Ghid turistic Niger

Palatul sultanului în Zinder Palatul sultanului în Zinder

Niger este o ţară interioară, situată în inima Africii, recunoscută pentru cultura sa diversificată, oazele de viaţă sălbatică şi frumoasele peisaje deşertice. Din păcate, multă lume asociază Nigerul cu seceta şi foametea mai presus de orice alceva, din cauza prezenţei numeroase în mass-media a reportajelor despre aceste evenimente tragice. Este o ţară săracă şi datorită riscurilor atacurilor teroriste, multe autorităţi turistice recomandă evitarea acesteia, însă Nigerul nu este lipsit de farmec.

Capitala este oraşul Niamey, o aşezare urbană plăcută şi modernă, cu pieţe în aer liber superbe şi o promenadă pitorească de-a lungul fluviului Niger. Muzeul Naţional merită o vizită, în mare parte datorită impresionantei colecţii de artă tradiţională, o industrie care produce elemente de un rafinament debordant, la preţuri surprinzătoare, deloc negociabile. Principala atracţie a ţării este Parcul Naţional W, un obiectiv protejat de UNESCO, pentru marea varietate de floră şi faună pe care o adăposteşte. Koure, situat la sud-est de Niamey, este faimos pentru turma sa de girafe, care se presupune a fi ultima mare turmă de acest fel din partea de vest a Africii. Alte locuri demne de menţionat sunt vechile centre comerciale de la Agadez, cu o cultură tradiţională tuarega şi Zinder, ce oferă un centru vechi fermecător şi un interesant palat al sultanilor.

Niger este o fostă colonie franceză ce şi-a obţinut independenţa în 1960. Periodic, a suferit din cauza secetei, a corupţiei instituţionalizate şi a unui sistem de învăţământ prost manageriat, toate combinându-se pentru a-l transforma într-unul din cele mai sărace state ale lumii. Niger este şi pe locul 1 în lume ca rată a fertilităţii, cu 7,2 naşteri pentru fiecare femeie şi una din cele mai înalte cote de mortalitate infantilă. Turismul poate să fie extrem de dificil din cauza situaţiei drumurilor, nepavate şi desfundate, iar jaful la drumul mare este destul de frecvent pentru a face utilă alarma la maşină pe timp de noapte. Este şi înnebunitor de cald! În afară de personalul detaşat pentru ajutoare umanitare şi persoanele cu afaceri în regiune, singurii vizitatori ai ţării sunt backpackerii şi aventurierii. Totuşi, cei care şi-au asumat riscurile şi au vizitat Nigerul au spus, la întoarcere, că au întâlnit cei mai prietenoşi şi mai interesanţi oameni din Africa.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...