Ghid turistic Andaluzia

Ronda, Andaluzia Ronda, Andaluzia

Andaluzia (sau Andalucia), regiunea din partea de sud a Spaniei, atrage prin bijuteriile sale arhitecturale, precum Granada si palatul sau monumental Alhambra, Sevilla cu o catedrala gigantica, Cordoba cu fosta moschee si actuala catedrala Mezquita, pestera Nerja cu picturile sale preistorice (vechi de 20.000 de ani) si multe altele. Andaluzia este regiunea festivalurilor (celebrele fiestas), a luptelor cu tauri (sau coride) si a muzicii Flamenco. Andaluzia este o zona incantatoare, cu o coasta minunata (Costa del Sol, cu Malaga, fiind cea mai cunoscuta arie a sa), unde elita mondiala merge sa se relaxeze. Primii locuitori ai Andaluziei au fost fenicienii, apoi cartaginezii si romanii. Cu toate acestea, influenta cea mai evidenta este cea maura (o rasa mixta de berberi si arabi care a populat regiunea din 711 din 1492), cu moscheele si constructiile traditionale. Andaluzia este intesata cu sute de turnuri antice care amintesc de complicata istorie a Evului Mediu.

Andaluzia este cea mai mare regiune a Spaniei, intinzandu-se de la Marea Mediterana pana la malurile Oceanului Atlantic. Aria este traversata de valea intinsa a raului Guadalquivir, marginita de muntii Sierra Morena la nord si Sierra Nevada la sud. Parcul national Cota Donana este un punct de atractie din aceasta zona. Cei interesati de viata traditionala a populatiei rurale, trebuie sa viziteze interiorul provinciei, unde vor gasi localitati imbracate in alb si neatinse de dezvoltarea turistica.

Una dintre cele mai importante atractii ale Andaluziei este capitala si centrul guvernului autonom – Sevilla. Orasul, vibrand de energie si beneficiind de o clima blanda si insorita, pe aproape toata durata anului, a fost in vechime o colonie romana importanta. Mai tarziu, cand arabii au detinut controlul, a fost construit simbolul orasului, impunatoare fortareata maura Alcazar. Dupa ce arabii au fost invinsi, fortareata a fost modificata treptat. Cu toate acestea, constructia de cladiri in stil Mudejar (sau maur) continua si dupa ce conducatorii arabi au parasit regiunea. Catedrala este un monument faimos al orasului si inca prezinta turnul cu clopot ramas de pe timpul arabilor. Catedrala este a treia cea mai mare constructie de profil din Europa. Alte locuri interesante de vazut sunt Torre de Oro (sau „turnul de aur”), mormantul lui Cristofor Columb (ca marturie a importantei maritime a Seviliei, dupa descoperirea Americii) si parcul Maria Luisa. Atractii caracteristice orasului sunt dansatorii de Flamenco, coridele, restaurantele tapas (mancare traditionala spaniola) si numeroasele fiestas, dintre care, cea mai importanta este Semana Santa (sau saptamana mare), dinainte de Paste. Multe dintre monumentele orasului Sevilla sunt pe lista UNESCO.

Un alt oras demn de atentia oricarui turist este Cordoba. La fel ca multe alte orase spaniole din aceasta regiune, Cordoba este un mix intre culoarea verde a palmierilor si culoarea rosiatica a pamantului uscat. Vizitatorii pot admira pietele specifice, integrate perfect in tesatura de strazi inguste, pe care pot gasi constructiile arabe completate cu cele de origine romana, precum podul peste Guadalquivir. Totusi, punctul de mare atractie al orasului ramane marea moschee din Cordoba. Prima ei parte a fost ridicata de catre mauri in 796 d.Hr. si ultima a fost adaugata in jurul anului 1000 d.Hr.. Un alt punct important din zona este sinagoga evreiasca, singura din intreaga regiune Andaluzia. In spatele cartierului evreiesc, se gaseste o statuie a celebrului filozof Seneca, nascut pe pamant spaniol, in Cordoba. Cea mai importanta cladire crestina este reprezentata de palatul regilor catolici.

Grenada, un oras situat intr-un decor natural deosebit, la poalele muntilor Sierra Nevada, la 70 de kilometri de coasta, este tara rodiilor, cultivate aici din vremea romanilor. Orasul este in patrimoniul UNESCO si gazduieste bogatii maure unice. Principala atractie a Grenadei este, fara indoiala, palatul Alhambra, construit intre anii 1284 si 1354. Alte monumente care merita vizitate sunt Palatul Generalife si pesterile tiganesti Sacromonte. Grenada, ca ultima regiune aflata sub conducere maura, a intrat in posesia crestinilor in 1492.

Parcul national Cota Donanaz, aflat la gura de varsare a raului Guadalquivir (al patrulea rau ca marime din Spania), este una dintre cele mai importante zone mlastinoase ale Europei si gazda a multor specii de pasari care-si fac ciclul migratiilor periodice intre Africa si intreaga Europa. Un alt loc interesant din zona, chiar daca nu apartine regatului spaniol, este Gibraltar, o colonie si fortareata britanica, situata pe malul stramtorii cu acelasi nume. Colonia se intinde pe stanca denumita Tariq si ocupa o suprafata de aproximativ 6 kilometri patrati. Gibraltarul are in jur de 30.000 de locuitori de diferite nationalitati, precum englezi, spanioli, italieni sau arabi. Se poate admira farul construit aici de catre guvernatorul coloniei in 1838 si pestera Sfantului Mihail, cunoscuta inca din preistorie.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...