Ghid turistic Capadochia

Casele în piatră din Uchisar Casele în piatră din Uchisar

Tărâmul cailor frumoși, așa cum se traduce numele de Capadochia din vechea limbă hitită, este regiunea istorică a Turciei cea mai completă, atât din punct de vedere al decorului natural fabulos, cât și al istoriei, al tradițiilor și al culturii, una din cele mai frumoase din lume. Hotelurile săpate în peșteri pe care le vedem în documentarele TV, călătoriile emblematice, la bordul baloanelor cu aer cald pe care le vizualizăm pe cărțile poștale și relieful accidentat, bizar de multe ori, pe care-l întâlnim în toate colțurile regiunii, participă la experiențele turistice memorabile pe care le puteți trăi aici. Bine ați venit în Capadochia și natura sa miraculoasă!

Fie că alegeți să pășiți printre ruinele antice, că preferați plimbările în mijlocul naturii înverzite, să ascultați poveștile bătrânilor într-un periplu în mitologie, veți ajunge să înțelegeți, într-un final, de ce Capadochia este o regiune unică, una dintre frumusețile naturale aproape neatinse ale Turciei. Micile orașe și sate, împrăștiate pe dealurile și colinele accidentante ale regiunii, găzduiesc hotelurile și casele de vacanță de care aveți nevoie, primiți de o populație superbă, liniștită și ospitalieră, cu rădăcini adânci în istoria ce se leagă de toate marile civilizații din Orientul Mijlociu sau Europa. Să vedem însă ce înseamnă istoria de mii de ani a unei regiuni de vis, destul de aproape de noi din punct de vedere geografic, cu legendele ce o înconjoară și punctele sale de răscruce.

Istoria Capadochiei

Fost sat grecesc în Ürgüp
Ruinele unui sat grecesc din Ürgüp

Imediat ce ajungeți în Capadochia, veți înțelege câte legende vă înconjoară, o istorie ce se întinde pe o perioadă de mii de ani, care a văzut apariția și dispariția multor imperii. Pentru a începe, trebuie să ne întoarcem în perioada în care vulcanii erau încă activi în această regiune. Eliberând materialul fierbinte, au creat râurile de lavă ce au sculptat văile, au dat formă rocilor și formațiunilor stâncoase bizare. După mii de ani, vulcanii au adormit, iar oamenii au înlăturat rocile, iar găurile săpate odinioară de lavă au devenit locuințele perfecte pentru a-și dezvolta comunitățile. Cea mai veche evidență a prezenței omului aici datează din epoca Bronzului, trecând prin perioada de aur a Imperiului Hitit, culminând cu legendarul rege lidian Croesus, al cărui nume a ajuns să fie un simbol al bunăstării și bogăției, până la imperiul lui Alexandru Macedon și puternica influență grecească.

Moartea acestuia din urmă a adus după sine pacea în regiunea Capadochia. Câțiva conducători au avut parte de liniște până la apariția unui rău mai mare, invazia trupelor Imperiului Roman. Prezența lor în Capadochia, înregistrată începând cu anul 63 î.Hr., este evidentă și în ziua de astăzi, sub forma localităților subterane folosite de creștini pentru a se ascunde de persecuția religioasă.

În sutele de ani ce au urmat, oamenii Capadochiei s-au convertit la islamism, iar în secolul al XV-lea, zona a intrat în componența Imperiului Otoman și a rămas așa până la demisia sultanului, în 1918. Sfârșitul Imperiului Otoman a dat naștere unei națiuni tinere, Republica Turcia, instituită de Atatürk, cea în care Capadochia este astăzi un sit istoric valoros și o atracție turistică majoră.

Zonele importante ale Capadochiei

Uçhisar, Capadochia
Construcția ciudată a satului Uçhisar

Posibilitățile de cazare, masă și agrement sunt susținute de un număr important de localități, mai mari sau mai mici. În general, majoritatea turiștilor se înghesuie să vadă, în primă instanță, Göreme, atât datorită prețurilor scăzute, cât și a importanței istorice și a peșterilor troglodite. Sistemul de transport public, bine pus la punct, ajută turiștii să se deplaseze între zone.

Micul sat Uçhisar este gazda câtorva din cele mai luxoase facilități de cazare, în timp ce Ürgüp reușește să atragă mare parte din turiștii aduși aici prin programele operatorilor turistici internaționali. Mica localitate Avanos, la nord de Göreme, este la fel de populară în rândul turiștilor de ocazie, în timp ce Nevşehir, cel mai important oraș din zona Göreme, situat în partea de vest a parcului Göreme Tarihi Milli Parkı, este potrivit celor ce preferă viața urbană. Dacă aveți nevoie de cazare într-o zonă mai liniștită, încercați resorturile Ortahisar, Zelve sau Mustafapasa.

Cel mai apropiat mare oraș de regiunea Capadochia este Kayseri (Caesarea sau Cezareea antică), un centrul comercial important ce poate fi văzut în trecere spre obiectivele importante ale regiunii. Muntele Erciyes (Erciyes Dağı) este o destinație preferată de iubitorii schiului, la mică distanță de Kayseri. Alte centre urbane importante apropiate de aici sunt Konya (vechiul Ikonion), capitala Ankara și relativ necunoscutul Aksaray.

Atracțiile Capadochiei

Muzeul în aer liber din Göreme
Muzeul în aer liber din Göreme

Lucrurile pe care le puteți face în Capadochia nu sunt puține la număr. Dacă folosiți, la fel ca majoritatea turiștilor, Göreme ca bază de plecare, veți găsi util sistemul de transport ce vă conectează cu satele Avanos, Nevşehir, Uçhisar sau Ürgüp. Există și tururi organizate la ore accesibile care vă facilitează vizita la misterioasa mănăstire Selime, frumoasele defilee de pe valea Ihlara sau orașul subteran Derinkuyu. Pentru a merge ceva mai departe sau pentru a vizita Capadochia individual, vă recomandăm să închiriați o mașină, astfel veți descoperi atracțiile turistice în ritmul pe care-l agreați.

Valea Porumbeilor (Guvercinlik Vadisi) și Valea Trandafirilor (Gül Vadisi) din Capadochia sunt destinații spre care să vă îndreptați în timpul serii, pentru a admira oranjul perfect al orizontului și colinele șerpuitoare, demne de atenția oricărui fotograf, vânător de peisaje fabuloase. Ceva mai departe este Hacıbektaş, un district al provinciei Nevşehir și locul potrivit în care puteți învăța lucruri noi despre islam și ramura alevistă, în timp ce Nevşehir în sine dispune de un muzeu interesant și vechi castel, situat în vârful unei șosele sinuoase, atracții ce vă pot ține ocupați o zi întreagă.

Am lăsat ceea ce este mai valoros pentru încheiere – obiectivul protejat de UNESCO de la Göreme, un muzeu în aer liber în care puteți vedea reminiscențele locuințelor antice – ce datează încă din secolul al IV-lea d.Hr. -, puteți afla detalii importante ale istoriei acestei regiuni magnifice din Turcia și puteți admira splendidele fresce de pe pereții bisericilor Vasile cel Mare (episcop al Cezareei – „Kayseri”) și Elmalı Kilise. Tot în cadrul Parcului Național Göreme puteți vedea încă 200 de biserici săpate în stâncă, care împreună cu peisajul natural neobișnuit și amestecul cultural exotic, creează una din cele mai interesante destinații turistice din Capadochia.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...