Molise este o regiune de munti si de dealuri, ce priveste semeata spre Marea Adriatica, din nordul promontoriului Gargano. Este o continuare naturala a reliefului regiunii Abruzzo, alaturi de care constituia un singur district administrativ pana in 1963. Ca multe alte regiuni din partea de sud, este una din cele mai bogate in cursuri de apa, ce traverseaza teritoriul din Apenini pentru a se varsa in Marea Adriatica. Alte rauri, afluentii lui Volturno, se varsa in Marea Tireniana, dupa ce trec prin regiunea Campania.
Capitala Molise este orasul Campobasso, cu reteaua sa de strazi istorice si castelul Monforte, construit in secoul al XV-lea. Muntii sunt maiestuosi, la fel cum este si masivul Matese si resortul de schi Campitello. Pe coasta de est, la Marea Adriatica, gasim Termoli, o asezarea litorala antica, de unde se poate pleca in larg spre Insulele Tremiti. Viata rurala, varietatea de dialecte, traditiile si obiceiurile stravechi recomanda Molise ca ultima frontiera nedescoperita a Italiei.
Molise se remarca in istoria artei italiene, multumita ciclului de fresce din secolul al IX-lea gasite in cripta bisericii San Lorenzo din San Vicenzo al Volturno. Aceasta serie de fresce reprezinta, din punct de vedere al stilului si al vechimii, exemple unice de o valoare incontestabila. Monumentele realizate in stil baroc, cu influente napoletane si romane, pot fi vazute in palatele civice. In Campobasso vizitatorii pot admira centrul vechi si castelului / bastion din perioada longobarda, bisericile romanice San Bartolomeo si San Giorgino. Biserica Sant’Antonino Abate gazduieste o colectie de sculpturi in lemn realizate in secolul al XVI-lea de catre maestrii artizani din Molise. La aproximativ 15 kilometri distanta de orase descoperim Santa Maria della Strada, un edificiu realizat intr-un stil romanic intre stanci, cu un altar gotic din secolul al XV-lea. La Termoli, pe litoral, puteti admira vechile ziduri construite de Imparatul Frederick si castelul masiv din anii 1400. In Isernia, Muzeul Civic gazduieste epigrafele samnitice; catedrala si Fontanna della Fraterna sunt si ele interesante. In Pastena, turistii pot admira Sanctuarul Addolorata of Castelpetroso, plasat in mijlocul unei paduri dense. La fel ca in orice alta parte a regiunii Molise, natura pare sa apere marturiile istorice, asa cum este cazul esplanadei din Sepino, al carui areal arheologic depunde marturie coloniei romane antice, iar in apropiere de Pietrabbondante, un alt sit arheologic aminteste de existenta samnitilor, un popor italian stravechi ce a avut curajul de infrunte Roma.
Devastat de goti intre 535 – 553 i.Hr. si invatat de longobarzi in 572, teritoriul regiunii Molise a fost atasat ulterior ducatului Benevento. Biserica, dupa convertirea longobarzilor la catolicism, a castigat o putere extraordinara, dar o data cu invazia sarazinilor din secolul al IX-lea, teritoriul a trecut printr-o criza economica acuta.
In secolul X cateva domenii feudale au devenit independente, formand noua tinuturi: Venafro, Larino, Trivento, Bojano, Isernia, Campomarino, Termoli, Sangro si Pietrabbondante. Intre aceste tinuturi s-a remarcat Bojano, aflat sub conducerea contelui Ugo de Molisio, cel care a dat numele regiunii. Dupa moartea sa, in 1168, comitatul Molise (comitatus Molisii) a fost cedat reginii spaniole Margareta de Navara. La inceputul secolului al XIII-lea a intrat sub tutela Contelui de Celano, de la care este cucerit de catre imparatul Federico II. Molise trece printr-o serie de schimbari in perioadele dominate de angioini si aragonezi in secolul al XVI-lea si se alatura Capitanata. Mai tarziu, regiunea sufera de o situatie economica precara, laolalta cu intreaga peninsula Italica.
In 1806, o data cu ocupatia franceza, Molise s-a detasat de Capitanata si a devenit o provincie independenta. Insa dominatia casei de Bourbon a inrautatit conditiile de viata, iar Molise devine centrul incursiunilor banditesti. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, teritoriul din jurul Campobasso a fost distrus aproape in totalitate, pana la momentul in care aliatii au debarcat la Termoli, in septembrie 1943. Molise a devenit o regiune independenta in 1963, detasandu-se de Abruzzo.
Oamenii din Molise sunt mandri de propria lor identitate si au stiut sa-si conserve retetele si traditiile culinare stravechi. Savoarea si aromele sunt puternice si animate. Bucataria regiunii isi trage puterea din simplicitatea preparatelor si in autenticitatea ingredientelor. Varietatea preparatelor prezente pe masa este mare, asemanandu-se cu ceea ce se serveste in Abruzzo (de exemplu crejoli, un fel de maccheroni alla chitarra).
Combinatia de paste cu toate felurile de legume creaza posibilitati nenumarate si variatii bogate de preparate: ciufeli si paste cu napi, taccozzelle e fagioli (paste cu fasole) din Carpione, la care se poate adauga sunca grasa si ardei iute, sunt doar cateva exemple. Polenta este prezenta pe toata suprafata regiunii, servita in general cu sosuri din carne de porc sau de miel, iar in anumite locuri condimentata cu ingrediente locale.
Macche con il miele este un fel de mamaliga preparata dintr-un soi local de porumb, cultivat in zonele de munte. Este densa si gatita la foc mic, apoi taiata in felii cu ata, in acelasi mod pe care-l cunoaste zona noastra rurala. Poate fi servita in straturi acoperite cu sos din carne de porc sau cu felii de pancetta (sunca italiana) sau carnati, apoi coapta sau poate fi mancata cu vino cotto (vin de gatit) sau miere.
Molise este o adevarata oaza naturala, unde va puteti relaxa si va puteti bucura de atmosfera locala, impartindu-va timpul intre vizitele la fermele agricole si plimbarile in munti. Exista si cateva situri naturale de vazut, precum cascadele Rosello, izvoarele Rio Verde, padurile Montedimezzo si rezervatia biosferei, de pe lista UNESCO, unde puteti vedea mistreti, veverite, nevastuici sau bufnite. Multumita liniei adriatice de coasta, este posibila practicarea sporturilor acvatice. Sepino, o localitate antica, este faimoasa si pentru apele sale termale, recomandate in tratarea durerilor de spate.
La fel ca in cazul artei sale culinare sau a festivalurilor, populatia din Molise a conservat vechile traditii de artizanat. Oriunde ati merge, exista o activitate mestesugareasca traditionala intensa, in mod special prelucrarea otelului din Campobasso, Vinchiaturo si Bojano, a pietei in Guardiaregia, Oratino si Santa Croce di Magliano sau pielea si fierul forjat in Campobasso. Puteti invata mai mult despre Tiana, oale tipice din teracota, folosite pentru gatit. Bauturile sunt facute in casa si aromatizate, precum Biferno si Matese, in timp ce laptele se serveste, de multe ori, cu zahar ars. Nocino este produs din nuci proaspete si este un excelent catalizator digestiv.
Surse imagini