Chiar dacă rămâne prea puţin cunoscută sau înţeleasă din exterior, de la reunificare Germania a câştigat în planul destinaţiilor de vacanţă mulţumită în primul rând renaşterii Berlinului, unul dintre cele mai fascinante şi mai captivante oraşe din Europa. Dar atracţia pe care o emană Germania unificată nu este limitată doar la capitală. Campionatul Mondial de Fotbal din 2006 a reprezentat, într-un fel, un punct de cotitură, dar în legătură cu imaginea Germaniei peste hotare, reabilitarea ideii de patriotism german pentru primă dată de la război e greu de realizat. Când amatorii de fotbal au păşit pentru prima dată în oraşele din întreaga ţară, au descoperit o naţiune prietenoasă, multietnică şi multiculturală, împăcată cu ea însăşi şi bucuroasă că poate să-şi afişeze steagul naţional într-o manieră de patriotism blând.
Au trecut două decenii de la evenimentele din 1989 ce au spulberat zidul Berlinului şi au încheiat o eră de turbulenţe, un secol agonizant pentru Germania, condusă în câteva rânduri de lideri bolnavi după putere, ce au dus ţara în dezastru, aşa cum a fost împăratul Wilhelm al II-lea în 1918 sau Hitler în timpul şi după cel de-al doilea război mondial. A urmat o perioadă de aproxitmativ 40 de ani în care nu una, ci două naţiuni germane s-au privit peste graniţa creată de cortina de fier, în anii războiului rece.
Fragmentarea politică nu e ceva nou pentru Germania. Din secolul al XII-lea până la începutul secolului al XVIII-lea, Sfântul Imperiu Roman nu a oferit decât o aparentă suveranitate vastei colecţii de state din centrul Europei iar această istorie încurcată, precum şi geografia variată a ţării a dus la diversitatea culturală de acum. Potrivit unei vechi expresii germane, aerul de oraş te face să te simţi liber, iar timp de secole, multe din oraşele Germaniei s-au auto-guvernat, fără suverani feudali.
Un adevărat contrast a reprezentat jugul absolutist al statelor feudale, ce au variat de la regatele bine definite precum Prusia, Saxonia sau Bavaria, până la micuţele domenii de tip Landgrafschaft, precum Hessa sau Nellenburg, conduse de prinţii episcopi. Totuşi, fiecare dintre acestea au contribuit la moştenirea spirituală a Germaniei de astăzi, regăsită în splendorile arhitecturale şi culturale a multor aşezări umane. Reformarea protestantă şi perioada următoare şi-a lăsat şi ea amprenta; nordul Germaniei este predominant protestant, sudul este catolic dar diviziunea este departe de a fi una clară. Astfel, oraşele protestante alternează cu cele devovate papei, în vreme ce câteva localităţi au o singură biserică pentru ambele credinţe.
Contribuţia Germaniei în lumea muzicii clasice este de netăgăduit şi oferă un pretext serios pentru a o vizita, fie pentru a experimenta gloria filarmonicii din Berlin sau Inelul Nibelungilor, opera lui Wagner, fie pentru a urma paşii celebrilor compozitori: Bach în Leipzig sau Beethoven în Bonn. Reputaţia ţării de leagăn al modernismului nu se poate nici ea nega, o vizită la Bauhaus în Dessau sau la Weissenhofsiedlung din Stuttgart va reuşi să mulţumească orice amator de design. Modernismul german a fost precedat de mai vechile tradiţii în stil roman, gotic, renaşcentist, baroc sau rococo, fiecare dintre ele lăsând o moştenire bogată, de comori artistice şi arhitectonice.
Dibăcia germanilor în realizarea operelor de artă de calitate este şi ea recunoscută, de la realizările inovatoare ale lui Albrecht Dürer, la romanţele vaporoase ale lui Caspar David Friedrich. Majoritatea oraşelor germane, indiferent de dimensiuni, dispun de galerii de artă excelente, capete de listă fiind Berlin şi Cologne, două dintre centrele importante pe scena artei contemporane europene.
Bucuria transmisă de o vizită în Germania nu rezidă doar la nivel intelectual. Calitatea excelentă a berii sale derivă din Reinheitsgebot, cea mai veche lege privind puritatea mâncărurilor, lege adoptată în secolul al XVI-lea. Cultura culinară este caracterizată în mod tradiţional de mâncăruri sănătoase şi copioase, o gamă largă de mezeluri şi prăjituri delicioase, pline de calorii. Impactul pe care l-a creat emigrarea, turismul şi ambiţiile culinare a fost puternic. În consecinţă, majoritatea oraşelor germane oferă acum o selecţie de opţiuni internaţionale, încluzând aici bucătăriile greceşti, balcanice, italiene sau turceşti.
Deşi pericolele unei îngăduinţe exagerate sunt prezente tot timpul, la fel se întâmplă şi cu ideologiile diametral opuse. Tradiţiile staţiunilor balneo au luat o amploare fără precedent în Germania şi au aici o calitate mai rar întâlnită în alte părţi ale lumii. Dacă doriţi să vă delectaţi în apele sărate sau în izvoarele naturale, există un număr incredibil de staţiuni de acest gen întise pe toată suprafaţa ţării. În timpul verii, pădurile nesfârşite oferă cadrul natural excelent pentru drumeţi sau ciclişti, în timp ce Alpii tentează vizitatorii cu o serie încântătoare de pârtii de schi în timpul iernii.
Considerând tot ce am spus până acum, e lesne de înţeles că unul din motivele pentru care turiştii aleg să-şi petreacă vacanţele în Germania este de a-i cunoaşte locuitorii. Vecinii băgăcioşi ce se plâng dacă şosetele nu sunt întise pe sârma la uscat în ordine alfabetică nu sunt chiar o ficţione, dar cel mai probabil reacţiile vor fi călduroase şi veţi întâlni oameni cu sufletul şi mintea deschisă. Pentru a testa liberalismul ţării veţi putea să observaţi reacţia oamenilor atunci când se traversează strada pe roşu. Cu cât oraşele sunt mai mari, cu atât populaţia are tendinţa de a traversa prin locuri nepermise, ignorând celebrul Ampelmann (simbol al Germaniei Democrate – luminile semaforului). În contrast, veţi avea posibilitatea să vedeţi oameni care aşteaptă culoarea verde a semaforului, chiar dacă traficul lipseşte cu desăvârşire.
Renăscută din istoria agitată a secolului XX, ca un BMW cu un motor tunat, Germania este acum una din cele mai stabile şi progresiste ţări din lume, mândrindu-se cu cea mai puternică economie a Uniunii Europene şi un nivel înalt de viaţă. Se întâmplă ca Germania să fie şi ţara gazda a unei bogăţii culturale complexe, câteva oraşe cu adevărat cosmopolite, o faimoasă industrie a berii şi a vinului, plus 27 de obiective turistice din patrimoniul universal UNESCO.
Majoritatea vizitatorilor ţării aleg Berlinul sau Munchenul, dar există multe alte oportunităţi turistice importante, incuzând câteva rute tematice prin zona rurală, ce descriu caracteristicile culturale noabile ale ţării, precum rutele vinului, castelele istorice sau faimoasă Pădure Neagră, locul de unde izvorăşte Dunărea. Între cele mai importante obiective turistice ale ţării putem enumera catedrala din Cologne, cruţată de atacurile aliaţilor în al doilea război mondial, poarta Brandenburg, rămăşiţele zidului Berlinului, transformate acum într-un muzeu în aer liber şi bineînţeles celebrul festival al berii Oktoberfest. Pentru cei în căutare de obiective culturale, recomandăm abundenţa de cluburi de jazz, săli de concerte şi galerii de artă, precum Gemäldegalerie din Berlin. Cei ce doresc o privire mai realistă asupra ororilor războiului pot vizita memorialului lagărului de concentrare Dachau.
Punând la dispoziţia turiştilor toate aceste minunăţii, Germania rămâne o experienţă de vacanţă unică, ce se poate vizita pe toată durata anului. Primăvara este o perioadă fabuloasă de a o vizita, datorită numeroaselor zone verzi ce explodează în mii de culori, vara este magnifică, cu zile lungi şi însorite, chiar dacă preţurile atât de cazare, cât şi de transport sunt ceva mai mari. Toamna este potrivită pentru festivaluri, incluzând aici Oktoberfest, în timp ce iarna se poate admira celebrul târg de Crăciun iar întreaga Germanie sau cel puţin zonele montane, este acoperită de un strat mulţumitor de zăpadă.
Surse imagini
- Cover ghid Germania: Sonyuser - Pixabay | Licență Pixabay