Ghid turistic India

Taj Mahal Taj Mahal

Cu peisaje ce variază de la cel mai înalt munte al lumii la coaste tropicale, India dispune de o infinită diversitate de oameni şi locuri de explorat. Imaginile şi sunetele acestei ţări enorme au un efect fermecător şi stăruiesc îndelungat în memorie. În ciuda progresului adus cu sine de globalizarea din secolul XXI, de creşterea prosperităţii, industriile high-tech şi înmulţirea numărului de maşini, India păstrează în mare diferenţele sale hipnotice, un fel de calitate a vieţii parcă cusută şi făcută de mână în casă, ce o diferenţiază de orice alt loc.

Există mărturii din cele mai vechi timpuri ale marilor mişcari umane de-a lungul Asiei de sud, înlocuind câteodată populaţia existentă, altădată integrându-se cu aceasta. Ei sosesc din partea vestică şi centrală a Asiei în serii masive prin trecătorile semeţe din partea de nord-vest, aducând cu ei rudimentele credinţei hinduismului, pentru a fi mai apoi elaborată într-o religie de un grad înalt de complexitate. Alte religii, precum budismul, islamismul, creştinismul sau zoroastrismul, s-au dezvoltat şi au fost absorbite ulterior de arhicunoscutul burete indian. Cu aceşti oameni şi religiile lor au sosit o varietate de grupuri etnice, fiecare cu arta, arhitectura, cultura, filozofia, ştiinţa şi tehnologia proprie, toate influenţând masiv încâlcitul mozaic indian.

Decorurile indiene prezintă şi comori arhitectonice realizate de mâna omului, martori ale marilor religii şi civilizaţii ce au îmbogăţit din punct de vedere spiritual ţara. Monumentele de acum, dupa secole întregi de neglijenţă, au fost preluate pentru a fi restaurate de către institutul de arheologie din India. Locurile de văzut sunt nenumărate: gopurele hinduse (turnuri ale templelor) din sud, treptele din Varanasi (Benares), mănăstirile carstice din Ajanta şi Ellora, frumoasele sculpturi erotice din Khajuraho, palate splendide de marmură, fortăreţe şi mausolee ale împăraţilor şi maharajahilor din Agra şi Rajasthan, clădirile guvernamentale coloniale din New Delhi, stilul gotic-oriental neobişnuit ale structurilor municipale din Mumbai (fostul Bombay).

Cocioabele localităţilor din districtele pestriţe stau adesea în umbra zgârie-norilor, construiţi chiar de locatarii acestor colibe rudimentare. Aici femeile cară grămezile de cărămizi pe cap la fel de graţios ca atunci când o fac cu ulcioarele de apă. Femeile sunt responsabile şi de altă caracteristică importantă a peisajului indian: grămezi din bălegar de vacă păstrate pentru a fi ulterior folosite ca şi combustibil, adesea modelate în formă de movile.

Singura constantă a acestui peisaj gigantic este prezenţa oamenilor. Chiar şi în spaţiile vaste ale deşertului din Rajasthan sau pe platoul central al Indiei, Deccan, oamenii apar peste tot, un membru al unui trib local pe şaua unei cămile sau o femeie singuratică ţînând în gură eşarfa pentru a nu înghiţi praful în timp ce transportă ulcioarele de apă sau un mănunchi de vreascuri pentru foc. Dacă în timp ce călătoriţi prin spaţiile largi vedeţi de-a lungul întregului orizont un singur copac, aveţi şanse mari ca acolo să întâlniţi un sadhu (om sfânt) odihnindu-se la umbra acestuia.

Milioanele de oameni ce mişună prin New Delhi, Mumbai sau Calcutta au devenit legendari. Mulţimea se înghesuie pe străzi, coboară în număr mare din micuţele ricşe şi se caţără în vârful autobuzelor sau a trenurilor. O familie de patru sau de cinci persoane poate să încapă pe un singur scooter şi o întreagă clasă de elevi încape într-un minuscul car tras de boi. Este riscant. Autobuzele se pot răsturna, pasagerii din vârfurile vagoanelor pot fi măturaţi efectiv de cablurile de curent ce atârnă la întâmplare, dar ei acceptă riscul pentru a călători gratuit. În ciuda impresionantului progres economic, există încă un număr impresionant de persoane ce trăiesc într-o sărăcie lucie, în mod particular în oraşele majore dar şi în zonele rurale. În India, sărăcia a fost născută într-un fel de resemnare, pe care vesticii o găsesc greu de explicat.

Înghesuiala poate fi şi ea un concept străin multor vizitatori, dar este un mod de viaţă în India. Şi toată lumea face loc vacilor, sacre la hinduşi. Vaca are dreptul de a intra oriunde, fie că merge nonşalant prin centrele oraşelor sau traversează autostrada. Nu o să-i daţi de cap; India este o ţară unde religia este peste tot. Chiar dacă înscrisurile constituţionale de astăzi descriu India ca un stat laic, religia joacă încă un rol important în viaţa de zi cu zi: pe străzi precum şi în arhitectură, sculpturile sau picturile de pe marile sale monumente.

Să vorbim puţin despre cea mai frumoasă clădire a Indiei: Taj Mahal. Este una din puţinele oportunităţi din viaţa voastră când toate aşteptările vi se vor spulbera, indiferent de superlativele pe care le-aţi auzit despre Taj Mahal. Indiferent de câte imagini aţi văzut, indiferent de câtă literatură aţi citit. Rabindranath Tagore a avut dreptate când a spus ca Taj Mahal este „o lacrimă pe faţa eternităţii”. Vedeţi-l la răsărit de soare. Puneţi-vă Agra pe lista de priorităţi şi includeţi Taj Mahal în itinerariul vostru.

Cu o cultură veche de 5.000 de ani, o multitudine de limbaje şi dialecte, o confluenţă a religiilor şi diferitelor comunităţi ce însumează peste 1 miliard de oameni, trăind împreună în armonie, India este mai mult decât o întindere de pământ. Este un sistem de valori; o tapiserie culturală bogată, ale cărei edificii sunt construite pe baza pluralismului şi a diversităţii.

Decorurile subcontinentului indian oferă o serie uimitoare de contraste. Pentru iubitorii munţilor există semeţii munţi Himalaya din partea de nord iar colinele înverzite de pe treptele vestice şi estice ale sudului Indiei oferă rute incredibile pentru drumeţii şi trekking. Pentru entuziaştii plajelor şi a sporturilor de apă, coastele litorale ale Indiei oferă nenumărate întinderi romantice de nisip mărginite de palmieri.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...