Ghid turistic Danemarca

Panoramă Copenhaga Panoramă Copenhaga

Regatul Danemarca, situat în Scandinavia şi ocupând o secţiune minoră a părţii de nord a Europei, este mărginit de Marea Nordului, strâmtoarea Skagerrak, golful Kattegat şi Marea Baltica. Ţara acoperă 43.094 kmp. Doar 80 dintre cele 400 de insule din componenţa sa sunt locuite. Jutland, Zealand (Sjælland) şi Funen (Fyn) sunt cele mai largi şi mai dens populate regiuni. Topografic, există o anumită omogenitate, doar câteva zone având o altitudine mai mare. Începând cu secolul al XVI-lea, capitala Danemarcăi este Copenhaga, cel mai mare oraş al ţării.

Numele de Danemarca înseamnă, de fapt, „ţinuturile de graniţă ale danezilor”, cu referire la unitatea politică creată începând cu secolul al VI-lea până în secolul al IX-lea. Această perioadă a fost marcată de o progresie lentă a suvenarităţii danezilor, un popor care-şi are originea în Skåne (azi în sudul Suediei) dar în cele din urmă instalaţi in peninsula Jutland. Până în secolul al IX-lea, danezii au stăpânit teritoriul pe care se gaseşte azi statul Danemarca şi au menţinut controlul acestuia până în perioada medievală târzie, incluzând părţi din actualele teritorii ale Suediei şi Norvegiei. La sfârşitul perioadei medievale, Danemarca a fost redusă în dimensiuni, până la mărimea din zilele noastre.

Danemarca este o naţiune mică, a cărei unitate culturală este atenuată de tradiţiile regionale ale comunităţilor insulare, rurale sau urbane, bazate pe dialecte locale, artă culinară şi istorie distincte. Această situaţie a dus, în multe cazuri la fricţiuni atât în istoria locală, cât şi extinzându-se în istoria naţională. Danemarca include din punct de vedere istoric şi fostele colonii Groenlanda şi Insulele Feroe. Groenlanda dobândeşte autonomia în 1979 iar Insulele Faroe au primit dreptul de auto-guvernare în statul danez.

Într-un interval de numai 150 de ani, Danemarca s-a schimbat radical, de la o societate bazată pe agricultură la una puternic industrializată. La sfârşitul secolului al XIX-lea, două treimi din populaţie trăia la sate şi era implicată în agricultură. Astăzi, doar 15% din total mai trăieşte în mediul rural şi majoritatea acestora se duc la lucru tot în oraşe. După „valul verde” din anii 1980, mulţi dintre locuitorii din mediul de la oraş s-au mutat la sate, cu speranţa că se vor întoarce la natură. Cu toate acestea, se reîntorc în mediul urban, dupa ani de vise neîmplinite. Iernile lungi, naveta spre locurile de muncă, lipsa magazinelor complete pentru cumpărături, lipsa distracţiilor cu care erau obişnuiţi la oraş au fost neplăcute pentru cei obişnuiti cu viaţa urbană.

Guvernul îşi desfaşoară activitatea într-un castel construit de Christian al IV-lea în secolul al XVII-lea, în centrul capitalei Copenhaga, simbolizând o legătură armonioasă dintre mediul politic şi familia regală. Castelul regal şi numeroasele statui aparţinând regilor şi politicienilor aflate peste tot în oraş susţin această armonie simbolică.

Niciun loc din Danemarca nu se află la mai mult de 50 km de mare. Marea este locul în care Danemarca ne oferă o adevărată opulenţă de plaje, neobişnuit pentru aceasta latitudine nordică. Rutele pitoreşti, precum Marguerite, vă permit să traversaţi ţara de-a lungul unei multitudini de regiuni a acesteia şi a oraşelor vechi de sute de ani. Puteţi vizita insulele la bordul unor bacuri ciudate iar pentru cei care vizitează la bordul bărcilor cu pânze, în Danemarca există porturi de-a lungul coastei majorităţii oraşelor. Aici găsiţi pe de-o parte castele regale, biserici istorice şi monumente de pe vremea vikingilor, iar pe de cealaltă parte vă puteţi bucura de muzeele care prezintă artă modernă şi contemporană. Pentru cei care călătoresc însoţiţi de copii, există o adevărată lume a parcurilor tematice de profil, grădini zoologice sau parcuri acvatice.

Cea mai importantă componentă a capitalei Copenhaga este populaţia în sine. Un oraş al tinereţii, Copenhaga se bucură de cele mai mari venituri pe cap de locuitori din lume, păstrând însă sensul decent şi onorabil al comunităţii, de multe ori cu o nuanţă boemă. O binecunoscută capitală a designului modern, Copenhaga împrumută vieţii moderne spiritul său vechi, tradiţional. Interioarele sale moderne şi elegante se amestecă perfect cu diferitele nuanţe de gresie şi acoperişurile verzui de cupru din patrimoniul renascentist al oraşului. Străzile lăturalnice de lângă Stredet şi din jurul Pilestræde sunt înţesate de magazine de obiecte artizanale. Simbolurile moderne împânzesc acum oraşul, acoperind în mod special zona portului. Concepute ca temple ale artei ele oferă, de asemenea, foaiere deschise în care găsim restaurante, librării şi cafenele, precum cele de la Teatrul Regal Danez (Skuespilhuset), Opera şi Librăria Regală (Det Kongelige Bibliotek) cu extensia sa modernă, Diamantul Negru (Den Sorte Diamant), ce găzduieşte şi muzeul naţional de fotografie.

Dacă dorim o cercetare mai amănunţită a arhitecturii daneze, putem vizita Centrul Danez de Arhitectură (DAC), de pe malul apei. Cu urbanismul său inovator, Copenhaga este concepută pentru un stil de viaţă modern. Aruncaţi-vă o privire la viaţa de stradă a oraşului şi veţi sti: Copenhaga reprezintă cu mândrie Danemarca.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...