Ghid turistic Guyana Franceză

Litoral tipic, cu mangrove Litoral tipic, cu mangrove

Situată între Caraibe şi bazinul Amazonului, în America de Sud, Guyana Franceză este un paradis înţesat de bogăţii naturale şi câteva arii protejate cu grijă, adăpost pentru mai multe specii de animale. Întemeiată iniţial de francezi în 1604, ţara a câştigat în notorietate prin închisoarea de maximă securitate din locul cunoscut acum ca şi Insula Diavolului, în funcţie până în 1951. În ziua de astăzi, structura vechilor facilităţi este menţinută cu mare grijă, dar cei mai mulţi dintre europeni sunt atraşi în Guyana Franceză de baza spaţială europeană de la Kourou, loc de unde agenţia europeană îşi lansează sateliţii.

Centrul Spaţial Kourou este o bază combinată, de cercetare şi lansare a programelor spaţiale europene. Există între 8 şi 10 lansări în fiecare an şi dacă doriţi să fiţi acolo pentru un asemenea eveniment, verificaţi agenda organizaţiei de pe internet. Să priviţi lansările nu costă niciun ban, puteţi să vă înregistraţi pe e-mail şi să aplicaţi pentru un bilet. În Kourou, autobuzele vă vor conduce într-o zonă mai înaltă, unde puteţi să urmăriţi numărătoarea inversă pe un ecran gigant. Chiar şi la 10 kilometri distanţă de punctul de lansare, veţi putea vedea norul enorm de vapori lăsat în urmă de rachete în timp ce decolează. Pe măsură ce dispar în spaţiu, atmosfera capătă un tremurat bizar şi zgomotul este infernal.

În colţul extrem din nord-vest, lângă râul Maroni ce marchează graniţa cu Surinam, se află micuţa comunitate de coastă Awala-Yalimapo. Plaja de aici, Plages les Hattes, are doar 3 kilometri în lungime însă în timpul sezonului dintre mai şi iulie, aproape 100 de broaşte ţestoase cu spatele de piele vin aici pentru a-şi depune ouăle în fiecare noapte, laolată cu câteva din alte specii. Proiectul Mirette este un program francez de cercetare al ţestoaselor, la care puteţi să luaţi parte periodic şi discret, pe măsură ce savanţii numără ouăle sau măsoară şi cântăresc simpaticele animale.

Pentru a învăţa cum să observaţi ţestoasele fără a le deranja, vizitaţi KWATA din Cayenne sau Maison de la Reserve din Awala-Yalimapoi. Aceste distric dispune de câteva plaje fabuloase, precum Montjoly de lângă capitala Guyanei Franceze, Cayenne. Este de departe cea mai bună plajă din regiune. Pescarii şi înotătorii de toate vârstele sunt invitaţi aici pentru a se bucura de Insula Diavolului, să pescuiască din vârful rocilor golaşe de pe malul mării. Când sunteţi la plajă, este recomandat să vă îmbrăcaţi cât mai modest.

Alte activităţi notabile includ vizitarea rezervaţiei naturale Mouragues, cascadele Fourgasse şi mlaştinile Kaw. Pe parcursul acestor zone sau în preajma lor puteţi practica mountain biking, trekking şi alte activităţi în aer liber. Bineînţeles, totul ţine de starea vremii. Există două sezoane în Guyana Franceză, unul uscat şi unul umed. Cel umed şi ploios ţine din decembrie până în iulie iar cel uscat din august până în decembrie. Sezonul uscat este potrivit pentru turism, pentru că ploaia poate îngreuna substanţial explorarea în aer liber. Chiar dacă este destul de cald pe toată durata anului, unele nopţi pot fi destul de răcoroase.

Guyana Franceză este şi gazda unui amestec colorat de culturi. Un ţinut nativ, un pământ al explorărilor şi fost centru al comerţului de sclavi din regiune, istoria extraordinară a Guyanei Franceze şi-a pus amprenta în fiecare sector al societăţii din vremurile contemporane şi poate fi simţită într-un număr important de locuri aproape mitice: Iles du Salut, ce include infama Insulă a Diavolului, locul în care prizonierii erau ţinuţi, Mount Favard, tabăra de transport de la Saint-Laurent du Maroni şi biserica Iracoubo.

De la întâlnirile cu varietatea de culturi autentice până la observarea locului de naştere al ţestoaselor Dermochelyidae, de la examinarea vieţii de condamnat din colonie până la navigarea de-a lungul râurilor maiestoase, de la căutătorii de aur până la observarea faimoşilor papagali Tucan sau incredibilele lansări ale rachetelor Ariane, Guyana Franceză dispune de foarte multe lucruri de oferit.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...