Guyana, o ţară de o frumuseţe naturală excepţională, este o combinaţie splendidă dintre senzaţiile din Caraibe şi America de Sud, cu amprenta fascinantă a unui trecut turbulent. Aşezată în colţul de nord-est al continentului sud-american, Guyana se întinde pe o lungime de peste 720 de kilometri, de la lunga sa coastă atlantică până la densa pădure ecuatorială şi savanele largi Rupununi.
Olandezii sunt cei care au întemeiat prima aşezare europeană aici în jurul anului 1616. Apartenenţa acestor teritorii a rămas însă neclară până la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Izbucnirea războaielor napoleoniene din Europa au adus după sine o perioadă de conflict, în timpul căreia Guyana a trecut pe rând prin mâinile francezilor, olandezilor sau englezilor. Britanicii sunt cei care rămân într-un final în posesia acestuia, după înfrângerea lui Napoleon din 1815. Teritoriul a fost declarat colonie sub numele de Guyana Britanică, un statut pe care l-a păstrat până în 1966 când a fost declarat independent.
După abolirea sclaviei în 1834, proprietarii de plantaţii au început să importe mână de lucru din India. Indienii sunt acum cel mai mare grup al ţării, majoritatea locuind în zonele rurale agricole, în special în jurul Demerara. Alţi emigranţi ce se pot găsi aici sunt nord-americanii, europenii (cei mai mulţi portughezi, britanici şi olandezi) şi chinezii.
Atracţiile din Guyana variază de la casele pompoase din lemn ale capitalei Georgetwon până la splendoarea incredibilă a pădurilor ecuatoriale, plajelor, savanelor şi a râurilor ce captivează turiştii veniţi aici în tabere, pentru trekking, pescuit sau dacă sunt norocoşi, de a vedea un jaguar. Capitala pitorească Georgetown este şi cel mai mare oraş al ţării şi principalul port şi poarta de acces. Este un oraş cu hoteluri moderne şi confortabile, clădiri coloniale rafinate şi bulevarde largi, mărginite de o linie de arbori decorativi. Arhitectura izbitoare de lemn este caracteristica moştenită de la olandezi şi apoi de la britanici. Georgetown oferă o introducere evocatoare a Guyanei. Nu rataţi catedrala Saint George, despre care se spune că ar fi cea mai înaltă clădire din lemn a lumii.
Viaţa în Guyana este dominată de râurile năvalnice, incluzând Demerara, Berbice şi Essequibo, cursuri de apă ce furnizează adevărate autostrade prin mijlocul pădurilor tropicale şi ale junglelor din interior. Omul a avut un impact destul de mic în această zona, Guyana reuşind să rămână una dintre cele mai fascinante teritorii pentru aventurieri sau exploratori.
Avansând spre interior la bordul unei ambarcaţiuni, al unui avion uşor sau a unei maşini 4×4, întâlniţi extraordinara moştenire naturală a ţării, ce se întinde ca un covor tropical. Jaguarii încă mai hoinăresc prin păduri iar sunetele stranii ale maimuţelor bocitoare încă se mai aud din înălţimea copacilor. Vidra gigant, caimanul negru şi arapaiama (cel mai mare peşte de apă dulce din lume) înoată de-a lungul râurilor din Rupununi. Nuanţe de stacojiu, galben şi albastru explodează prin verdele intens al pădurii în timp ce papagalii Ara ţâşnesc precum săgeţile de-a lungul spaţiilor largi dintre coroanele superioare ale copacilor. Papagalii Toucan şi misteriosul vultur harpie mătură frunzişul, în timp ce frumosul dar mai puţin cunoscuta pasăre Rupicola leneveşte în jurul cascadelor Kaieteur. Mai mult de 700 de specii de păsări indigene împodobesc pădurile din Guyana.
Râurile năvalnice şi densa pădure tropicală din Guyana sunt înţesate de peisaje naturale extraordinare. Cascadele Kaieteur, incluse în topul celor mai frumoase cascade din lume, sunt locul în care râul Potaro cade de la o înălţime de peste 200 de metri de pe Platoul Pakaraima, pentru a forma una dintre cele mai frumoase cascade ale lumii. Magnitudinea cascadelor este senzaţională, neputând fi descrisă în cuvinte. Nu este singura cascadă de acest gen din Guyana, căderile de apă Orinduik sau Marshall având şi ele farmecul lor. Muntele Roraima este sursa de inspiraţie a lui Arthur Conan Doyle în scrierea capodoperei literare „Lumea pierdută” („Lost World”).
Pentru cei mai aventuroşi dintre noi, Guyana este un loc al minunilor. Pentru eco-turisşti este ţara în care natura îşi afişează cele mai mari bogăţii. Simţiţi frumuseţea naturii ce vă ajunge în suflet. Descoperiţi experienţe pe care nu le veţi uita niciodată. Descoperiţi sălbăticia Guyanei!
Surse imagini
- Cover ghid țară: Matt Shea - Flickr | CC BY 2.0 Generic