Ghid turistic Istanbul

Podul Bosfor, legătura dintre Asia și Europa Podul Bosfor, legătura dintre Asia și Europa

Istanbul, fostul Constantinopol, este descris ca fiind intersectia dintre Europa si Asia. Misticismul si glamourul sau sunt o legatura armonioasa intre antic si modern, trecut si prezent, est si vest. Este un oras vast si aglomerat, de 13 milioane de oameni si se mandreste cu o istorie imperiala care se intinde pe o durata de peste 1.500 de ani. Desi nu mai este capitala Turciei, Istanbulul ramane inima culturala a tarii.

Istanbul este situat pe malul superbului Bosfor, unde se intrepatrund apele Marii Negre, ale Cornului de Aur si ale Marii Marmara. Acesta este unul dintre orasele cele mai incantatoare si mai vibrante din lume. Orasul are multe de oferit. Mostenirea sa arhitecturala este greu de egalat – moschei otomane cu minarete unice, structuri bizantine, palate vechi, biserici ortodoxe stravechi si multe, multe altele. Exista, de asemenea, o multime de muzee importante si cateva mari bazare, demne de a fi vizitate. In concluzie, fiti generosi cu timpul vostru, atunci cand sunteti in Istanbul.

Ca un rezultat al industrializarii rapide din ultimii ani, o mare parte din populatia rurala a inceput sa migreze spre metropole. Dar, cu economia Turciei in plina crestere, Istanbulul este in prezent in oras infloritor sau cel putin prosper. In ultima perioada, orasul a devenit unul cosmopolit: scena muzicala si artistica este deosebita, iar noile galerii de arta, barurile si cluburile, magazinele de haine de designer si restaurantele sunt deschise aproape tot timpul.

Aceasta metropola intinsa detine multe comori, noi si vechi. Este cunoscut sub mai multe nume: Bizant (in timpul Imperiului Roman de Rasarit), Augusta Antonina (poreclit asa de catre imparatul Septimius Severus), Noua Roma si Constantinopol (numit asa dupa Constantin cel Mare), pana cand, in cele din urma, se ramane la varianta de Istanbul. Este „Regina Oraselor”, fiind cel mai mare oras din Turcia si al treilea cel mai mare oras al lumii. Cele 27 de provincii pe care le cuprinde se ridica maiestuos pe o peninsula acoperita de apa – Stramtoarea Bosfor, Hornul de Aur si Marea Marmara. Se intinde pe ambele parti ale Bosforului, atat in partea europeana, cat si in cea asiatica – Anatolia in Asia si Tracia in Europa. Istanbulul mai este numit si „Poarta spre fericire” (Dersaadet). Intr-adevar, este un oras plin de istorie si cultura – o casa a comorilor, recunoscuta ca parte a patrimoniului UNESCO. A fost martorul ridicarii si caderii multor imperii de-a lungul timpului, datorita statutului de capitala a Imperiului Roman, cel Bizantin, Latin si Otoman. Cu toate acestea, Istanbul nu mai este acum capitala Turciei, ea mutandu-se la Ankara (din considerente preponderent strategice).

Similar Romei, acest oras a fost construit tot pe sapte coline. Astazi, veti gasi cate o moschee pe fiecare din aceste sapte coline. Exista si cladiri faimoase pe plan international – fabuloasa Hagia Sophia, Hipodromul din Constantinopol, Palatul Topkapi si multe altele.

Moscheea Hagia Sofia
Ayasofya sau Hagia Sofia este „Marea Moschee” a Istanbulului

Multe dintre acestea sunt marcate de opulenta si splendoare – mozaicuri minunate, cladiri marete, cisterne subterane. Majoritatea pot fi gasite in Orasul Vechi (Vechiul Stambul asa cum il numesc unii). Locul este, fara doar si poate, un muzeu in aer liber! Acum, nu trebuie sa aveti impresia ca Istanbulul este doar despre ramasite istorice. Chiar daca a pastrat foarte multe urme ale istoriei sale, puteti vedea ca a facut un pas imens inainte, in cultura si civilizatie. Progresul si modernitatea se pot vedea in tehnologie, transport si „joie de vivre” unica acestui oras. Este gazda nu doar a numeroaselor bijuterii istorice si culturale, dar si cluburilor fierbinti si aglomerate, barurilor si restaurantelor. Exista o energie unica pe care Istanbulul o emana si puteti realiza modul in care orasul respira viata in galeriile moderne de arta, cluburi si baruri. Asigurati-va ca aveti timp atat ziua pentru a-i admira maretia incepand de dimineata, cat si noapte pentru a dansa intr-una din discotecile sale vibrante.

Alte districte ale orasului includ mall-uri comerciale moderne, cartiere rezidentiale de lux si centre educationale. Bineinteles, ar trebui sa aruncati o privire si in gradinile de ceai (cay bahcesi) si in taverne (meyhane), unde puteti afla mai multe despre cultura orasului, de vreme ce o sa ciocniti pahare cu localnicii.

Districtele Istanbulului

  1. Adalar
  2. Arnavutköy
  3. Ataşehir
  4. Avcılar
  5. Bağcılar
  6. Bahçelievler
  7. Bakırköy
  8. Başakşehir
  9. Bayrampaşa
  10. Beşiktaş
  11. Beylikdüzü
  12. Beyoğlu
  13. Büyükçekmece
  14. Beykoz
  15. Çatalca
  16. Çekmeköy
  17. Esenler
  18. Esenyurt
  19. Eyüp
  20. Fatih
  21. Gaziosmanpaşa
  22. Güngören
  23. Kadıköy
  24. Kağıthane
  25. Kartal
  26. Küçükçekmece
  27. Küçükçekmece
  28. Pendik
  29. Sancaktepe
  30. Sarıyer
  31. Silivri
  32. Sultanbeyli
  33. Sultangazi
  34. Şile
  35. Şişli
  36. Tuzla
  37. Ümraniye
  38. Üsküdar
  39. Zeytinburnu
  40. Central Merkez

Aceasta incantare turceasca ofera Asia si Europa in acelasi oras, cea mai buna potrivire in materie de vechi si nou. O zi sunteti ocupati cu imaginile si sunetele istanbulului istoric, a doua zi sunteti in Grand Bazaar pentru a negocia achizitionare unui covor superb. Un moment degustati un vin local bun, urmatorul moment va treziti dansand intr-unul din numeroasele cluburi din zona. Da, exista numeroase motive pentru a va scufunda efectiv in hotspot-ul turistic al Turciei.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...