa la o altitudine mai mica decat Castelul). In 1806 feudalismul a fost abolit si Campobasso a fost numita capitala a provinciei Molise. Timp de doi ani, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Campobasso a fost ocupat de fortele armate canadiene si pentru o scurta perioada de timp orasul a primit supranumele de Canada Town sau Maple Leaf City.

Castelul Monforte, cu cele sase turnuri ale sale, este situat in varful dealului San Antonio si dateaza din secolul al XIII-lea. In fata acestuia este biserica Santa Maria del Monte, construita ceva mai devreme, in secolul XI. Frescele din interior sunt realizate de pictorul local Amedeo Trivisonno, iar clopotnita inalta a fost adaugata in 1970. In afara de catedrala din secolul al XIV-lea cu hramul Santa Maria Maggiore, construita de Andrea di Capua in 1504, distrusa apoi de un cutremur in 1805 si reconstruita intre 1815 si 1829, exista multe alte biserici vechi. Biserica San Giorgio din secolul al X-lea si-a pierdut fatada initiala din cauza cutremurelor si a reconsolidarilor ce au urmat acestora.

Mai exista  biserica San Bartolomeo (secolul XI), biserica San Leonardo din secolul al XIII-lea, insa modificata in timpul secolului al XIV-lea si restaurata dupa cutremurul din 1456 si biserica Santa Maria della Croce din secolul al XV-lea, distrusa si ea de cutremure si reconstruita in 1930. Domul, unic in Campobasso, este probabil cel mai frumos din intreaga regiune Molise. Ultima pe lista noastra de recomandari este biserica Sant’Antonio Abate, ce a fost construita in 1572 si devenita cea mai bogata din oras. Pe fronton se gaseste un portal renascentist ce dateaza din 1572.

Cel mai interesant muzeu ramane cel dedicat antichitatilor samnite, interesant din punct de vedere arheologic. Aproape de Campobasso se pot vedea cateva sate pitoresti, precum Ferranzzano si castelul sau, sau anticul Baranello, localitate situata pe vechia asezare samnita, Vairanum. Dispune de un mic muzeu cu cateva artefacte samnite.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...