Ghid turistic Aragon

Catedrala din Zaragoza Catedrala din Zaragoza

Atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere istoric, Aragon are legaturi stranse cu o alta regiune faimoasa a Spaniei, Catalonia, cu care a format o alianta puternica in perioada medievala, exercitand o presiune constanta in bazinul Marii Mediterane, de la coasta spaniola pana pe malurile Greciei, la Atena. Cu atat mai bizara este influenta maritima a regiunii istorice Aragon cu cat nu are iesire la mare, inghesuita de munti in toate partile. Izolarea geografica a adus de la sine o identitate culturala de exceptie, incepand cu traditionalele „fueros” precum Tara Bascilor pana la limba scrisa caracteristica, aragoneza, acceptata la fel ca si castiliana, limba oficiala a Regatului Spaniei. Autonomia moderna, de care beneficiaza provinciile Zaragoza, Huesca sau Teruel a inceput sa iasa din politica esentiala a statului spaniol, in special in sudul rural, unde denstitatea este cea mai mica (in Teruel). Turistii care sosesc in Aragon din Catalonia sau chiar din Tara Bascilor, vor descoperi un teritoriu in care viata se desfasoara intr-un ritm mai lent, mai linistit.

Pirineii reprezinta principala atractie pentru turisti in Aragon, cu vailor lor sculptate, cu satele construite in piatra si traseele excelente pentru drumetii. Cateva dintre vaile speciale ale Aragonului au fost amenajate cu resorturi de schi, dar fara a stirbi in vreun fel frumusetea salbatica a regiunii, pe care o puteti admira in special in Parcul National Ordesa sau Parcul Natural Posets-Maladeta, cu multimea lor de canioane, cascade si varfuri semete. Localitatile insirate de-a lungul vailor Pirineilor sunt renumite pentru arhitectura lor religioasa – Jaca dispune de una dintre cele mai vechi catedrale in stil romanic.

Cele mai interesante monumente din partea centrala si de sud a Aragonului sunt, totusi, in Mudejar, cu o serie importanta de biserici, turnuri si conacuri construite de muncitorii mauri in fazele incipiente ale crestinismului, intrate pe lista patrimoniului universal UNESCO, din 2001. In plus fata de asimilarea mostenirii romane, capitala aragoneza Zaragoza, cel mai mare oras al regiunii, prezinta o alta nuanta prin remarcabilul palat Aljaferia. Alte exemple monumentale se pot vedea si in orasele mai mici, in special in Tarazona, Calatayud sau in Teruel. Partea de sud a regiunii ofera incantatorul sat Albarracin, cu zidurile sale defensive, in timp ce rasaritul este mai salbatic, o zona rurala cu un relief accidentat, izolata intre Sierra de Gudar si El Maestrazgo.

Aragon este alcatuita din trei provincii, fiecare cu o capitala proprie. In centrul regiunii se afla Zaragoza, o combinatie atragatoare dintre vechi si nou si un oras care, in ciuda faptului ca este unul dintre cele mai mari ale Spaniei, expira un aer de oras mic. Orasul modern se dezvolta de-a lungul malurilor fluviului Ebru, o zona recent adusa la standarde mai inalte, o data cu organizarea, in 2008, a evenimentului furnizat de Euro 2008. Totusi, originile romane ale Zaragozei sunt inca vizibile, cu marturii arheologice ce dateaza de acum 2000 de ani, in situl numit Caesaraugusta. Punctul de convergenta al majoritatii obiectivelor turistice este Plaza del Pilar, o zona rectangulara situata in centrul localitatii, ce include doua catedrale.

Maurii au avut un rol semnificativ in istoria veche a regiunii. Ei au ramas in aceasta parte a tarii pana in a doua jumatate a secolului al XII-lea, insa mostenirea lor culturala a durat mult dupa. Teruel a fost localitatea in care, chiar si dupa ce au fost infranti, a fost incurajat o forma toleranta de multi-culturalism, reflectata si in arhitectura orasului, poate nu la fel de impunatoare precum cea din Mudejar, insa deosebita in special pentru cele cinci turnuri, din care unul apartine catedralei locale. Catedrala Santa Maria din Calatayud afiseaza foarte bine legaturile cu maurii: diamantele, lucratura in zig-zag a peretilor din caramida sau frizele decorative. Palatul Episcopal a fost ocupat pe vremuri atat de conducatorii mauri, cat si de regii Aragonului, iar cartierul maur al orasului se intinde pana la Calle San Juan.

Din Romania, cea mai rapida cale de acces catre Aragon este spre Zaragonza, pe aeroportul international din localitate, spre care zboara cateva companii aeriene low-cost europene, aflat la aproximativ 10 kilometri de oras, in partea de sud-vest. O alternativa interesanta, mai ales daca sunteti cu masina personala, ar fi un ocol prin nordul francez, folosind orasul Pau ca rampa de lansare. Cu trenul exista conexiuni cu multe din orasele europene importante, precum Paris, Londra sau Barcelona. Ultima se afla la doar 2 ore distanta, in timp ce din Madrid se poate ajunge prin intermediul liniei de cale ferate de mare viteza.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...