Ghid turistic Guam

Resort turistic în Tamuning Resort turistic în Tamuning

Situat în apele calde ale Oceanului Pacific, Guam este un paradis tropical de plaje cu nisip fin şi recife de corali. O croazieră în Guam vă va dezvălui abundenţa frumuseţilor naturale şi moştenirea culturală unică, ce a supravieţuit aici secole întregi. Se crede că insula a fost locuită de emigranţi porniţi din partea de sud – est a Asiei, acum 4.000 de ani. Principala cultură dezvoltată aici este Chamorro, o societate cu o structură avansată, bazată pe vânătoare şi pescuit, care presupune tehnici avansate de horticultură. Localnicii erau buni ţesători şi fabricanţi de produse ceramice, precum şi constructori pricepuţi de ambarcaţiuni de tip canoe. Chamorro era o societate matriarhală iar femeile din Guam sunt cele care au păstrat vii tradiţiile culturale, incluzând aici muzica, dansul şi limba, până în ziua de astăzi.

Guam este cea mai mare insulă a arhipelagului Micronezia, situată în partea de sud-est al acestuia. Acoperă peste 500 kmp, cu partea de sud punctată de vârfuri vulcanice acoperite de pajişti extinse şi păduri. Partea nordică consistă într-un platou coralifer şi recife de corali ce înconjoară insula din toate părţile. Râurile de mici dimensiuni ce curg dinspre înălţimi lasă locuri unor mici golfuri limpezi, fără formaţiuni de corali. Există numeroase întinderi de plaje de bună calitate, un motiv suficient pentru a spune că Guam poate fi locul unde vă puteţi petrece vacanţa perfectă.

Vremea este caldă şi însorită, cu lungi perioade de soare arzător. Insula beneficiază de un climat maritim tropical, cu temperaturi constante şi umiditate ridicată. Clima de aici a permis dezvoltarea unei faune şi flore deosebite. Din păcate, introducerea de noi specii de animale a cauzat dispariţia altora, locale, în special în rândul păsărilor. Cele câteva specii rămase sunt considerate în pericol de dispariţie şi sunt acum conservate în rezervaţia naturală Guam National Wildlife Refuge. Invaziile speciilor străine au pus în pericol şi flora insulei. Mare parte a paturii de vegetaţie care acoperea în trecut insula a fost pierdută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cocotierii au fost infectaţi de un virus devastator, ce a dus la înlocuirea pădurilor insulei cu o nouă specie de arbori de provenienţă americană, numită tanga tanga. Arborii au fost plantaţi pentru a împiedica eroziunea semnificativă a solului, ce ameninţă din ce în ce mai mult insula. Frumoasele recife de corali sunt protejate prin lege iar ultimele exemplare de ţestoase sunt păstrate în Turnon Bay.

Mâncarea tradiţională joacă un rol important în bucătaria din Guam şi se încadrează, fără îndoială, în genul gastronomic prezent în această parte a Pacificului. Fructele de mare se folosesc din abundenţă: homarii, caracatiţele şi peştii sunt copţi sau prăjiţi şi serviţi cu legume şi fructe. Sashimi este un fel de mâncare reprezentativ şi foarte apreciat. Restaurantele de aici sunt destul de cosmopolite, oferind reţete gastronomice internaţionale, în special din bucătăria japoneză, coreeană sau thailandeză.

Populaţia din Guam este renumită pentru căldura şi ospitalitatea de care dă dovadă. Localnicii, toate activităţile legate de ocean pe care le puteţi întreprinde aici, peisajele extraordinare, liniştea locului şi cultura Chamorro păstrată aici de secole, sunt motive suficiente care v-ar putea determina să vizitaţi în curând Guam!

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...