Domurile in cascada si cele sase minarete ale Moscheei Albastre (sau Moschee Sultanahmet) domina linia orizontului in orasul Istanbul. In secolul al XVII-lea, Sultanul Ahmet a dorit sa construiasca un loc de rugaciune care sa rivalizeze cu Hagia Sofia iar moscheea rezultata primeste numele lui. Cele doua minuni arhitectonice stau acum una langa cealalta in principala piata a orasului. Este la latitudinea viziatorilor sa determine care dintre ele este mai impresionanta.
Moscheea Albastra a fost comandata de Sultanul Ahmet atunci cand el avea doar 19 ani. A fost construita langa Hagia Sofia pe locul in care se gasea un vechi hipodrom si un palat imperial bizantin (ale carui mozaicuri in Muzeul Mozaicului din apropiere). Constructia incepe in 1609 si dureaza sapte ani. Moscheea Albastra este conceputa de catre arhitectul Mehmet Aga, dupa ce predecesorii lui fusesera executati, in incercarea de a finaliza cladirea. Sultanul Ahmet a fost atat de nerabdator de a-si vedea creatia completa, incat a asistat personal la derularea lucrarii. Din pacate, sultanul moare la doar un an dupa finalizarea moscheei, la varsta de 27 de ani. El este inmormantat in afara moscheei, impreuna cu sotia si cei trei baieti ai lui. Complexul initial al moscheei cuprindea o madrasa, un spital, un han, o scoala primara, o piata, un imaret si mormantul fondatorului. Majoritatea acestor cladiri au fost demolate in secolul XIX.
Una dintre caracteristicile notabile ale moscheei se poate vedea de la foarte mare distanta. Este vorba despre cele sase minarete, dispunere unica pentru o moschee, datorita faptului ca, in general, constructiile religioase musulmane nu au decat patru. Potrivit unor legende locale, sultanul a comandat minarete de aur, in limba turca „altin”, cuvantul aur fiind confundat cu „alti”, corespondentul numarului 6 in limba turca. Indiferent de originea acestei caracteristici, constructia celor sase minarete a provocat, la vremea respectiva, un scandal destul de mare. Cea mai sfanta moschee din lume (Haram) se afla la Mecca si avea tot sase minarete. Intr-un final, sultanul a trimis arhitectii la Mecca si a adaugat un al saptelea minaret. Un alt detaliu izbitor al exteriorului Moscheei Albastre este frumoasa cascada de domuri care par ca se revarsa de sus, din domul principal. Arcadele de sub fiecare din aceste domuri adauga, de asemeni, un ritm vizual propriu. Nimic din exterior nu este albastru. Numele vine de la gresia albastra din interior.
Principala intrare din partea de vest este frumos decorata si merita sa va aruncati o privire. Cu toate acestea, vizitatorii si oamenii de alte religii decat cea musulmana sunt obligati sa foloseasca intrarea din partea de nord, de langa hipodrom. Agatate de aceasta poarta, sunt lanturi simbolice, care incurajeaza pe toata lumea, chiar si pe sultanul venit calare pe cal, sa aplece capul inainte de a intra. In interior, tavanul inalt este captusit cu 20.000 de placi din gresie albastra, caracteristica ce da numele de Moscheea Albastra. Exemplele de gresie fina Iznik din secolul al XVI-lea prezinta aranjamente florale, arbori si modele abstracte. Efectul general confera moscheei un aspect incantator, unul din cele mai frumoase din Istanbul. Placile de gresie Iznik pot fi vazute in galerii si pe peretele din partea de nord, deasupra intrarii. Celelalte placi de gresie, cu un design mai putin delicat, au fost facute in Kütahya.
Interiorul este luminat de 260 de ferestre, in prezent replici inferioare ale vitraliilor din secolul al XVII-lea.
In serile de vara, la ora 21:00, la Moscheea Albastra se desfasoara spectacole de lumini si prezentari istorice narative. Comentariile sunt oferite in limbile turca, engleza, franceza si germana, in functie de seara.
Detalii obiectiv turistic
- Adresa
Centrul istoric Sultanahmet, Istanbul
- Transport
cu tramvaiul pana in Sultanhamet
- Telefon+90.212.518.1319
- Website
- Orar
in fiecare zi 09:00 – 18:00 cu exceptia orelor de rugaciune (30 de minute, de 5 ori pe zi) si vineri la pranz
- Tarif
gratuit
Surse imagini