Ghid turistic Italia

Portofino pe malul Mării Tireniene, Italia Portofino pe malul Mării Tireniene, Italia

Italia, centrul istoric al Imperiului Roman, oferă mai multe atracţii turistice decât aţi putea să speraţi într-o singură vizită. De fapt, Italia se mândreşte cu faptul ca găzduieşte mai multe locuri din patrimoniul universal UNESCO decât oricare alta ţară a lumii (47 la numar) şi majoritatea acestor monumente, multe dintre ele localizate în mediul urban, sunt esenţiale pentru a înţelege civilizaţia occidentală contemporană. De la turnul înclinat din Pisa, la arhitectura intrigantă a catedralei din Florenţa sau scena aproape obscenă a operelor de artă găzduite de galeriile de arta din Toscana, o vacanţă în Italia este cu siguranţă o experienţă obligatorie.

Bineînţeles, cultura Italiei nu aparţine în niciun fel doar de trecut. Ţara rămâne punctul de maximă atracţie pentru iubitorii haute-couture; doar privitul reclamelor din lumea modei, a artiştilor care-şi prezintă lucrările pe străzile pavate ale oraşelor Italiei, este o atracţie turistică în sine. Cei înnebuniţi după shopping vor simţi că au descoperit paradisul, doar plimbându-se pe străzile oraşului Milano, pe când gurmanzii vor trebui să se pregatească de o vacanţă înţesată de reţete culinare de neuitat. Bucătăria italiană, renumită pe plan mondial, este substanţial mai delicioasă, mai plină de arome şi mai savuroasă dacă este pregătita în ţara de baştină, iar vizitatorii Italiei se pot pregăti sa încerce variantele regionale ale nu mai puţin celebrelor preparate din paste sau pizza.

Fie că alegeţi să vizitaţi Veneţia, unde muzica gondolierilor se poate auzi în briza vântului de seară, să vă relaxaţi pe ameţitoarea coastă Amalfi sau să vă regăsiţi partea romantică în Verona sorbind dintr-un expresso într-o piaţă aglomerată, unde soarele adoarme după siluetele spiralate ale structurilor gotice, vacanţa voastră în Italia va fi o experienţă pe care nu o veţi uita curând.

Majoritatea turiştilor aleg să viziteze Italia în timpul verii, între lunile iunie şi august. Totuşi, cea mai bună perioadă pentru a vizita Italia este primăvara (aprilie şi mai) şi toamna (septembrie şi octombrie), când soarele este mai blând, iar vremea ceva mai răcoroasă, zilele sunt în mare parte însorite şi pentru că nu este la fel de aglomerat ca în timpul verii, facilităţile de cazare sunt mai ieftine. Marea este destul de caldă pentru a încerca să vă bălăciţi în apele mărilor Adriatică sau Tireniană între iunie şi septembrie. Majoritatea italienilor preferă să-şi organizeze vacanţa în luna august – prin urmare, multe dintre magazine şi restaurante sunt închise în această perioadă. Sezonul de schi durează din decembrie până în aprilie iar cea mai potrivită perioadă pentru a vă plimba prin Munţii Alpi este din iunie pana în septembrie. Citiţi aici mai multe despre starea vremii şi clima Italiei.

În Italia puteţi vedea exemple de arhitectură şi cultural reprezentative pe care n-o sa le puteţi admira nicăieri în lume – poate decât în faţa televizoarelor – precum Colosseumul, locul spectacolelor publice grandioase şi al gladiatorilor aduşi din toate colţurile lumii ştiute. Puteţi sta în umbra măreţului Dom din Milano (sau catedrala), cel mai impunător exemplu al arhitecturii gotice sau puteţi urma mulţimea de turişti şi explora ruinele oraşului antic Pompeii şi să staţi faţă în faţă cu „oamenii împietriţi” de catastrofa naturală, cauzată de erupţia vulcanului Vezuviu de acum 2000 de ani. Puteţi vizita galeriile de artă Uffizi din Florenţa şi să vă bucuraţi de una dintre cele mai fine colecţii de artă din lume.

Şi pentru ca experienţa voastră să fie cu adevărat memorabilă, urmaţi legenda şi vizitaţi faimoasa fântână Trevi, staţi cu spatele spre apa limpede şi aruncaţi o monedă peste umăr. Fără îndoială, o vizită la Roma nu poate fi completă fără a face o excursie în muzeele Vaticanului, pentru a admira incredibilul tavan al Capelei Sixtine. Italia nu constă, totuşi, doar în viaţa urbană, monumente istorice şi colecţii de artă sau de modă. Viaţa rurală a ţării este pur şi simplu uluitoare, o excursie cu maşina pe drumurile din regiunea Chianti, ţara vinurilor greu de egalat şi a măslinilor ce împanzesc câmpiile şi dealurile.

În perioada contemporană, transportul nu mai este o problemă, aşa cum era acum câteva decenii. Transportul spre Italia este oferit de un număr important de companii aeriene low-cost şi de linie, precum Blueair, Wizzair, Tarom sau Alitalia. Pe de altă parte, dacă doriţi să nu pierdeţi nimic pe drum, puteţi apela la una din companiile de transport cu autocarul, ce opereaza în mod regulat curse spre cele mai îndepărtate colţuri ale ţării. Bineînţeles, dacă dispuneţi de resursele necesare, cea mai buna idee ar fi transportul cu maşina personală, caz în care aţi putea opri oriunde pe traseu şi zăbovi atât cât aveţi nevoie.

O ţară unică, binecuvântată cu atâtea atracţii turistice monumentale, cu o mâncare şi o băutura de invidiat şi o climă blândă, potrivită gustului oricărui turist – aceasta este Italia, nu doar leagănul civilizaţiei moderne occidentale, ci şi una dintre cele mai captivante destinaţii turistice ale lumii contemporane.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...