Coreea de Nord poate să fie cea mai bizară destinație turistică și ar trebui vizitată tocmai din acest motiv. Ar trebui explorată de către turiștii ce doresc să experimenteze un regim fondat pe un cult absurd al personalității unor lideri politici despotici, bazat pe o iluzorie frică față de străini. Sună familiar, nu? Cel puțin pentru unii dintre noi, cei care am trecut printr-o asemenea încercare și reușim să ne mai amintim intoxicările omniprezente de până în ’89. Ironic este faptul că numele complet al acestui stat este Republica Democrată Coreeană, iar paradoxul vine de la faptul că poate fi considerat, fără probleme, cel mai puțin democratic stat al lumii.
Este cel mai bun exemplu de regim totalitar, în care statul controlează toate aspectele sociale, economice, politice și culturale ale vieții. În schimb, același stat este controlat, la rându-i, de o anumită familie, plasându-și liderii la conducere din generație în generație. Ultima schimbare la conducerea țării este din mainile lui Kim Jong II către fiul său, Kim Jong Un. Ultimul dintre aceștia comandă acum o armată ce numără peste 6 milioane de soldați, cea mai militarizată țară a lumii, cu peste 25% din produsul său intern dedicat forțelor armate. Turismul într-o asemenea țară este strict controlat, însă vizele sunt rar refuzate. Doar aproximativ 1.500 de turiști din vest aleg Coreea de Nord ca destinație de vacanță și toți reușesc să acceseze teritoriul nord-coreean doar în cadrul unor grupuri organizate. Fiecare grup este alocat unui ghid turistic ce-l va însoți pe toată durata unui sejur cu obiective fixe. Partea bună, dacă ar trebui să alegem una (cu greu), este că șansele să fiți buzunăriți în asemenea condiții se apropie de zero, însă nu vă așteptați să vedeți ceva din realitatea cotidiană a populației.
Vizitatorilor le este recomandat să nu insulte sau sa arate lipsă de respect regimului condus de Jim Jung II, indiferent cât de tare i-ar tenta. Turiștii și în special ghidul ce îi însoțesc vor avea mari probleme, pentru că totul este strict monitorizat. Ca o glumă, am putea să spunem că în Coreea de Nord sunt șanse mici să fiți considerați paranoici, suspicioși sau exagerați, pentru că aici sunteți, de fapt, urmăriți la fiecare pas. Ne întrebăm dacă același lucru se întampla și în regimul nostru, de până în anii 1990. Sunt șanse mari ca similaritățile să fie frapante.
Turiștii intră în Coreea de Nord, în mod normal, prin intermediul companiei aeriene naționale, Air Koryo, companie care se poate mândri cu cea mai dubioasă distincție a calității, oferită de Skytrax – pe ultimul loc în clasamentul de profil. Uniunea Europeană a impus interzicerea zborurilor Air Koryo dinspre și spre statele membre.
Capitala țării este orasul Phenian (Pyongyang), remarcat în primul rând pentru ciudata absență a pietonilor de pe străzi și pentru arterele rutiere goale. Principalele atracții sunt mega-monumentele memoriale și statuile ce comemorează liderul Coreei de Nord, Kim II Sung. Este o destinație ciudată și un oraș neprimitor, pentru că în spatele fațadelor strălucitoare, megalomanice, locuiesc cetățenii obișnuiți, fără curent electric, mâncare și în absența oricăror drepturi umane de bază. Linia de orizont a orașului este marcată de enormul hotel Ryugyong, construcție neterminată, deși proiectul a demarat acum foarte mulți ani. Este cea mai vizibilă marcă a orașului și totodată testamentul tangibil al unui regim bolnav, născut din imaginația liderului acestuia.
Surse imagini
- Cover: hanyangdm - Pixabay | Licență Pixabay