Palatul Dolmabahçe

Palatul Dolmabahçe văzut dinspre Bosfor Palatul Dolmabahçe văzut dinspre Bosfor

Detalii Istanbul

Palatul Dolmabahce, unul dintre cele mai fascinante palate din lume, a fost construit in secolul al XIX-lea. Constructia palatului a avut loc intr-o perioada in care influentele vestice au fost foarte pregnante, o data cu venirea la puterea a sultanului Abdul Medjid, in 1839.

Palatul construit de acesta intre anii 1850 – 1856 se afla intr-o zona de 110.000 metri patrati.

Pe masura ce veti rataci prin salile palatului, veti simti, fara indoiala, maretia imperiului apus. Si veti recunoaste cele trei structuri din care acesta este constituit: Selâmlık, salonul Muayede si Haremul. Proiectul palatului a fost conceput de catre cei mai importanti arhitecti ai perioadei, Karabet si Nikoğos Balyan. Au fost implementate „tehnologii de lux”, precum incalzirea centrala, electricitatea si telefonul. Palatul Dolmabahce, cu toate aceste proprietati, este cea mai moderna constructie a perioadei in care a fost conceput, totodata cladirea cu cea mai puternica influenta occidentala. Palatul are 45.000 metri patrati de suprafata utilizabila, 285 de camere, 46 de sali, 6 bai turcesti, 68 de toalete si covoare care acopera o suprafata totala de 4.454 metri patrati.

Cea mai frumoasa parte a Palatului Dolmabahce este Mabeyn, locul in care sultanii discutau problemele de stat. La intrare, viziatorii sunt primiti in salonul Medhal, scarile de cristal (Kristal Merdiven) fac legatura cu etajul superior, salonul Süfera este locul in care erau delectati ambasadorii iar Kırmızı Oda (Camera Rosie) este cel in care acestia erau primiti de catre sultan. Toate infatiseaza maretia Imperiului Otomoan. Salonul Zülvecheyn de pe etajul superior este un pasaj spre camera speciala a sultanului din sectiunea Mabeyn. In aceasta camera speciala, exista o splendida baie turceasca, conceputa pentru sultan, pentru care marmura a fost adusa tocmai din Egipt.

In zilele de sarbatoare sau cele traditionale, tronul de aur din Palatul Topkapi era adus si instalat aici, pentru ca sultanul sa primeasca si sa salute oficialitatile statului. Palatul Dolmabahce este, in primul rand, printre cladirile otomane cu cea mai interesanta arhitectura ale secolului XIX. Exemplul monumental al capitalei otomane, influentat de apropierile estetice ale arhitecturii europene dominante din acea perioada, cuprinde multe caracteristici ale traditiei otomane de constructie a palatului.

Categoric, Palatul Dolmabahce are o semnificatie mai mare pentru poporul turc. Mustafa Kemal Ataturk, liderul suprem, a folosit palatul ca resedinta si a stat aici in perioada de suferinta de pana in moartea sa. Acestea sunt cele mai importante motive pentru care palatul este vazut dintr-o perspectiva speciala, cu un sentiment de respect deosebit. Acelasi presedinte Mustafa Kemal Atatuk a initiat si procesul de transformare al palatului in muzeu. Si, cu toata maretia sa, Dolmabahce a devenit un muzeu nu doar pentru membri palatului, ci si pentru restul lumii, pentru ca oricine sa se poata bucura de frumusetea sa.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Dolmabahçe Cad., Besiktas, Istanbul

 • Transport

  autobuz DT2, T4, 22E, 28, 40, 56, 256;
  tramvai pana la statia Kabataş, apoi pe jos.

 • Telefon
  +90.212.236.9000
 • Website
 • Orar

  marti, miercuri, vineri si duminica / 09:00 – 16:00;
  in timpul iernii se inchide o ora mai devreme.

 • Tarif

  Selamlik 12$ / persoana;
  Harem 8$ / persoana;
  bilet combinat Selamlik + Harem $16 / persoana.

Etichete:

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...