Ghid turistic Bucovina

Peisaj rural în Bucovina Peisaj rural în Bucovina

Bucovina este una dintre zonele istorice cu rezonanța în inima românilor, locuri care au fost stropite cu sânge și sudoare, iar legătura cu divinitatea a fost unica speranță în fața năvălirilor barbare.

Situată în nordul țării, cu o suprafață ce ocupă 10441 kilometri pătrați, cea mai mare parte a zonei este ocupată de munți și dealuri înveșmântate într-o vegetație bogată (53% din suprafața Bucovinei este ocupată de munți), denumirea ”Bucovina” a intrat în uz în anul 1774 și înseamnă ” Țara Fagilor”.

Scurt intermezzo istoric

Istoria acestui ținut se pierde în negura timpurilor și începe din perioada dacilor, însa ”întemeietor și legiuitor al țării” este Bogdan Voievod la începutul secolului al XIV-lea. Zona Bucovinei intră succesiv în componența Moldovei până în anul 1774, în Imperiul Austriac (1774 – 1918) și a Regatului României (1918 – 1940 și 1941 – 1944). În prezent, Bucovina este divizată în două părți: sudul este în România (în mare parte se suprapune cu județul Suceava), iar partea nordică se găsește în Ucraina (regiunea Cernăuți).

Tradițiile sunt duse mai departe și astăzi

Locuitorii de astăzi păstreaza cu sfințenie datinile și obiceiurile pe care le încredințează spre păstrare copiilor.

Comuna Marginea spre exemplu este recunoscută in plan mondial prin faptul ca păstrează intr-o formă autentică îndeletnicile provenite din epoca bronzului. Cel mai important meșteșug este confecționarea vaselor de lut, asa numita ceramică neagră de la Marginea. Un alt centru in care olăritul este păstrat si transmis generațiilor viitoare este Rădăuti.

Călătorind prin zona Bucovinei poți gasi cătunele de huțuli (etnici de origine slavă stabiliți pe aceste meleaguri in timpul Imperiului Austriac) ale căror tradiții au rămas nechimbate pâna astăzi și poti face o plimbare cu mocănița (botezata de localnici Mocănița Huțulca) pe ruta Moldovița – Argel.

Nu trebuie sa treceți pe lângă Muzeul Oului din satul Vama, unde se pot admira colecții de ouă încondeiate din toate zonele lumii. Iar cele încondeiate în Bucovina (o adevarată comoara a culturii populare) oferă o puternică simbolistică religioasă și laică.

Se pot admira icoanele pictate pe sticlă și pe lemn, la fel și casele și porțile din lemn decorate cu motive in forme geometrice sau florale.

Natura îți încântă sufletul

Peisaje din Bucovina
Case în zona Putnei

Peisajele din Bucovina sunt unul dintre punctele de atracție pentru cei care călătoresc in aceste ținuturi.

Iubitorul de natură poate străbate numeroase trasee montane din muntii Rarău, iar punctul de maximă atracție este localizat la Pietrele Doamnei. Daca drumețul dorește să mănânce, se poate delecta cu un pastrăv gatit după o rețetă tradițională bucovineană la păstrăvaria ”Lacul de Argint”.

Tot în aceasta zonă desprinsă din povesti mai poate fi vizitată cea mai mare rezervație de turbă de mlaștină din Romania – Rezervația Naturală Tinovul Mare, de lângă Vatra Dornei, mlaștina de aici poate fi traversată cu ajutorul unui pod de lemn de 900 metri lungime.

Fânețele seculare Ponoare de la Bosanci sunt locul unde cresc cei mai înalți și mai trainici brazi și molizi din România, iar Rezervatia Geologica ”12 Apostoli” din Masivul Călimani este o dedicație pentru iubitorii de drumeții montane.

Bisericile și inima credinței românești

Mănăstirea Sucevița
Biserica Sucevița

Bucovina este unanim recunoscută pentru bisericile și mănăstirile presărate pe tot cuprinsul acestei zone. Multe dintre acestea sunt incluse în patrimoniul UNESCO si au fost decorate cu ”Marul de Aur” în 1975 de către Uniunea Internatională a Jurnaliștilor și Scriitorilor din Turism.

Mănăstirea Putna este prima ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare și este și locul de odihnă veșnică al acestuia, a fost construită între anii 1466 – 1469. Tot aici poate fi găsit un deget al lui Daniil Sihastrul în argint, împodobit cu 11 mărgăritare și un granat.

În imediata vecinătate a mănăstirii se poate vizita Chilia lui Daniil Sihastrul, o stâncă în care au fost cioplite patru încăperi.

Mănăstirea Voroneț este cea mai mediatizată dintre mănăstirile bucovinene mai ales datorită picturilor ce o decorează. Acestea sunt realizate cu ajutorul ”albastrului de Voroneț”, culoare unica în lume. Construcția acesteia a fost realizată de catre Ștefan cel Mare, în anul 1448.

Mănăstirea Arbore, întemeiată în anul 1503, este unică datorita lipsei turlelor, iar în pronaos se găsește mormântul ctitorului (in prezent aceasta mănăstire se află într-o avansată stare de degradare).

Turul mănăstirilor din aceasta zonă ar fi incomplet fără să vizitați mănăstirile Dragomirna (cea mai înaltă biserică de mănăstire din țară – 42 de metri), Pătrăuți (locul în care erau ingrijiți oștenii răniți în războaie), Sucevița (una dintre primele biserici pictate la exterior), Moldovița și Humor (ai cărei pereți exteriori sunt pictați, iar in interior frescele sunt realizate in stilul bucovinean).

O mențiune specială o acordăm Cetății de Scaun a Sucevei care a fost construita de Petru al II-lea Mușat și a fost fortificata iî secolul al XV-lea de către Ștefan cel Mare. În prezent a fost restaurată și a devenit unul dintre principalele puncte de atracție ale Bucovinei.

Muzeele și tradițiile gastronomice

Mâncare din Bucovina
Tochitură cu mămpliguță, ou și brânză

Pe lângă Muzeul Oului și muzeele din stațiunile Vatra Dornei și Gura Humorului, zona Bucovinei este împânzită de numeroase muzee: Muzeul Satului și cel de Istorie al Bucovinei din orașul Suceava, Muzeul Tehnicii Populare Bucovinene din Rădăuți. Două colecții de renume mai pot fi întâlnite în aceste locuri: Colecția Etnografică Ion Grămadă și Colecția de Linguri a profesorului Ion Țugui din Câmpulung Moldovenesc.

Bucovina este vestită pentru preparatele sale culinare tradiționale și este locul unde bucatele sunt consistente și gustoase. Ne putem delecta pentru început cu supa de hribi sau ciorba rădăuțeana, cu balmoșul bucovinean (mămăligă fiartă în unt și smântână dreasă cu telemea și caș) și putem continua cu păstrăv preparat după vechile rețete tradiționale sau păstrăv în smântână, iar la desert ne putem delecta cu cozonacul specific zonei sau placintele ”poale în brâu”.

Stațiunile de agrement, unul dintre punctele de atracție ale zonei

Peisaj pitoresc în zona Vatra Dornei
Regiunea Vatra Dornei toamna

Din cauza stress-ului contemporan, mulți dintre noi căutăm relaxarea în mijlocul naturii.

Bucovina excelează în stațiuni amplasate într-un cadru pitoresc și liniștit:

Vatra Dornei este renumită pentru oportunitățile oferite practicanților de sporturi de iarnă și alpinism. Izvoarele termale asigură tratarea numeroaselor afecțiuni. Tot aici se găsește Muzeul Etnografic al Bucovinei și Muzeul Vânătorii și al Științelor Naturale.

Gura Humorului este căutată datorită proprietăților curative ale aerului și ale apelor sale. Aici se găsesc pârtii de schi, două săli polivalente de sport, ștrand, un patinoar și Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.

Tot aici se află două dintre cele mai spectaculoase atracții naturale: Piatra Pinului (celebră datorită faptului că aici s-au descoperit fosile de pești) și Piatra Șoimului (stânci din gresie de pană la 25 de metri inălțime).

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...