Ghid turistic Kiribati

Atolul Butaritari Atolul Butaritari

Cunoscut de mulți sub numele de Insulele Gilbert datorită influențelor britanice din regiune, Kiribati pare să fie minuscul în comparație cu regiunea centrală a Oceanul Pacific în care este situat, însa cei 33 de atoli ai săi, înconjurați de lagune turcoaz și d-abia ridicați deasupra nivelului apei, se întind pe o suprafață incredibilă, de aproximativ 3,5 milioane de kilometri pătrați. Văzut pentru prima dată de vapoarele britanice și americane la sfârșitul secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, principalul lanț de insule au fost denumite în cinstea căpitanului britanic ce a traversat arhipelagul, în drum spre China în 1788: Gilbert.

Doar două treimi din insule sunt locuite, iar paradoxul vine de la Insula Caroline care, nelocuită fiind, a fost prima care a intrat în mileniul al III-lea, oferind Kiribati publicitatea mult dorită și ajutorul de care are nevoie pentru a se afișa publicului larg. Numărul mare de turiști din ultimul deceniu este dovada vie a acestui ajutor. Insulele din Kiribati oferă o multitudine de atracții turistice fascinante, exclusiviste. Insula Christmas, aflată în partea de sud a Insulelor Line, este un paradis pentru ornitologi și un habitat de reproducere al diverselor specii de păsări maritime, ce se înghesuie aici pentru a scruta suprafața apei după pește tropical, caracatițe sau ton. Cele mai populare păsări acvatice sunt acvila Audax (wedged-tailed), Christmas și Puffina de Audubon, precum și câteva specii ale genului Sulidae.

Apele limpezi, de culoarea turcoazului, mișună de o biodiversitate unică, gasită în largul insulelor Kiribati. Aceste ape sunt considerate dintre cele mai puțin poluate ape ale lumii, încă neexplorate suficient.

Localnicii din insulele exterioare trăiesc din palmieri de cocos, arbori de pâine și pește. Istoria recentă, cuprinsă între perioada colonială și cel de-al Doilea Război Mondial, a avut un mic impact asupra acestor insule. Pe de altă parte, Tarawa a fost scena uneia dintre cele mai sângeroase bătălii, în care nu mai puțin de 7.000 de soldați americani și japonezi și-au pierdut viața. Aici, indigenii trăiesc încă în case confecționate din paie, dar există și semnele influențelor vestice, sosite aici cu mai multe mașini, filme, baruri și acces la internet. Mulți turiști sosesc aici pentru numărul mare de plaje superbe și apa calduță a oceanului. Parcul Taiwan și șoseaua Dai-Nippon de pe coasta estică a insuliței Betio din Tarawa merită o vizită.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...