Palatul Topkapı

Panoramă a Palatului Topkapi Panoramă a Palatului Topkapi

Detalii Istanbul

Cand ne gandim la Sultanahmet, unul dintre primele muzee care ne vin in minte este Palatul Topkapi. Este unul dintre cele mai mari si mai vechi palate inca existente in prezent. Dupa infiintarea acestuia in secolul XV, aceasta minunata si misterioasa structura a devenit decorul fiecarei etape din viata dinastiei otomane, conducatoarea Imperiului Otoman.

Dupa declaratia de independenta a Republicii Turcia, palatul a fost transformat intr-un muzeu. Astazi, o multitudine de artefacte de o valoare inestimabila si unice in lume, se gasesc expuse in salile palatului.

Dupa cucerirea Constantinopolelui, sultanul Fatih Mehmet declara orasul capitala a imperiului si muta imediat tronul din Edirne in peninsula istorica. El comanda construirea Palatului Topkapi, acesta fiind construit in 1470. Platul este situat intr-o zona cu o suprafata de aproximativ 700.000 metri patrati si inconjurat de o zid lung de cinci kilometri. La timpul construirii acestuia, era cel mai magnific palat construit vreodata. Palatul Topkapi a functionat ca si resedinta a sultanilor otomani si familiile acestora, cat si ca centru a guvernului otoman. In plus, palatul gazduia trezoreria, monetaria, arhivele imperiale, institutiile de invatamant avansat ale imperiului si haremul sultanului.

Perioada cea mai extravaganta din istoria Palatului Topkapi a durat pana in anul 1853, cand centrul guvernamental a fost mutat in Palatul Dolmabahce. Dupa infiintarea republicii, palatul este restaurat si transformat intr-un muzeu.

Dupa intrarea in palat prin Poarta Sultanului (cunoscuta sub numele de „Bab-ı Hümayun”), ne aflam in prima incinta. Printre sectiunile importante ale muzeului localizate aici, gasim Pavilionul de Gresie, Muzeul de Arheologie, monetaria si regimentul de garda. Haremul este numele dat sectiunilor din palat ocupate in trecut de mama sultanului, sotiile si concubinele acestuia, plus eunucii, administratorii haremului. Haremul Palatului Topkapi cuprindea nu mai putin de 400 de camere conectate prin coridoare lungi si inguste. Mai presus de toate, haremul era inchis tuturor celor de afara si reprezinta unul dintre cele mai misterioase aspecte ale vietii otomane. Povestile si legendele care inconjoara haremul pentru sute de ani, fascineaza si acum. Conducatorul mare al haremului era Valide Sultan sau mama sultanului, cea mai puternica femeie din Imperiul Otoman. Prin urmare, concubinele care au avut onoarea de a deveni sotiile sultanului, se luptau pentru a-si promova proprii fii (printii) ca mostenitori ai tronului. Un tur al haremului de la Topkapi incepe cu cele 40 de camere alocate mamei sultanului. Dupa acestea, incep baile haremului, loc de inspiratie pentru diferite picturi, mai nou fotografii si filme, pe durata a sute de ani. In final se intra in salonul sultanului, decorat cu exemple minunate de gresie turceasca din secolul al XVI-lea. Salonul include o fantana si o piscina.

Sala de consilii, cunoscuta sub numele de „Divan-ı Hümayun”, este gazda cabinetului Marelui Vizir si a sfatuitorilor acestuia. Chiar daca sultanului nu ii era admisa intrarea la intrunirile de aici, el putea sa auda discutiile din spatele unei ferestre largi. Ambasadorilor le erau oferite aici, in mod frecvent, mese festive si ceremonii opulente. Gasim aici si o colectie extinsa de armament, din perioade de timp diferite. Aceste arme, folosite de catre armata si oficiali, erau primite ca si daruri din partea altor natiuni.

A treia incinta a palatului era spatiul privat al acestuia, in care intrarea era permisa doar pe baza unor permisiuni speciale, prin poarta numita „Bab-üs Saade” (Poarta Fericirii). Sultanul obisnuia sa se intalneasca aici cu oameni de stat, numiti ca reprezentati speciali in aceste sectiuni ale palatului. Din ratiuni de securitate, doar persoanele mute sau surde aveau voie sa-l serveasca pe sultan pe tron.

Exemple extrordinare de bijuterii turcesti mestesugite in perioade diferite, precum si bijuterii aduse in Imperiul Otoman din Orientul Indepartat, India si Europa, sunt pastrate in trezoreria palatului. Medalii oficiale, sfesnice turnate in aur, felinare de ceremonie, bijuterii ornamentale, pumnale – incluzand pumnalul Topkapi, un important simbol al palatului – si diamantul Kaşıkçı, unul dintre cele mai mari si mai valoroase diamante din lume: toate sunt prezente si expuse aici. Pentru a accede in trezorerie si admira aceasta colectie, se plateste o suprataxa.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Soğukçeşme Sokak Topkapı

 • Transport

  statiile de tramvai Sultanahmet sau GülhaneTopkapı

 • Telefon
  +90.212.512.0480
 • Website
 • Orar

  de miercuri pana luni / 09:00 – 19:00 vara si 09:00 – 17:00 iarna;
  haremul 09:30 – 15:30 pe tot parcursul anului

 • Tarif

  16$ / palat + 12$ / turul haremului

Etichete:

Surse imagini

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...