Ghid turistic Malaga

Panoramă Malaga, arena de luptă cu tauri în stânga Panoramă Malaga, arena de luptă cu tauri în stânga

Malaga poate fi, in prima instanta, o destinatie mai putin atractiva. Este al doilea cel mai mare oras din sud, dupa Sevilia, cu o populatie de jumatate de milion de locuitori, dar este, de asemenea, unul dintre cele mai sarace: aproape 25% rata a somajului. Chiar daca grupul de cladiri inalte devine destul de cenusiu pe masura ce va apropiati, orasul dispune de cateva obiective turistice interesante. Zona centrala, eleganta si recent restaurata, are cateva muzee si biserici deosebite, fara a mentiona locul de nastere al lui Picasso si Museo Picasso Malaga aferent, ce adaposteste o colectie importanta de lucrari apartinand celui mai faimos fiu al orasului.

Cocotate pe o colina, deasupra orasului, se afla cetatile formidabile Alcazaba si Gibralfaro, vestigiile uluitoare ale celor sapte secole de dominatie maura. Malaga este renumita si pentru pestele si fructele sale de mare, ce pot fi incercate in barurile tapas si restaurantele raspandite prin oras, precum si in vechile asezari pescaresti El Palo sau Pedregalejo, absorbite astazi de suburbii. In timpul ultimilor ani, Malaga a crescut din punct de vedere turistic, lasand in urma reputatia de oras murdar. O remodernizare costisitoare a zonei centrale, concentrata in jurul Calle Marques de Larios, transformata astazi intr-un cartier de shopping elegant, a imbunatatit substantial lucrurile, oferind locuitorilor motive in plus de mandrie. Din Plaza de la Constitucion, la cateva minute de mers pe jos, puteti vedea atat Alcazaba maura, catedrala impunatoare si spectaculosul Museo Picasso Malaga. Litoralul a fost si el reamenajat, adaugandu-i-se noi hoteluri si restaurante, promenade de-a lungul plajelor din estul si vestul centrului.

Alcazaba si Gibralfaro

Impresionanta Alcazaba este locul pe care ar trebui sa-l cautati daca sunteti in oras in trecere. Se gaseste la doar 15 minute de mers pe jos de la statia principala de tren si poate fi reperata din orice locatie centrala. In partea stanga a intrarii in cetate, pe calle Acazabilla, se afla Teatro Romano, descoperit accidental in 1951 si reamenajat pentru a gazdui spectacole in aer liber, dupa ce, in prealabil, a fost restaurat. Citadela este tot romana la origini, cu blocuri si coloane de marmura interpatrunse de caramizile portalurilor maure. Structurile principale, redeschise publicului larg in 2002 dupa o perioada de restaurare ce a durat 3 ani, au fost incepute in secolul al VIII-lea de catre mauri, la putin timp dupa ce acestia au cucerit regiunea, insa palatul de mai sus dateaza de la inceputul secolului XI. Acesta a fost sediul emirilor arabi de Malaga, ce au realizat un regat independent dupa prabusirea Califatului de Vest. Independenta a durat doar 30 de ani, insa regatul a cuprins, printre altele, chiar si Granada, Carmona si Jaen.

Complexul a fost restaurat semnificativ in anii 1930, iar cateva dintre lucrarile in stucatura, tavanurile si curtile interioare elegante, va ofera crampeie din edificiul somptuos de odinioara. Interiorul afiseaza elemente de ceramica maura descoperite in timpul excavatiilor arheologice. Puteti sa evitati suisul pe colina la picior folosind liftul accesibil pe calle Guillen Sotelo, din vecinatatea primariei. Deasupra Alcazaba si conectat cu acesta de un lung zid dublu (coracha), se gaseste castelul Gibralfaro, accesibil in urma urcusului pe aleea serpuitoare ce margineste zidurile sudice si trecand pe langa metereze si de fantanile maure. Puteti sa abordati castelul si dinspre oras, insa e o alternativa ceva mai putin spectaculoasa si destul de periculoasa dupa inserat.

Daca doriti sa evitati orice fel de urcus la pas, puteti sa luati autobuzul 35 din Paseo del Parque, ce opreste exact langa intrare. Folosit pentru ultima data in 1936, in timpul Razboiului Civil, castelul, la fel ca si Alcazaba, a fost restaurat intr-un mod incredibil si gazduieste acum un muzeu interesant dedicat istoriei sale – un model la scala va permite sa va faceti o idee despre felul in care arata orasul in perioada maura. O plimbare de-a lungul crenelurilor va ofera cateva panorame spectaculoase ale orasului, in timp ce pensiunea situata la 100 de metri de parcarea castelului dispune de o cafenea in aer liber si un restaurant, locul de unde puteti obtine alte peisaje deosebite.

Catedrala din Malaga

Cel mai vizibil edificiu vazut de la inaltimea castelului Gibralfaro este cladirea ciudata, neterminata, a catedralei din Malaga. Construita intre secolele XVI si XVIII, ii lipseste inca turnul din partea de vest. Vina ii apartine episcopului local, ce a donat banii destinati realizarii acestuia Razboiului American de Independenta impotriva britanicilor. Din pacate – si in ciuda dimensiunilor sale uriase – aspectul catedralei nu este unul inspirat, distingandu-se doar prin sculpturile din silleria (scaunele din corul incintei) realizate de Pedro de Mena.

Cu toate acestea, Iglesia del Sagrario, din partea de nord a catedralei, merita sa aruncati o privire, macar pentru portalul rafinat in stil gotic, originat dintr-un edificiu religios mai timpuriu, o biserica Isabellina neterminata. In interior, altarul aurit realizat in stil plateresc, iluminat superb in timpul slujbelor, este opera lui Juan Balmaseda.

Museo Picasso Magala si Casa Natal a lui Picasso

Imediat langa catedrala, pe calle San Agustin, se afla Museo Picasso Malaga, gazduit intr-o cladire eleganta din secolul al XVI-lea, construita de contii de Buenavista. A fost inaugurata de rege si regina in anul 2003, la 112 ani dupa ce Picasso a parasit Malaga, la varsta de 10 ani, in locul care s-a intors, pentru o perioada destul de scurta si de trista, in timpul adolescentei. La maturitate, artistul a cochetat cu ideea de a „trimite doua camioane pline de picturi” pentru a fonda un muzeu in Malaga, insa a promis ca nu se va mai intoarce in Spania atata timp cat aceasta era condusa de Franco. Picasso a murit in 1973, la doi ani inainte de suprematia dictatorului.

Colectia permanenta consista in 204 lucrari donate de Christine si Bernard Ruiz Picasso, nora si nepotul artistului, in timp ce colectia temporara cuprinde lucrari imprumutate si cateva exponate care nu au neaparat legatura cu Picasso. Chiar daca nu are grandoarea muzeelor echivalente din Barcelona sau Paris, muzeul din Malaga va ofera posibilitatea de a vedea cateva lucrari mai putin cunoscute ale pictorului, pe care le-a oferit, in timp, familiei sau prietenilor, cu un potential de marketing mai scazut, asa cum considera criticii. Intre principalele atractii se numara, in camera 2, Olga Koklova con Mantilla, un portret al primei sale sotii imbracate intr-o fata de masa a unui hotel, si un portret emotionant al fiului sau, Paul, realizat in 1923. Alte camere dispun de panze ce cuprind intreaga cariera a lui Picasso, traversand perioadele albastre, roz si cubiste, precum si sculpturi in lemn, metal, piatra, si cateva obiecte ceramice.

O surprinza deosebita va asteapta in subsolul muzeului – ramasite arheologice descoperite in timpul constructiei cladirii. Includ cateva sectiuni din zidul defensiv si turnul fenician, ce dateaza din secolul VII i.Hr., menite sa protejeze colonistii primordiali de atacurile ibericilor. Din perioadele ulterioare, tot aici exista parti ale unei fabrici romane si vestigii ramase din crama Palacio de Buenavista. Muzeul dispune si de o liberarie cuprinzatoare, laolalta cu o cafenea destul de inghesuita, desi se intinde pana pe terasa din gradina, atunci cand vremea este frumoasa. 

Plaza de la Merced, locul in care se afla Casa Natal de Picasso, este gazda Fundacion Picasso, un centru pentru cercetatorii operei si vietii marelui pictor. O expozitie recent amenajata afiseaza cateva litografii, schite si tablouri ale artistului. Scarile conduc spre o receptie proaspat reconstruita, mobilata in asa fel incat sa arate din perioada in care Picasso si-a petrecut aici cativa ani din viata. Dintre lucrarile prezente aici se numara cateva lenjerii de pat brodate de mama artistului, o panza a tatalui si roba purtata de preotul ce l-a botezat pe Picasso in Iglesia de Santiago.

Jardin Botanico La Concepcion

Gradina poate fi o destinatie placuta pentru o excursie in afara orasului, la 5 kilometri nord de partea sa de nord si marcat corespunzator pe autovia N331. O gradina tropicala spectaculoasa, plantata in mare parte in secolul al XIX-lea, aceasta fosta proprietate privata a fost fondata in 1850 de Amelia Loring, nepoata unui consul britanic si achizitionata in 1990 de consiliul urban Malaga. Speciile pe care le puteti admira cuprind flori exotice, palmieri si cateva alti arbori de pe toate continentele lumii, precum un banian australian cu radacinile sale aeriene. Puteti ajunge aici prin intermediul autobuzului 61, pe care-l luati din partea de nord al Alameda Principal. O alta modalitate de a vizita gradinile este rezervarea unui loc in autocarul Malagatour, ce face aici un stop oficial. Taxiul din centrul orasului Malaga pana aici costa aproximativ 8 euro pe sensul de calatorie.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...