Ghid turistic Comore

Insula Anjouan Insula Anjouan

În ciuda plajelor sale fabuloase, apelor de culoare turcoazului înconjurate de recife de corali, apusurilor de soare fantastice şi a aerului înmiresmat de parfumul vaniliei, Insulele Comore nu primesc aceeaşi atenţie şi recunoaştere precum vecinele sale. Instabilitatea politică recentă a lăsat insulele cu greutatea unei economii subdezvoltate, Comore fiind unul dintre cele mai sărace state ale lumii şi, încă de la momentul declarării independenţei faţă de Franţa, în 1975, atmosfera politică de pe insule a crescut în volatilitate şi nesiguranţă.

Situat la jumătatea distanţei dintre Madagascar şi Mozambic, în largul coastei estice a Africii, arhipelagul Comore este compus din patru insule principale, formate în urma activităţii vulcanice. Trei dintre aceste insule formează statul Comore, în timp ce a patra, Mayotte (sau Maore) este parte integrantă a Franţei, alegând să rămână sub auspiciile statului european. În ciuda faptului că este administrată de Franţa, Mayotte este revendicată şi de Republica Federală Islamică Comore.

Dintre insulele Comore, Ngazidja (Grand Comore) este cea mai mare şi mai vestică insulă, dominată de un vulcan activ, Muntele Karthala. Este gazda capitalei Moroni, un oraş fermecător cu străduţe înguste şi şerpuitoare în vechiul cartier arăbesc şi câteva moschei superbe. Insula slab populată Mwali (sau Moheli) este cea mai mică din grup şi cea mai puţin dezvoltată, dar dispune de păduri tropicale şi plaje izolate pitoreşti. Cea mai spectaculoasă insulă este considerată Nzwani (sau Anjouan), supranumită „perla Oceanului Indian”, principalul producător de esenţe de parfumuri al ţării, incluzând iasomie şi ylang-ylang, precum şi cea mai populată insulă din arhipelag. Capitala şi portul său antic, oraşul Domoni, a fost un centru economic important al regiunii în secolul al XV-lea, de-a lungul rutelor comerciale ce legau Africa de Asia prin Oceanul Indian, rute scoase din uz o dată cu inaugurarea canalului Suez în 1869.

Încetarea comerţului maritim, laolaltă cu scăderea cererii produselor sale principale de export, precum uleiurile esenţiale şi condimentele, au rezultat în transformarea acestor „insule parfumate” în „insulele pierdute” ale Oceanului Indian. Dar insulele sunt capabile să ofere clipe fantastice celor ce consideră natura şi peisajele sale motivaţiile principale ale unei vacanţe. Scufundările în tărâmul subacvatic al minunilor, în mijlocul coralilor şi peştilor exotici, varietatea de animale şi păsări endemice şi terenul sinuos, de la craterele vulcanice la plajele neexplorate, sunt atracţiile cele mai de preţ ale Insulelor Comore, un paradis insular african pierdut.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...