Ghid turistic Copenhaga

În districtul Nyhavn, Copenhaga În districtul Nyhavn, Copenhaga

Dacă ați auzit vreodată de expresia „lucrurile de calitate vin întotdeauna în pachete mici”, atunci aveți o idee despre ceea ce vă așteaptă în Copenhaga, capitala statului nordic Danemarca. Turismul a explodat aici, în ultima perioadă de timp, datorită croazierelor organizate în Marea Baltică. Chiar și ala, mulți dintre vizitatori nu petrec mai mult de o zi sau două în Copenhaga, părăsind-o cu dorința de a se întoarce curând.

În primul rând, ceea ce atrage turiștii în Copenhaga este faptul că suprafața ocupată este destul de mică pentru o capitală europeană, spațiile de parcurs fiind în consecință. Oricine poate parcurge pe jos orașul, de la un capăt la celălalt, în aproximativ o oră. Clădirile nu au mai mult de cinci etaje înălțime, așa că spiralele poleite ale bisericilor și castelelor construite în vremurile îndepărtate pot fi văzute cu ușurință. Această caracteristică conferă orașului o dimensiune mai umană. În al doilea rând, este orașul în care a fost inaugurată experiența shoppingului pietonal, stradal, în 1964. Lipsa mașinilor în cercul interior al centrului urbei daneze invită la plimbare. Dacă vă simțiți pierduți, puteți găsi oricând o persoană amabilă care să vă explice unde vă găsiți, într-una din limbile de circulație internațională, în special engleză și germană – danezii învață o limbă străină încă din clasa a III-a. Traficul nu lipsește însă: este orașul cu 2 milioane de biciclete, cu sute de centre pentru închirierea acestora.

Există câteva castele la mică distanță unul de altul în interiorul Copenhaga. Primul, Rosenborg, afișează cu mândrie bijuteriile coroanei daneze. Datând din 1606, a fost construit ca reședință de vară a regelui Christian al IV-lea. Dimensiunea sa minusculă, în comparație cu alte edificii de gen din Europa, l-au transformat într-unul din obiectivele turistice favorite ale turiștilor. Apoi aveți parte de locurile listate de UNESCO – castelele Amalianborg – patru conace identice, unde locuiesc regele și regina în timpul iernii. Gărzile regale ce le străjuiesc, în uniformele lor multicolore, sunt o atracție în sine. Și în sfârșit – Christiansborg, ce găzuiește guvernul și camerele de recepție ale reginei. Chiar dacă este o construcție ceva mai recentă, din secolul XX, a fost realizată pe ruinele anilor 1100. Vă puteți bucura de 1.000 de ani de viață și arhitectură regală într-un spațiu deosebit de concentrat.

Mulți dintre turiști, în călătoriile lor, doresc să vadă și să facă lucrurile ce țin de o natură personală. Copenhaga este locul pentru a încerca patiseria daneză. Trebuie să știți doar că produsele de acest tip se servesc, în mod tradițional, de dimineață, și sunt șanse mari să nu le mai găsiți după-amiaza. O modalitate plăcută de a servi micul dejun este să vă treziți de dimineață și să serviți un ceai și o prăjitură într-o cofetărie, în stil danez. Câteva cafenele mai funcționează încă după modelul celor din anii 1700, servind, în mod normal, prânzul, alături de o bere. Și dacă vorbim despre bere, credem că și mai interesantă ar fi o vizită în vechea berărie Carlsberg, unde un tur al fabricii se încheie cu un pahar plin. Skål! așa cum ar spune danezii. Pentru cei care nu știu, Mica Sirenă din portul Copenhaga a fost comandată tot de Carlsberg. O statuie în miniatură a sculpturii se poate vedea și în vechea berărie.

Centrul istoric al orașului este Slotsholmen, locul inițial de construcție al castelului din secolul al XII-lea, în jurul căruia a crescut astăzi uriașul complex Christiansborg. Puțin după Slotsholmen Kanal, spre nord, este țesătura complicată de alei și străduțe a orașului interior (Indre By), în timp ce, la sud de insula Christianshavn, aveți parte de arhitectură de ultimă generație, dar și de micuța enclavă Christiania. La nord-est de Indre By sunt cartierele regale Kongens Have și Frederiksstaden, în timp ce, spre vest, vasta Rådhuspladsen vă conduce spre stația centrală, Vesterbro și Nørrebro, trecând prin grădinile Tivoli. 80% din persoanele ce vizitează astăzi Tivoli sunt danezi. În aproape fiecare seara de vineri, aici se desfășoară, în mod tradițional, concerte de muzică rock, perioade în care grădinile sunt înțesate de tineri. În timpul zilei, grădinile găzduiesc pensionari și tot felul de alte tipologii de oameni, în căutare de relaxare. În timpul nopții, trebuie să vedeți spectacolul creat de cele peste 1 milion de lumini din Tivoli.

Primăria din Copenhaga, o altă atracție a orașului, se găsește în imediata vecinătate a Tivoli. Este admirată de turiști, în drumul lor de-a lungul faimoasei Strøget. Turnul cu ceas este cel mai înalt din Copenhaga și simbolizează faptul că, aici, oamenii conduc. Este păcat că nu este atât de cunoscut în rândul turiștilor, fiind deseori trecut cu vederea de aceștia. Mai popular este însă Turnul Rotund – Rundetaarn. Regele Christian al IV-lea a construit turnul în 1642 și l-a atașat complexului bisericesc Trinitatis – aici aveți parte de o surpriză. Treimea nu reprezintă termenul religios cu care sunteți obișnuiți, ci triplul rol pe care îl joacă complexul: de biserică, de bibliotecă și de observator astronomic.

Divizată de lacuri și înconjurată de mare, Copenhaga a fost și rămâne una din cele mai prietenoase capitale europene, un oraș mic, cu extrem de multe de văzut. Este o urbe compactă, cu un centru dedicat în mare parte circulației pietonale, cu accent pe cultura de cafenea și zeci de muzee de văzut în timpul zilei. Noaptea se metamorfozează într-o scenă vibrantă a muzicii și a clubbingului. Festivaluri precum Distortion din luna iunie și cel dedicat jazzului, din iulie, demonstrează inventivitatea și modul liber de gândire al nativilor danezi. Trebuie doar să vă promiteți că vă faceți timp să vedeți Copenhaga, indiferent de zona din Scandinavia pe care v-ați planificat s-o vedeți.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...