Ghid turistic Côte d’Or

Palatul Ducilor de Burgundia din Dijon Palatul Ducilor de Burgundia din Dijon

Burgundia poate fi centrul productiei de vinuri franceze dar, in inima sa, se gaseste Côte d’Or. Intinzandu-se de-a lungul Burgundiei, de la Dijon la Beaune, Côte d’Or combina cel mai bun produs al zonei, vinurile, cu podgoriile insorite si cele mai important, soarele. Chiar si denumirea departamentului, Côte d’Or,care inseamna „colina de aur”, creeaza in mintea oricarui vizitator, imaginea podgoriilor intinse pana la limita orizontului, acoperite de lumina soarelui, reteta perfecta pentru cele mai bune vinuri.

Deloc surprinzator, degustarea de vinuri este o activitate turistica definitorie pentru intreaga zona. Exista tururi organizate in acest sens si cele mai potrivite sunt cele ghidate de localnici. Acest stil de viata a adus departamentului supranumele de „Champs Elysees-ul Burgundiei”, dar atractia nu consta doar in vinuri, este si arta culinara. Printre preparatele culinare ale zonei puteti descoperi „Oeufs en Meurette” (oua fierte in vin rosu), melci de Burgundia, sunca cu patrunjel sau painea de ghimbir – toate completand vinurile regiunii.

Bineinteles, Côte d’Or nu inseamna doar vinuri alese si mancare buna.

Partea istorica a Côte d’Or

Cu mai multe de 200 de situri istorice, de la castele la biserici si la manastiri, Côte d’Or are foarte multe de oferit oricarui turist. Una din principalele atractii turistice este Chateau d’Epoisses, un castel situat in centrul unei fortificatii duble in forma de inel, cu santuri si turnuri. Este inconjurat de case din secolul al XV-lea si este decorat cu un minunat mobilier antic si tablouri in ulei. Exista, de asemenea, si Abbey Fontenay, unul dintre cele mai valoroase situri istorice ale Frantei. Nu este doar un obiectiv protejat UNESCO, dar si un prim exemplu de arhitectura cisterciana din secolul al XII-lea. Manastirea este destul de cunoscuta si are aproxtimativ 100.000 de vizitatori in fiecare an.

Datorita istoriei extinse a zonei, aici gasim un numar mare de muzee cu tematici diferite, de la Primul Razboi Mondial si impactul acestuia in regiune, pana la muzee dedicate artei culinare, agriculuturii locale si chiar un Planetarium. Indiferent de ce ati dori sa faceti, daca vizitati Côte d’Or pentru mancarea sau pentru vin, daca doriti sa vedeti atractiile turistice istorice, sunt foate multe lucruri de facut in Burgundia. In paralel cu toate aceste activitati, se organizeaza festivaluri muzicale, aniversari istorice si festivitati din traditia locala, toate pentru o experienta de neuitat si pentru orice gust.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...